MOSTI Lancar NAVi - Inisiatif Kenderaan Tanpa Pemandu Dengan NAVi-D

Berita Kereta

MOSTI Lancar NAVi - Inisiatif Kenderaan Tanpa Pemandu Dengan NAVi-D

Pelancaran Inisiatif Kenderaan Autonomi NanoMalaysia (NAVi), kenderaan tanpa pemandu adalah persediaan negara ke arah Revolusi Perindustrian Keempat (IR 4.0). 


Malaysia adalah peneraju pengadaptasian IR 4.0 dalam sektor perniagaan termasuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di ASEAN, lapor Berita Harian. 

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) melancarkan inisiatif ini bersama demonstrasi Robot Penghantaran Berautonomi NanoMalaysia atau NAVi Delivery (NAVi-D).  

NAVi-D adalah evolusi daripada NAVi yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan penghantaran bungkusan dan produk makanan, yang direka khusus untuk sektor penghantaran jarak akhir atau last mile delivery

Menterinya, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata, NAVi-D adalah salah satu pendekatan norma baharu, di mana MOSTI berusaha menggunakan teknologi bagi mengurangkan interaksi fizikal sesama manusia.  

Melalui agensi NanoMalaysia Berhad (NMB) di bawah MOSTI, inisiatif pembangunan kenderaan autonomi tahap 4 juga bakal dilaksanakan. 

Selain menyokong inovasi IR 4.0, ia juga untuk menangani kadar dan punca kemalangan jalan raya di negara ini yang semakin meningkat, seperti laporan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS).  

"Kenderaan yang mencapai autonomi tahap 4 mampu untuk bertindak balas dengan cekap dalam menangani gangguan tumpuan dan tindak balas pemandu yang terhad. Dengan kelebihan itu, insiden yang tidak diingini boleh dielakkan," kata MOSTI.  

NAVi kini sedang menjalani fasa ujian di Taman Teknologi Malaysia (TPM) di Bukit Jalil dengan laluan sepanjang 12 kilometer dalam Fasa 1 hingga 3, yang akan menjadi laluan yang diluluskan untuk kenderaan autonomi (AV) di bawah rangka kerja makmal amali Hab Inovasi Antarabangsa TPM. 

Bagi menyokong pembangunan AV pada masa akan datang, infrastruktur seperti tanda jalan, papan tanda, pusat arahan pusat dan sambungan 5G juga sedang dibina. TPM akan menjadi tapak utama kemudahan ujian untuk teknologi AV di Malaysia. 

*Kredit semua foto: Mosti Malaysia 
Berita Berkaitan


Komen