Nampak Nombor Plat Mengelirukan, Kabur Atau 'Fancy'? Laporkan Terus Pada JPJ

Auto News

Nampak Nombor Plat Mengelirukan, Kabur Atau 'Fancy'? Laporkan Terus Pada JPJ

Sering terserempak dengan pemandu yang menggunakan nombor pendaftaran yang mengelirukan, kabur atau fancy? Kini anda ada kuasa untuk laporkan hal ini secara terus kepada JPJ.


Kebenaran ini diberikan oleh JPJ kepada orang ramai jika ternampak mana-mana kenderaan yang menggunakan nombor pendaftaran yang mengelirukan atau tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan sehingga sukar untuk dilihat dalam sekali pandang.

nombor plat fancy,kabur,tidak mengikut spesifikasi JPJ*Kredit foto: JPJ

Kalau anda nampak mana-mana kenderaan yang melanggar peraturan tersebut, anda kini boleh laporkan kepada JPJ dengan cara seperti:

  • Tangkap gambar nombor pendaftaran kereta sebagai bukti
  • Rakaman video daripada dashcam kereta juga diterima
  • Sediakan butiran lain seperti lokasi dan waktu kejadian
  • Salurkan aduan berkenaan menerusi alamat e-mel aduantrafik@jpj.gov.my

Sekiranya sesebuah kenderaan itu menerima laporan melalui aduan orang ramai, pemilik kenderaan tersebut bakal diambil tindakan untuk ditemu siasat oleh JPJ. Jika disabitkan bersalah, pemilik kenderaan boleh didenda dari RM300 hingga RM3,000 di bawah Seksyen 14 (4) Akta Pengangkutan Jalan (JPJ) 1987. 

lapor nombor plat fancy pada JPJ

Nombor pendaftaran kereta perlulah jelas kelihatan dan mengikut piawaian yang ditetapkan oleh JPJ kerana ia penting bagi menjejaki atau mengenal pasti sesebuah kenderaan. Nombor pendaftaran yang mengikut piawaian juga lebih jelas kelihatan dalam rakaman dashcam atau CCTV.

nombor pendaftaran mengikut spesifikasi JPJ*Sumber: JPJ

Sehubungan itu, JPJ telah menasihati semua pihak untuk mematuhi peraturan bagi memasang nombor pendaftaran kenderaan mengikut spesifikasi yang ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

meme,nombor pendaftaran mengikut spesifikasi JPJ

Nombor plat kenderaan ini ibarat nombor IC kereta. Atas dasar keselamatan, pastikan nombor plat anda mengikut piawaian yang ditetapkan JPJ.Related News

Cara Beli/Bida Nombor Plat Kustom

Cara Beli/Bida Nombor Plat Kustom

Insights
Semenjak sistem JPJeBid diperkenalkan pada 2019, proses pembidaan nombor pendaftaran kenderaan kini menjadi lebih pantas dan mudah.Untuk mereka yang ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now