Perodua Ativa Terbalik – Pentingnya Ada Dashcam Pada Kereta

Car Owners' Guides

Perodua Ativa Terbalik – Pentingnya Ada Dashcam Pada Kereta

Baru-baru ini, sebuah Perodua Ativa telah terlibat dalam kemalangan dengan Honda Jazz. Meskipun ia mungkin menjadi Ativa pertama yang menyembah bumi, namun kejadian ini telah membuka mata banyak pihak tentang kepentingan mempunyai dashcam pada kenderaan anda.


Menerusi perkongsian pemandu Ativa terbabit, Saliza Sal di dalam group Facebook Ativa Club Malaysia, kemalangan yang berlaku pada 8 Oktober lalu telah menyebabkan keretanya terbalik dan menyebabkan pelbagai kerosakan pada bahagian kanan serta pintu kiri belakang kereta.

Perodua Ativa,SUV,Perodua,Kemalangan,dashcam

Kemalangan berlaku apabila sebuah Honda Jazz cuba untuk membuat pusingan U dari bahagian kiri luar jalan sebelum melanggar bahagian kiri pintu belakang Ativa terbabit. Pelanggaran tersebut telah membuatkan Ativa berkenaan hilang kawalan lalu terbalik dan terseret di bahagian kanan kereta.

Berbalik kepada tajuk artikel, mengapa dashcam pada kereta ini penting? Sebabnya, berdasarkan pemilik Ativa berkenan, pemandu Honda Jazz itu telah menuduhnya melanggar kereta Jazz terbabit di balai polis. Masa inilah dashcam akan membantu anda dalam memainkan peranannya sebagai bahan bukti kukuh untuk membantu anda dalam membuat laporan polis.

Perodua Ativa,SUV,Perodua,Kemalangan,dashcam,Honda Jazz

Menerusi video dashcam yang dikongsi Saliza di Facebook, dakwaan pemandu Honda Jazz itu terbukti palsu kerana rakaman menunjukkan Honda Jazz yang melanggar Ativa. Tak cukup dengan itu, rakaman itu juga menjadi bukti Jazz berkenaan dipandu secara berbahaya kerana cuba membuat pusingan U di tempat yang tidak dibenarkan iaitu garisan berkembar (double line).

Perodua Ativa,SUV,Perodua,Kemalangan,dashcam,honda Jazz

Rakaman terbabit juga menunjukkan pemandu Jazz berkenaan langsung tidak menggunakan lampu signal yang dihadiahkan pada keretanya secara percuma oleh Honda Malaysia ketika cuba untuk membuat pusingan U dari arah kiri luar jalan.  

Itulah pentingnya ada bukti rakaman ketika kemalangan. Dengan ini, pemandu Ativa terbabit tidak perlu bersusah payah nak yakinkan pihak polis dengan kata-katanya. Secara tidak langsung, rakaman dashcam itu juga telah membuktikan bahawa pemandu Honda Jazz itu telah membuat laporan palsu.

Perodua Ativa,SUV,Perodua,Kemalangan,dashcam,Honda Jazz

Tahukah anda membuat laporan polis palsu juga dikira sebagai satu kesalahan yang boleh menyebabkan anda didakwa? Menurut Seksyen 182 Kanun Keseksaan (KK), sesiapa yang membuat laporan palsu boleh dikenakan hukuman penjara selama 6 bulan atau denda sehingga RM2,000.

Mudah bukan? Sekarang, cuba bayangkan jika Ativa terbabit tidak mempunyai dashcam. Jika bukti serta saksi kejadian, silap-silap pemandu tidak bertanggungjawab seperti pemandu Jazz itu mungkin terlepas. Tapi dilihat daripada kerosakan dan kesan pelanggaran yang berlaku pada Ativa berkenaan, secara logiknya memang jelas nampak bahawa Ativa ini dilanggar, bukannya melanggar.

kepentingan dashcam,kereta,insurans,kemalangan

Kepentingan Dashcam

  • Rakam kemalangan jalan raya
  • Memudahkan tuntutan insurans
  • Bukti kesalahan pemandu
  • Mampu merakam nombor pendaftaran kereta lain
  • Mampu rakam visual dan suara

Ada pelbagai jenis dashcam yang ada di pasaran sekarang. Kebiasaannya, pemandu akan menggunakan kamera ini di bahagian hadapan serta belakang kereta untuk merakam segala kemalangan atau pelanggaran yang berlaku yang melibatkan kereta pemilik.

Rakaman ini akan berfungsi sebagai bukti bagi menuntut insurans untuk membaik pulih kenderaan anda. Sebagai contoh, sekiranya kereta anda dihentam oleh binatang seperti lembu yang naik angin secara tiba-tiba, pasti sukar nak yakinkan ejen insurans anda untuk membuat tuntutan, kan? Kalau ada video kan mudah?

Dashcam juga boleh digunakan untuk merakam kesalahan pemandu lain yang memandu secara berbahaya di jalan raya. Bukan itu sahaja, kebanyakan dashcam di pasaran ditawarkan dengan kualiti video yang amat jelas sehingga menampakkan nombor pendaftaran kereta lain. Ini bakal memudahkan pihak berkuasa atau orang ramai untuk menjejak sesebuah kereta sekiranya perlu.

Meskipun bersaiz kecil, namun kebanyakan dashcam boleh merakam visual serta audio. Ini amat membantu pemandu teksi atau e-hailing sekiranya berlaku sebarang rompakan atau ugutan kerana segala perbualan antara pemandu dan penumpang dapat didengari dengan jelas dalam rakaman. Selain itu, segala ugutan daripada pemandu lain di tepi tingkap kereta anda pun turut boleh didengari.

dashcam,kereta,insurans,keperluan

Pemasangan dashcam kini dilihat sebagai satu keperluan berbanding hanya sebuah aksesori tambahan. Sebagai pemandu yang bijak, ambil langkah berjaga-jaga dengan menggunakan dashcam pada kereta bagi memudahkan urusan anda di masa hadapan sekiranya anda dilanda musibah seperti pemandu Ativa terbabit.

*Kredit foto kemalangan: Saliza SalRelated News

Perodua Ativa – Kebal Atau Tin Milo?

Perodua Ativa – Kebal Atau Tin Milo?

Insights
Baru-baru ini, sebuah Perodua Ativa telah terlibat dalam kemalangan setelah dilanggar oleh Honda Jazz sehingga terbalik. Berdasarkan kejadian ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now