5 Sebab Utama Tuntutan Insurans Kereta Ditolak Oleh Pihak Insurans

Car Owners' Guides

5 Sebab Utama Tuntutan Insurans Kereta Ditolak Oleh Pihak Insurans

Janganlah terkejut sekiranya tuntutan insurans kereta anda ditolak. Apa yang boleh anda lakukan jika terperangkap dalam situasi ini?


Tiada siapa yang mahu terlibat dalam kemalangan jalan raya. Sekiranya anda terlibat dalam kemalangan, kami ada tulis tentang cara-cara membuat tuntutan insurans sebelum ini. Tetapi meskipun kenderaan anda dilindungi insurans, tahukah anda bahawa tuntutan insurans tersebut juga boleh ditolak oleh pihak insurans sendiri?

5 sebab utama tuntutan insurans ditolak,insurans kereta

Ya betul! Meskipun ia kedengaran agak tidak adil memandangkan kita sudah bayar insurans, tapi tak semestinya proses membuat tuntutan insurans itu semudah proses memakai baju dan seluar. Banyak aspek yang perlu diambil kira sebelum memberikan ganti rugi kepada penuntut. Berikut merupakan antara sebab utama tuntutan insurans anda ditolak:

laporan polis,laporan palsu,tuntutan insurans,24 jam

1. Tidak Membuat Laporan Polis/Membuat Laporan Palsu

Anda perlu membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan berlaku. Jika anda buat laporan selepas 24 jam, tuntutan anda tidak lagi diterima oleh pihak insurans kerana laporan tersebut dianggap tidak sah melainkan atas sebab-sebab yang munasabah. Sebagai contoh, pemandu cedera parah atau koma selepas kemalangan. Kalau dah koma macam mana nak pergi balai buat report kan?

Selain itu, jangan sesekali membuat laporan polis palsu atau menipu dalam laporan yang dibuat. Jika kantoi, bukan setakat tak boleh tuntut insurans, malah anda juga boleh didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan di mana jika bersalah, anda bakal disaman sebanyak RM5,000 atau penjara selama 6 bulan atau kedua-duanya.

insurans kereta,tuntutan insurans kereta ditolak

2. Pemandu Tidak Dinamakan

Jika kereta anda dipandu oleh pemandu yang tidak dinamakan dalam polisi insurans anda, tuntutan insurans anda juga boleh ditolak. Sebab tu kadang-kadang orang takut nak bagi pinjam kereta pada individu bukan penama.

Di Malaysia, anda boleh menamakan dua pemandu untuk dimasukkan ke dalam polisi insurans anda secara percuma, manakala setiap penambahan pemandu seterusnya akan dicaj sebanyak RM10 (caj berbeza mengikut syarikat insurans) bagi setiap nama.  Tapi jika kereta anda dipandu oleh bukan penama dan terlibat dalam kemalangan, tuntutan masih boleh dibuat, tapi kena bayar dahulu sekitar RM400 yang dipanggil sebagai excess.

Pinocchio,tipu insurans,maklumat tidak tepat

3. Maklumat Diberikan Tidak Tepat

Meskipun anda dah ada bukti kemalangan dan anda berada di pihak benar, namun jika anda tidak memberikan maklumat yang 100% tepat ketika proses membuat pembaharuan insurans terutama melalui dalam talian, pihak insurans berhak menolak tuntutan insurans anda.

Dengan pengenalan liberalisasi tarif insurans kenderaan pada Julai 2017, syarikat insurans kini memerlukan lebih banyak maklumat sebelum dapat menentukan harga insurans kereta. Sebagai contoh:

  • Taraf Perkahwinan
  • Pekerjaan
  • Ciri-ciri Keselamatan Kereta
  • Tempat Letak Kereta

Jika berlaku kecurian atau kerosakan pada kereta dan maklumat yang anda berikan pada syarikat insurans tidak tepat, syarikat insurans juga berhak untuk menolak tuntutan tersebut.

mabuk,memandu di bawah pengaruh,tuntutan insurans ditolak,dadah

4. Memandu Di Bawah Pengaruh Alkohol/Dadah

Memandu dalam keadaan mabuk merupakan satu kesalahan besar di Malaysia. Pada hujung minggu lalu sahaja, seramai 14 pemandu ditahan kerana didapati memandu di bawah pengaruh alkohol dalam Ops Pelbagai Kesalahan yang dijalankan di beberapa kawasan sekitar ibu kota.

Jika anda terlibat dalam kemalangan kerana memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah, segala tuntutan insurans kereta anda langsung tidak akan dilayan oleh pihak insurans kerana ia dianggap sebagai kelalaian dan kecuaian pemandu. Lebih teruk, bukan sekadar tak dapat tuntut insurans, malah anda juga akan dihadapkan ke mahkamah atas kesalahan yang lebih besar jika pemanduan anda menyebabkan kecederaan atau kematian.

polisi insurans,Proton X70,tuntutan insurans ditolak

5. Tidak Dilindungi Polisi Insurans

Paling penting, pastikan anda betul-betul faham tentang polisi insurans kereta anda. Jika anda hanya mengambil polisi insurans asas pihak ketiga, ia hanya akan melindungi pihak ketiga dalam sesuatu kemalangan. Sebagai contoh, sekiranya anda terlibat dengan kemalangan bersama kereta lain, anda tidak perlu untuk menanggung kos baik pulih kerosakan pada kereta pihak ketiga tersebut kerana ianya telah ditanggung oleh insurans pihak ketiga ini.

Jika anda hanya mengambil insurans pihak ketiga, polisi ini tidak bertanggungjawab untuk membaiki kereta anda. Sebagai contoh, insurans pihak ketiga tidak melindungi pemilik daripada kemalangan langgar lari meskipun pemandu tidak bersalah. Seeloknya, anda dinasihatkan untuk mengambil insurans pihak ketiga, kebakaran dan kecurian atau insurans komprehensif untuk perlindungan yang lebih menyeluruh.

apa boleh buat jika tuntutan insurans ditolak

Apa Yang Boleh Dilakukan?

Sekiranya tuntutan anda ditolak oleh syarikat insurans, anda masih boleh mengemukakan rayuan. Tapi jika rayuan tersebut ditolak, anda boleh bawa aduan ini kepada Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM), Bank Negara Malaysia atau Ombudsman Financial Services. Perlu diingatkan, organisasi seperti ini mempunyai terma dan syarat mereka yang tersendiri dalam mengendalikan aduan.

  • PIAM – Persatuan Insurans Am Malaysia: jika tuntutan anda adalah berkaitan takaful atau insurans am, seperti tuntutan kemalangan melibatkan kenderaan.
  • Bank Negara Malaysia – Bank Negara Malaysia melalui BNMLINK dan BNMTELELINK yang menyediakan perkhidmatan kepada orang awam dalam menyelesaikan masalah berhubung perbankan dan juga insurans.
  • Ombudsman Financial Services – sebuah badan bebas yang menyelesaikan aduan dan pertikaian berkaitan perbankan dan tuntutan insurans dan takaful.

Jika keputusan masih tidak berpihak di tangan anda, anda boleh lakukan langkah terakhir iaitu dengan menyaman syarikat insurans anda. Sebelum melakukan perkara ini, pastikan anda betul-betul telah mempunyai bukti kukuh yang menyatakan anda berada di pihak benar. Proses saman menyaman ini bukanlah satu proses yang mudah kerana banyak perkara perlu diambil kira seperti khidmat guaman yang memerlukan modal yang tinggi.

insurans kereta,tuntutan insurans kereta ditolak

Kesimpulannya, pastikan anda betul-betul faham tentang polisi insurans serta cara tuntutan insurans kereta supaya 5 perkara utama yang sering menyebabkan tuntutan insurans kereta ditolak seperti yang dinyatakan di atas dapat dielakkan.

Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada kita semua.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now