Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

FOMCA: Hentikan Tuntutan Insurans Kemalangan Tidak Adil

所有资讯

FOMCA: Hentikan Tuntutan Insurans Kemalangan Tidak Adil

Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menggesa pihak kerajaan mengambil tindakan berkaitan tuntutan insurans tidak adil yang dialami mangsa kemalangan jalan raya. 


Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA, Saravanan Thambirajah berkata, kebanyakan pemandu terpaksa membuat tuntutan daripada insurans sendiri dalam kemalangan, walaupun pihak lain yang bersalah. 

*Kredit foto: Berita Harian 

“Sekiranya dua kereta berlanggar, kedua-dua pihak mesti membuat laporan polis. Namun hakikatnya, hanya satu pihak membuat laporan polis, manakala satu lagi tidak, seterusnya boleh terlepas daripada dikesan” tambah beliau.  

Disebabkan pelaku tidak membuat laporan polis, mangsa tidak dapat membuat tuntutan insurans pihak ketiga dan terpaksa menggunakan insurans sendiri.  

“Dalam keadaan itu, mangsa akan kehilangan bonus tanpa tuntutan (NCB) dan ini amatlah tidak adil. Kenapa mangsa perlu melalui kesusahan ini semata-mata kesilapan orang lain?” katanya dalam kenyataan kepada FMT.  

Saravanan berkata, satu lagi isu penting melibatkan pemandu tanpa insurans kereta sah, yang juga boleh terlepas daripada tanggungjawab bagi tuntutan kemalangan.  

Justeru, beliau menggesa pihak polis dan Bank Negara Malaysia (BNM) selaku pengawal selia syarikat insurans untuk mencari jalan penyelesaian bagi membendung ketidakadilan dalam tuntutan insurans kemalangan ini.  

“Langkah tegas perlu diambil untuk mengekang keadaan ini sebelum lebih ramai pengguna jalan raya yang tidak bersalah menjadi mangsa kelopongan undang-undang dan pemandu yang tidak bertanggungjawab,” tambah beliau.  

Terdahulu, FOMCA turut menyelar kenaikan mendadak harga premium insurans kesihatan yang memberi kesan kepada pelanggan insurans, yang rata-rata kehilangan kerja dan punca pendapatan akibat pandemik Covid-19.  

Bagi mengetahui cara membuat tuntutan jika dilanggar kenderaan tanpa insurans, anda boleh klik di sini.  相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序