Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Terowong SMART Lambat Bertindak Punca Banjir Di KL? – Ini Jawapan SMART

所有资讯

Terowong SMART Lambat Bertindak Punca Banjir Di KL? – Ini Jawapan SMART

Laluan trafik di Terowong SMART telah ditutup sepenuhnya kepada pengguna bagi melencongkan air banjir susulan hujan lebat yang melanda Lembah Klang, petang semalam.


Terdahulu, Jabatan Meteorologi telah mengeluarkan mengeluarkan notis amaran ribut petir di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor pada jam 2.50 petang dan tindakan mengaktifkan lencongan air melalui Terowong SMART sejam selepas amaran itu dikeluarkan disifatkan sebagai terlambat oleh sesetengah pihak.

amaran ribut petir,jabatan metereologi malaysia

Syarikat Mengurus Air Banjir dan Terowong Sdn Bhd (SMART) menerusi perkongsian di Facebook rasminya memaklumkan, lorong trafik di terowong itu ditutup sepenuhnya bermula jam 4.44 petang sebagai persediaan operasi menghadapi banjir.

terowong SMART,KL,banjir

Penutupan lorong itu disifatkan oleh sesetengah orang ramai sebagai agak sedikit lambat memandangkan beberapa kawasan di sekitar ibu kota telah pun dinaiki air sehingga menyebabkan puluhan kereta terperangkap di jalan raya dan ada antaranya tenggelam apabila kawasan parkir dinaiki air.

banjir,tenggelam,kereta,parkir,kuala lumpur

Beberapa laluan utama di Lembah Klang telah dinaiki air susulan hujan lebat kira-kira satu jam bermula jam 3 petang. Antara kawasan terbabit ialah Jalan Chan Show Lin, Jalan Tun Razak, Jalan Kia Peng, Jalan Raja Chulan, Jalan Kuching dan Jalan Raja Laut.

Mod operasi SMART

Walau bagaimanapun, pihak SMART memaklumkan bahawa meskipun lorong laluan trafik kenderaan di Terowong SMART ditutup agak sedikit lambat, namun operasi banjir telah bermula iaitu pada mod 2.

Mod 2 telah diaktifkan pada jam 3.58 petang dan pada peringkat ini, air banjir akan disalirkan di bahagian bawah terowong sementara terowong trafik masih dibuka untuk laluan trafik masuk dan keluar Kuala Lumpur.

mod operasi SMART

Pengurusan SMART juga memaklumkan Air Sungai Klang dan Sungai Ampang telah dilencongkan ke Kolam Takungan Berembang, Kampung Berembang di ibu negara setelah mod 2 diaktifkan. Kadar aliran di pertemuan dua sungai tersebut dicatatkan pada kadar 70 milimeter.

Namun apabila mod 3 diaktifkan, air banjir akan terus mengalir di bawah terowong dan laluan trafik akan mula ditutup sepenuhnya bagi mengosongkan terowong tersebut daripada sebarang kemasukan kenderaan dan memastikan kenderaan yang sedang melalui terowong terbabit berjaya keluar terlebih dahulu.

terowong SMART,mod 4

Apabila terowong itu bebas daripada kenderaan sepenuhnya, mod 4 akan diaktifkan di mana air banjir akan disalirkan ke laluan trafik (upper dan lower deck).

Pada jam 10 malam hari yang sama, laluan trafik di Terowong SMART kembali dibuka sepenuhnya untuk laluan pengguna.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序