Proton Hantar Kereta Ke Afrika Selatan - Penghantaran Pertama Sejak 2012

Berita Kereta

Proton Hantar Kereta Ke Afrika Selatan - Penghantaran Pertama Sejak 2012

Selepas menandatangani perjanjian untuk melantik CMH Group sebagai pengedar kenderaan Proton di Afrika Selatan pada April lalu, Proton kini telah membuat penghantaran pertama ke negara itu pada hari Jumaat, 27 Mei.


Stok penghantaran itu terdiri daripada Proton X50, Proton X70 dan Saga, dan ia juga merupakan hantaran yang pertama ke negara itu semenjak 2012. 

Kapal yang mengangkut kenderaan itu berlepas dari Westport, Klang, dan dijangka tiba di Durban, Afrika Selatan, pada bulan Julai tahun ini. 

proton X50,penghantaran ke Afrika Selatan

Proton Teroka Pasaran Afrika Selatan

Menurut Pengarah Jualan Antarabangsa Proton, Steven Xu, penghantaran ini adalah satu pencapaian penting bagi Proton pada tahun ini kerana Afrika Selatan merupakan pasaran yang matang dengan banyak pesaing.

Walau bagaimanapun, Proton yakin bahawa Proton X50, Proton X70 dan Saga mempunyai kombinasi ciri-ciri dan nilai yang mencukupi untuk bersaing di sana.

 “CMH Group sedang berusaha untuk menyediakan rangkaian pengedaran mereka dan kami merancang untuk melancarkan model kami pada akhir suku ketiga tahun ini. Pada minggu lepas, beberapa ahli pengurusan CMH Group telah melawat Malaysia untuk bermesyuarat bersama Proton serta melawat pengedar dan kilang di Tanjung Malim,” tambah Steven. 

proton X70,penghantaran ke Afrika Selatan

Jualan Eksport Meningkat

Jualan eksport akan ditingkatkan oleh SUV dan kenderaan pemasangan tempatan.  Penambahan jualan eksport Proton pada tahun ini disebabkan oleh peningkatan permintaan sebanyak 77%  dan 31% bagi Proton X50 dan Proton X70.

Bagi suku pertama tahun ini, jumlah keseluruhan eksport telah  bertambah sebanyak 175% berbanding dengan tempoh yang sama pada 2021 dan kadar penumbuhan itu dijangka akan terus naik kerana Proton mempunyai sasaran untuk menambah jualan sebanyak 300%. 

Untuk mencapai sasaran itu, operasi pemasangan tempatan (CKD) perlu diperluaskan. Buat masa kini, operasi sedang berjalan di Pakistan, Kenya dan Bangladesh dengan Sri Lanka bakal sertai senarai negara pada separuh tahun kedua 2022.

proton x50,x70 dan saga ke afrika selatan

Bagi tiga tahun sebelum ini, Proton telah menambahkan pegangan jumlah bagi kenderaan  eksport Malaysia dari 12.8% pada tahun 2019 ke 30.2% pada 2020 dan 61.0% pada 2021 walaupun ada banyak  halangan akibat pandemik COVID-19. 

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Roslan Abdullah berkata penambahan jualan eksport amat penting bagi Proton jika mereka ingin mencapai sasaran jangka masa panjang.

Tambahnya, Proton perlu memasuki lebih banyak pasaran baru untuk meningkatkan lagi jumlah jualan, dan syarikat telah membuat pelaburan di Tanjung Malim serta operasi luar negara untuk memastikan Proton dapat menyambut sebarang peluang yang bakal diterima.  Berita Berkaitan

Why Malaysia Needs The Proton X50!

Why Malaysia Needs The Proton X50!

Rencana
It's maddening that many accept "Made In China" products for one thing but absolutely detest them for others. While many pounce on their tech ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang