Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Adakah Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak Perlu Diganti Selepas Kemalangan?

车主指南

Adakah Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak Perlu Diganti Selepas Kemalangan?

Sekiranya anda terlibat dalam kemalangan, adakah kerusi keselamatan kanak-kanak atau car seat perlu diganti?  


Kerusi keselamatan kanak-kanak mengikut garis panduan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) berfungsi memastikan anak anda berada dalam keadaan selamat dan stabil ketika berada di dalam kereta.  

Andai berlaku pelanggaran dan melibatkan kecederaan kepada penumpang (termasuk anak anda dalam car seat), ada kemungkinan car seat tersebut perlu ditukar baru.  

Seperti juga komponen lain dalam ruang kabin kereta, car seat juga harus menahan daya kuat yang terhasil ketika kemalangan. Meskipun mungkin tidak ada kerosakan yang jelas di permukaan, kemalangan tersebut mungkin mengakibatkan kerosakan dalaman pada car seat, yang mungkin akan menjejaskan prestasinya pada kemalangan lain.  

Cara mengenal pasti  

Mengikut kajian penulis, MIROS tidak memperincikan penukaran car seat selepas berlaku kemalangan, namun Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Jalan Raya Nasional (NHTSA) di Amerika Syarikat mempunyai garis panduan mengenai keadaan car seat perlu diganti selepas kemalangan. 

Cadangan asasnya ialah car seat harus diganti selepas kemalangan sederhana atau teruk, tetapi bukan kemalangan kecil. Walau bagaimanapun, jika pengeluar car seat mengesyorkan untuk diganti setelah berlaku kerosakan, sangat sesuai untuk dipatuhi. 

Memandangkan kebanyakan car seat yang dijual di pasaran adalah jenama antarabangsa, cadangan NTHSA ini boleh digunapakai untuk keadaan di Malaysia, selaras dengan garis panduan MIROS.  

Kriteria NHSA untuk penukaran car seat:  

  • Kenderaan yang mengalami kemalangan boleh bergerak dari tempat kejadian tanpa kesukaran. Sekiranya kerosakan itu sangat parah sehingga perlu ditunda, dikira sebagai kemalangan teruk dan car seat harus diganti  
  • Pintu kereta yang paling hampir dengan car seat tidak mengalami kerosakan.  
  • Tidak ada penghuni kereta yang cedera dalam nahas itu  
  • Tiada penggunaan beg udara di bahagian hadapan, sisi dan tali pinggang keledar 
  • Car seat tidak mengalami kerosakan fizikal seperti retakan, kemek atau patah  

Sekiranya kriteria ini tidak dipenuhi, car seat harus diganti.  

Tahukah anda car seat mempunyai tarikh luput?  

Menurut MIROS, tarikh luput car seat bukan keperluan di bawah piawaian UNR. Walau bagaimanapun, disebabkan kualiti plastik dan peratusan plastik kitar semula yang digunakan, dan juga pendedahan kepada sinar ultraviolet dan keadaan penggunaan, adalah disyorkan untuk menggunakan car seat sekitar 6 hingga 8 tahun dari tarikh pembuatan. 

Kebiasaannya, tarikh luput dicetak atau ditampal pada car seat, juga dinyatakan dalam buku manual penggunaan. Anda juga boleh menghubungi pengeluar car seat untuk bertanyakan hal ini.  

Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab dan sayangkan anak, menggantikan car seat perlu diambil kira andai berlaku kemalangan atau sudah tiba tarikh luputnya. Kalau baju pun kita tukar baru apabila dah lusuh, inikan pula apabila melibatkan nyawa orang tersayang kan.  

Semoga beroleh manfaat!  相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序