Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Terowong SMART Kedua Di Lembah Klang Dicadangkan Bagi Atasi Banjir

所有资讯

Terowong SMART Kedua Di Lembah Klang Dicadangkan Bagi Atasi Banjir

Susulan banjir yang melanda ibu kota baru-baru ini, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) ada menerima beberapa cadangan daripada syarikat swasta untuk membina Terowong SMART kedua di Lembah Klang.


Pengarah Bahagian Pengurusan Banjir JPS, Rozman Mohamad berkata pihaknya bersifat terbuka dengan cadangan pembinaan Terowong SMART kedua itu memandangkan pelbagai sistem tebatan banjir dan kolam takungan sedia ada gagal mengatasi isu banjir.

Terowong SMART kedua yang dicadangkan ini juga lebih panjang berbanding Terowong SMART sedia ada, membuatkan kos pembinaannya lebih mahal berbanding sebelum ini. Ketika ini, kerajaan sedang mempertimbangkan faedah kos cadangan itu.

TBM,MRT,Terowong SMART

Selain itu, terowong cadangan itu juga mahu dibina menggunakan mesin TBM, iaitu mesin yang digunakan untuk projek pembinaan terowong MRT. Memandangkan kosnya tinggi, ia perlu di kaji terlebih dahulu untuk melihat pulangannya kepada kerajaan.

terowong SMART

Untuk rekod, Terowong SMART sepanjang 11.8 km yang telah siap dibina pada tahun 2007 lalu bernilai RM2.2 bilion. Memandangkan terowong kedua ini lebih panjang, jadi harganya sudah tentu akan menjadi lebih mahal.

terowong SMART

Sebelum ini, Terowong SMART juga dicadang untuk dibina di Shah Alam sebagai langkah jangka panjang untuk menyelesaikan masalah banjir di sana yang dikemukakan oleh Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA).

Selain pembinaan Terowong SMART, kerajaan juga sedang membina kolam takungan air bawah tanah bersaiz besar seperti di Jepun untuk mengatasi isu banjir. Projek tersebut dilaksanakan kerana ketiadaan ruang untuk membina kolam takungan berhampiran sungai utama di Kuala Lumpur.

Menurut Rozman, projek itu dilaksanakan kerana ketiadaan ruang untuk membina kolam takungan berhampiran sungai utama di ibu negara, memandangkan hampir semua kawasan tebing sungai itu sudah dibangunkan.

Projek tersebut dinamakan Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Sungai Bunus, di mana kolam bawah tanah telah dibina di padang PULAPOL (Pusat Latihan Polis) dan dijangka siap pada tahun 2024. Setelah siap, kolam itu boleh digunakan untuk tebatan banjir dan di atasnya boleh digunakan sebagai padang bola sepak.

public infobanjir

Dalam pada itu, orang ramai boleh menggunakan sepenuhnya sistem Public Info Banjir yang dibangunkan JPS sejak lebih 20 tahun lalu untuk mengetahui sama ada kawasan mereka berisiko dinaiki air atau tidak sekali gus dapat membuat rancangan susulan.

Sistem tersebut sudah ditambah baik dengan teknologi terkini dan JPS kini bekerjasama dengan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) untuk memaparkan radar hujan semasa.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序