Banjir: Panduan Membuat Laporan Polis Jika Kereta Dicuri, Dipecah Atau Ditunda

Buku Panduan Pengguna

Banjir: Panduan Membuat Laporan Polis Jika Kereta Dicuri, Dipecah Atau Ditunda

Baru-baru ini, warga net telah dikejutkan dengan aktiviti lori tunda yang cuba untuk membawa lari sebuah Honda City milik mangsa banjir di Shah Alam.


Difahamkan, pemilik terbabit didapati telah meletakkan kenderaannya di tepi jalan dalam keadaan baik dan berkunci kerana kawasan perumahannya dilanda banjir. Walau bagaimanapun, kira-kira dua jam selepas itu, pemilik berkenaan mendapati Honda City miliknya berada di atas sebuah lori tunda tanpa pengetahuannya.

curi kereta banjir,lori tunda

Pemandu lori tersebut yang juga merupakan warga tempatan telah mendakwa bahawa beliau hanya menjalankan tugas dan arahan yang telah diberikan kepadanya sahaja. Mangsa sempat membuat pemeriksaan ke atas kenderaannya dan mendapati bateri kereta hilang dan nombor plat kenderaan bahagian depan serta belakang dipatahkan selain pelekat cukai jalan turut hilang.

Berang dengan kejadian tersebut, mangsa telah membuat laporan polis dan tangkapan telah dibuat ke atas seorang warga tempatan berusia 26 tahun yang juga merupakan pemandu lori tersebut. Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata suspek direman selama 2 hari dan kes disiasat mengikut Seksyen 379A Kanun Keseksaan.

Sehubungan dengan insiden tersebut, pihak polis telah mengeluarkan beberapa panduan kepada orang ramai yang mahu membuat laporan berhubung kenderaan ditunda, dicuri, dipecah masuk serta rosak akibat banjir.

Panduan Membuat Laporan

laporan polis,kereta banjir,curi,pecah,lori tunda

1. Buat Laporan Polis

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan, berkata setiap laporan perlu dibuat pemilik kenderaan. Pemilik boleh datang sendiri ke balai atau meminta anggota datang ke premis masing-masing untuk membuat laporan.

proton x70,banjir

2. Sertakan Lokasi Kejadian

Pemilik perlu kenal pasti lokasi kenderaan sebelum membuat laporan dan nyatakan tempat letak kereta asal sama ada ianya dihanyutkan atau rosak. Ini bagi memudahkan dan mempercepatkan proses siasatan.

pecah masuk kereta,banjir

3. Nyatakan Barang Yang Hilang

Pastikan sama ada berlaku kecurian pecah masuk pada kereta anda atau tidak. Jika kereta dipecah masuk, pemilik kenderaan perlu menyatakan dalam laporan apa barang berharga yang hilang daripada kereta anda kerana ia antara butiran yang sangat diperlukan syarikat insurans sebelum memberikan ganti rugi.

lori tunda,curi kereta banjir

4. Kenalpasti Lori Tunda

Bagi kereta yang ditunda pula, dapatkan maklumat dan kenal pasti identiti dan alamat syarikat yang menunda kereta milik anda dari kawasan banjir. Ini bagi memudahkan urusan untuk mengenalpasti sama ada lori berkenaan dari Majlis Perbandaran tempatan atau pihak lain. Dapatkan juga butir-butiran penuh syarikat penunda dan lokasi di mana kereta anda akan dibawa untuk proses pembaikan semula.

kereta,banjir

5. Ambil Gambar Kerosakan

Pemilik kenderaan juga perlu merakam gambar bahagian kereta yang rosak. Maklumat tersebut amatlah diperlukan oleh pihak insuran untuk membuat penilaian terhadap kenderaan mangsa yang rosak penuh akibat banjir besar itu.

banjir,kereta,lori tunda,curi,pecah masuk,ditunda

Berikut merupakan panduan membuat laporan polis sekiranya kereta anda dipecah masuk, dicuri atau ditunda akibat banjir tanpa pengetahuan anda. Jangan biarkan pihak tidak bertanggungjawab terus mencuba untuk mengambil kesempatan di atas kesusahan orang lain.

 Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Berita Berkaitan


Komen