Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Kerajaan Melaka Rancang Bina Terowong Dasar Laut – Hubungkan Melaka Dan Indonesia

所有资讯

Kerajaan Melaka Rancang Bina Terowong Dasar Laut – Hubungkan Melaka Dan Indonesia

Selepas isu Terowong SMART kedua dicadang untuk dibina di Lembah Klang, kali ini giliran negeri Melaka pula untuk menyerlah dengan terowongnya tersendiri, iaitu terowong di dasar laut merentasi Selat Melaka.


Kerajaan Melaka menegaskan terowong di dasar laut itu boleh digunakan bagi rangkaian sistem rel yang menghubungkan Melaka dan Dumai, Indonesia.

Melaka,Dumai,Indonesia,terowong dasar laut,selat melaka

Kenyataan tersebut dibuat oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Sulaiman Md Ali ketika sidang akhbar selepas Pelancaran Melaka Week di Expo 2020 Dubai di Pavilion Malaysia.

Menurutnya, ini merupakan perancangan jangka panjang memandangkan jarak paling hampir antara Melaka dan Dumai ialah 47 kilometer.

Melaka,Dumai,Indonesia,terowong dasar laut,selat melaka

Sementara itu, Exco Kanan Pelaburan, Perindustrian dan Pembangunan Usahawan Negeri Datuk Seri Ab Rauf Yusoh memberitahu setakat ini, sudah ada sebuah firma yang menyatakan minat untuk membina terowong terbabit.

Walau bagaimanapun, projek berkenaan perlu mendapat persetujuan dan kelulusan kerajaan Indonesia sebelum pembinaan projek ini dimulakan.

terowong dasar laut,melaka,dumai,indonesia

Tambahnya lagi, firma dari Malaysia hanya mampu untuk menanggung 50% daripada kos keseluruhan pembinaan terowong ini. Projek ini juga boleh mengambil masa sehingga empat ke lima tahun untuk disiapkan jika semuanya berjalan lancar.

Projek itu dijangka mampu menyumbang kepada pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar yang lebih tinggi bagi Melaka. Ketika ini, ekonomi Melaka banyak bergantung kepada sektor perkhidmatan namun sektor pembuatan juga semakin menunjukkan peningkatan.

Dominant Opto Technologies Sdn Bhd,lampu bmw,led,melaka

Terdahulu, beberapa syarikat pengeluar kenderaan mewah terkemuka dunia memilih Melaka sebagai lokasi untuk mendapatkan lampu kenderaan yang menggunakan teknologi diod pemancar cahaya (LED). BMW X Series merupakan antara kenderaan yang menggunakan teknologi LED yang dikeluarkan syarikat dimiliki anak jati Melaka, Dominant Opto Technologies Sdn Bhd.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序