Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Step-By-Step Cara Pasang Bateri Kereta anda Sendiri

Rencana

Step-By-Step Cara Pasang Bateri Kereta anda Sendiri

Nak tukar bateri kereta baru, tapi anda nak jimat pasang sendiri? Singgah sini untuk belajar cara pasang bateri kereta dengan mudah tanpa perlu pergi ke kedai.


 

Bateri kereta anda dah nak kong? Bila survey, beli bateri kereta online lagi jimat. Tapi…. Risau tak reti nak pasang sendiri. Jom kami kongsikan cara pasang bateri kereta dengan betul. Jangan risau, tiada peralatan tambahan yang perlu dibeli. Semua alat yang digunakan adalah alat yang sedia ada di rumah anda. Sediakan sarung tangan dan spana. Sesetengah kereta tidak memerlukan anda menggunakan spana.

 

 1. Pertama sekali, cabut sambungan terminal bateri kereta anda.

  Persoalannya, nak cabut bateri kereta positif atau negatif ? Apa cara betul cabut bateri kereta Macam Mana nak tahu mana satu positif atau negatif? Tenang, kebanyakkan bateri kereta, terminal negatifnya berwarna hitam manakala terminal positif pula berwarna merah.

  Cabot dahulu bateri kereta pada terminal negatif untuk elak cas elektrik mengalir. Guna spana dan longgarkan pengapit kabel negatif dan cabut keluar pengapit daripada terminal tersebut. Selepas itu, teruskan mencabut pengapit kabel positif pula.

 2. Sekarang, anda boleh mengeluarkan bateri lama anda dari tempatnya

 3. Perkara penting! Lap/cuci pengapit terminal dan pastikan tiada kotoran/karat

  Bersihkan pengepit dari apa-apa kotoran, karat atau serbuk putih. Serbuk putih adalah petanda yang pengapit anda dalam proses karat. Kalau ia melekat, gunakan berus dawai untuk membersihkannya.

 1. Letak bateri baru kedalam tempat bateri tadi

  Jangan lupa tulis tarikh pada bateri kereta anda bagi rujukan anda. Selepas ini, anda boleh agak bila anda bakal tukar bateri kereta anda. Pastikan anda kenal pasti dimana positif dan negatif bateri tersebut dan letakkan di tempat yang betul. Anda boleh cek simbol yang terdapat di bateri kereta anda.

 1. Sambungkan kembali terminal bateri

  Jadi sekarang persoalan yang sama timbul. Pasang bateri kereta positif atau negatif dulu? Jawapannya adalah bagi pemasangani bateri baru, pasangkan wayar terminal positif dahulu diikuti negatif. Jikalau ada percikan api kecil semasa pemasangan bateri di terminal negatif, jangan gelabah, ia normal.

 1. Jom test bateri kereta baru! Hidupkan enjin kereta anda. Kalau boleh hidup tanpa ada apa-apa isu, bateri kereta anda telah berjaya ditukar. Tahniah!

 

Anda ingin membeli bateri kereta sendiri, tapi keliru jenama mana dan bajet berapa yang diperlukan? Jom singgah ke artikel kami tentang harga bateri kereta jenama popular untuk ketahui lebih lanjut.

Anda mencari kereta baru atau terpakai? Jom dapatkannya di Carlist.my, website jual kereta No. 1 Malaysia! Dengan waranti percuma sehingga 5 Tahun* dan pemeriksaan oleh mekanik berpengalaman bagi “Carlist Qualified Cars”. Kami juga menyediakan penambahan “Extended Warranty” supaya pelanggan kami dapat membeli dengan yakin. Dengan senarai kereta terbanyak di Malaysia, kami juga mempunyai penjual yang berlabel “Trusted Dealer” dengan rekod penjualan yang baik. Jual atau beli kereta anda sekarang di Carlist.my. Servis yang boleh dipercayai, produk berkualiti! Anda ingin beriklan? Naikkan sales anda dengan beriklan dengan kami. Layari https://www.carlist.my/ourservices untuk maklumat lanjut. Berita Berkaitan

Tips For Driving Through Flooded Roads

Tips For Driving Through Flooded Roads

Rencana
Over the past few days, there has been a spate of flash floods within the Klang Valley, leaving many car owners stranded on the road.Here are a few ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang