Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

2023 Proton Exora – Apa Yang Baharu?

Berita Kereta

2023 Proton Exora – Apa Yang Baharu?

MPV tertua Proton, Exora 2023 telah dilancarkan dengan sedikit pembaharuan kecil. Apa yang baharu pada model ini berbanding sebelumnya? Macam sama je?


Proton Exora itu menerima pembaharuan keempatnya setelah 13 tahun berjuang dalam pasaran Malaysia. MPV Mampu milik ini kembali ditawarkan dalam 2 pilihan varian:

  • 1.6T Executive CVT: RM62,800
  • 1.6T Premium CVT: RM69,800

Harga yang ditawarkan kali ini juga adalah RM3,000 lebih mahal daripada Exora RC yang dilancarkan pada tahun 2019. Jadi apa lagi yang baharu selain harganya?

proton Exora 2023,MPV,facelift

Exterior

Di bahagian luarannya masih lagi kelihatan seperti Exora yang sama seperti sebelumnya, bezanya hanyalah pada logo Proton baharu berbentuk bulat yang digunakan di bahagian gril hadapan serta di bahagian belakang kereta.

proton Exora 2023,MPV,facelift

Interior

Bahagian interior pula menyaksikan varian Premium kini hadir dengan tempat duduk yang dibalut dengan leatherette penuh berbanding semi leatherette seperti model terdahulu. Walau bagaimanapun, bahagian lain di dalam kabin masih sama seperti sebelum ini,

proton Exora 2023,MPV,facelift

Ciri Keselamatan

Bagi ciri keselamatan, ESC kini diberikan secara standard untuk kedua-dua varian, tetapi hanya Premium sahaja yang mendapat kamera undur. Walau bagaimanapun, MPV keluarga ini masih kekal dengan dua beg udara keselamatan sahaja.

proton Exora 2023,MPV,facelift

Enjin

Dukacita dimaklumkan pada mereka yang mengharapkan agar enjin 1.5 TGDI diletakkan pada Exora 2023 kerana Exora masih lagi hadir dengan enjin 1.6 turbo yang menghasilkan 140 PS dan 205 Nm tork dan dipadankan dengan transmisi CVT.

oil cooler hose,OCH,Proton Exora

OCH Baharu?

Antara isu yang sering diperkatakan tentang Exora adalah masalah Oil Cooler Hose (OCH) yang kerap pecah. OCH merupakan komponen yang menjaga transmisi dan minyak enjin kereta daripada panas melampau. Jika OCH pecah, minyak akan bocor menyebabkan enjin dan transmisi kereta gagal berfungsi dengan baik dan boleh merosakkan enjin.

Walaupun isu ini dilihat penting dan kritikal, namun pelancaran Exora 2023 ini langsung tidak memetik berkenaan isu ini. Setakat ini, tiada sebarang maklumat dikeluarkan berkenaan OCH Excora 2023 ini.

Adakah OCH Proton sudah diganti dengan OCH yang lebih baik berbanding sebelumnya? Sejujurnya, kami pun tak tahu!

 

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang