BMW Jalin Kerjasama Dengan TNB, Siemens Dan MGTC Untuk Bangunkan Ekosistem Dan Infrastruktur EV

所有资讯

BMW Jalin Kerjasama Dengan TNB, Siemens Dan MGTC Untuk Bangunkan Ekosistem Dan Infrastruktur EV

NEXTGen Malaysia yang berlangsung selama 3 hari anjuran BMW Group Malaysia telah menyaksikan satu kerjasama terjalin antara BMW, Tenaga Nasional Berhad (TNB), Siemens dan Pusat Perubahan Iklim dan Teknologi Hijau Malaysia (MGTC) bagi membangunkan ekosistem serta infrastruktur kenderaan elektrik.


Platform yang disediakan oleh BMW ini menghimpunkan para pakar dan penggiat industri untuk memudahkan pertukaran idea mengenai inovasi dan solusi lestari. 4 model barisan kenderaan elektrik (EV) keluaran BMW iaitu iX, iX3, i3S dan iX4 di antara tarikan utama pameran.

bmw ix,ix3,i4,i3s

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Hans de Visser berkata, “Apabila BMW i diperkenalkan di Malaysia tujuh tahun yang lalu, kami telah membayangkan bahawa masa depan mobiliti elektro akan kelihatan seperti hari ini.”

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Hans de Visser

“Seperti para rakan kongsi kami, kami juga percaya bahawa masa depan kita akan berlandaskan elektrik dan wujud keperluan bagi para pemegang tara untuk menggalas tanggungjawab secara bersama di setiap peringkat untuk membangunkan solusi-solusi lestari demi hari esok yang lebih cerah.”

bmw nextgen,malaysia,TNB,MGTC,siemens,BMW

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif MGTC pula menyifatkan usaha sama yang dijalin dengan BMW Group Malaysia untuk memacu penerimagunaan dan pelaksanaan elektrifikasi di dalam negara adalah sejajar dengan strategi MGTC bagi mobiliti karbon rendah.

Turut menyokong langkah ini, Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Ir. Baharin Din berpendapat pengelektrifikasian mobiliti merupakan langkah yang seterusnya dalam sektor automotif. TNB berasa teruja untuk menggiatkan pemupukannya menerusi usaha sama jangka panjang bagi memudahkan akses ke atas infrastruktur pengecasan di seluruh negara.

NEXTGen Malaysia,BMW

Hari pembukaan NEXTGen Malaysia telah menyaksikan kehadiran Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif, Robotik dan IoT Malaysia (MARii), Dato’ Madani Sahari; Presiden Persatuan Pengitar Semula Automotif Malaysia (MAARA), Datuk Haji Khan bin Mohd Akram Khan; Pengarah Kanan, Kumpulan Solusi Teknologi di MGTC, Huzaimi Nor bin Omar; dan Ketua Unit TV & Audio Visual di Samsung Malaysia Electronics, Calvert Yap.

Selain itu, kerajaan sedang mengenal pasti beberapa inisiatif untuk menyokong penggunaan teknologi maju yang akan membantu pembangunan mobiliti yang mematuhi Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali,

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata menyepadukan elemen ESG dalam perniagaan adalah keperluan yang semakin meningkat bagi memacu pewujudan nilai jangka panjang, menggalakkan amalan perniagaan yang mampan dan menarik lebih ramai pelabur yang berdaya maju.

Sebuah Pasukan Petugas Kenderaan Elektrik (EV) antara kementerian peringkat kebangsaan yang diketuai oleh MITI (Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri) telah ditubuhkan dengan mandat untuk bertindak sebagai platform membincangkan strategi dan pelaksanaan langkah-langkah untuk memacu pembangunan EV dan keseluruhan ekosistemnya di seluruh negara.

"Fokus kerajaan bukan saja untuk menarik dan menggalakkan pelaburan dalam industri pembuatan dan pemasangan kereta termasuk alat ganti dan komponen yang berkaitan dengan kenderaan generasi akan datang, malah mengiktiraf keperluan bagi menggalakkan permintaan daripada pengguna,” tambah Azmin.

bmw group malaysia,NExtgen

Berbekalkan matlamat untuk memperkasakan generasi Malaysia yang seterusnya dengan ilmu mengenai pelbagai aspek inovasi lestari, NEXTGen Malaysia menyajikan ucaptama dan panel perbincangan yang menarik termasuk pameran khas oleh Sunway XFarms, Circular Future, dan KUALESA.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


相关文章


留言