7 Perkara Wajib Tahu Sekiranya Terlibat Dalam Kemalangan Jalan Raya

Car Owners' Guides

7 Perkara Wajib Tahu Sekiranya Terlibat Dalam Kemalangan Jalan Raya

Terlibat dalam kemalangan? Ini perkara wajib yang perlu anda lakukan bagi memudahkan urusan anda.


Mesti pernah nampak orang lain terlibat dalam kemalangan kan? Tak kira lah depan mata mahupun menerusi video. Yang pastinya, tiada siapa mahu berada dalam situasi tersebut. Banyak perkara nak kena uruskan nanti dari pelbagai segi. Sebab itu penting untuk pandu cermat dan sentiasa peka dengan keadaan lalu lintas di sekeliling.

Namun kita tidak boleh jangka bila perkara seperti ini akan menimpa diri. Kadang-kala, kemalangan yang berlaku bukan berpunca daripada diri kita sendiri. Jangan panik sekiranya anda terlibat dalam kemalangan jalan raya. Sebaiknya, lakukan perkara-perkara seperti berikut:

1. Bertenang

Bertenang ketika kemalangan,jangan panik

Siapa yang tak panik bila terlibat dalam kemalangan, kan? Perkara itu tidak dapat dinafikan. Walau bagaimanapun, jangan biarkan emosi mengambil alih sepenuhnya kebolehan anda untuk berfikir. Sebaliknya, tarik nafas dan kenal pasti situasi yang menimpa diri anda dahulu. Sekiranya anda tidak tersepit atau tidak mempunyai sebarang kecederaan serius, keluar dari kereta dan pastikan anda pergi ke kawasan yang lebih selamat seperti di tepi jalan sebelum mendapatkan bantuan.

Sekiranya kemalangan melibatkan pihak lain, jangan ditumbuk pula muka pemandu tersebut. Seeloknya, berbincanglah dengan cara baik dan elakkan menuding jari. Hal ini lebih mudah sekiranya kedua-dua pihak saling membantu. Sesungguhnya menggunakan kekasaran itu bukanlah pilihan yang bijak melainkan anda seorang Khabib yang sedang menentang McGregor di pentas MMA. Silap haribulan, anda yang kena balun kerana memulakan pergaduhan.

2. Dapatkan Maklumat Penting

kemalangan,catat maklumat penting,nombor plat kereta

Setelah keluar dari kereta, dapatkan butiran-butiran penting seperti berikut:

  • No plat kereta terlibat
  • Lokasi dan punca kemalangan
  • Kedudukan kereta semasa kemalangan
  • Bahagian kereta yang dilanggar
  • Nombor kad pengenalan dan nombor telefon pemandu terlibat

Butiran seperti ini bakal memudahkan urusan anda untuk membuat laporan polis nanti. Selain mendapatkan nombor pendaftaran kenderaan, kenal pasti juga jenama, model serta warna kenderaan tersebut. Lebih banyak informasi lebih bagus. Paling mudah, tangkap sahaja gambar menggunakan telefon bimbit anda. Pastikan anda turut mengambil gambar situasi kemalangan, bahagian kereta yang terjejas. Kalau anda keluar kereta dan terus hentam pemandu yang menyebabkan kemalangan, ingat ada masa ke nak buat semua ni?

Kalau kemalangan tersebut berjaya dirakamkan oleh dashcam anda, simpan klip tersebut untuk laporan polis. Bukan apa, takut nanti kalau pemandu tersebut tak mengaku salah, sekurang-kurangnya anda dah ada bukti kukuh. Itu lah pentingnya dashcam!

3. Simpan Nombor Telefon Saksi

saksi kemalangan,saksi bebas

Sekiranya kemalangan teruk berlaku dimana anda memerlukan bantuan untuk keluar daripada kereta, minta orang pertama yang membantu anda ditempat kejadian untuk mengambil gambar serta maklumat penting seperti yang dimaklumkan di atas. Ambil juga nombor telefon saksi tersebut untuk mendapatkan semula gambar serta maklumat tadi. Saksi berkenaan boleh menjadi ‘Saksi Bebas’ dalam kes ini untuk membantu anda membuat dakwaan bahawa anda telah dilanggar, lebih-lebih lagi sekiranya anda tidak mempunyai dashcam.

4. Hubungi Ejen Syarikat Insurans

hubungi pihak insurans,kemalangan,tunda,bengkel panel

Secara lazimnya, bila anda kemalangan, longkai atau penarik kereta semestinya akan menjadi antara yang terawal untuk membantu anda. Untuk mengelakkan mereka daripada mengambil kesempatan ke atas kemalangan anda, hubungi perkhidmatan bantuan kemalangan yang disediakan oleh pihak insurans (jika ada) atau bantuan kemalangan. Jangan sesekali memberikan tanda tangan anda pada sebarang dokumen yang diberikan oleh penarik kereta kerana penarik kereta boleh menerima sehingga 10% komisen daripada insurans anda.

Penarik kereta juga amat terlatih untuk memberi tahu apa yang perlu anda lakukan selepas berlakunya kemalangan. Jika penarik kereta mencadangkan untuk hantar kereta anda di bengkel mereka, kekal tenang dan jangan mudah terpedaya kerana mereka tidak mempunyai bengkel. Sebenarnya, orang yang paling tepat untuk membantu anda ialah ejen atau wakil insurans anda sahaja. Mereka akan membantu menyediakan perkhidmatan tunda serta membawa kereta anda ke bengkel panel yang berdaftar.

5. Dapatkan Rawatan Di Hospital

rawatan,hospital,kemalangan,kecederaan,doktor

Sekiranya terlibat dalam kemalangan yang menyebabkan anda cedera, sebaik-baiknya pergilah mendapatkan rawatan lanjut di hospital terlebih dahulu. Kadang-kala, badan kita masih berada dalam keadaan terkejut dan kecederaan masih belum dirasai sepenuhnya. Penting untuk pergi ke hospital bagi memastikan tiada kecederaan dalaman berlaku. Tapi kalau anda cedera teruk, ambulans akan tiba bagi membawa anda ke hospital.

Selain itu, jangan sesekali melambatkan urusan ini sekiranya anda cedera. Bukan apa, ini bagi mengelakkan sebarang isu bagi menuntut insurans atas kecederaan anda kelak. Kalau hari ini kemalangan tapi dua hari kemudian baru nak pergi hospital, susah lah. Risau pihak insurans kata kecederaan mungkin bukan berpunca daripada kemalangan tersebut sebab sudah dua hari tempoh kemalangan berlalu.

6. Buat Laporan Polis

balai polis,laporan polis,kemalangan*Kredit Foto: The Star

Ketahuilah bahawa laporan polis amat penting bagi proses tuntutan insurans. Oleh itu, membuat laporan polis selepas kemalangan amat penting! Ceritakan segala-galanya serta serahkan segala bahan bukti yang telah anda kumpulkan tadi kepada pihak polis yang mengambil keterangan tersebut. Seeloknya, buatlah laporan bersama pemandu lain yang terlibat dengan kemalangan sama. Ingat, pastikan laporan polis dibuat dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan. Kalau lambat, anda boleh dikenakan denda serta berpotensi untuk dituduh mereka cerita dalam membuat laporan. Ada sahaja kes menipu dalam membuat laporan demi mengaut keuntungan.

Kalau tiada lesen sekalipun, jangan takut sekiranya anda terlibat dalam kemalangan yang melibatkan kecederaan. Sekiranya anda dilanggar, anda masih mempunyai hak di bawah undang-undang untuk menuntut ganti rugi atas kecederaan yang anda alami. Tetapi apa-apa pun, saman tetap saman atas kesalahan anda yang memandu tanpa lesen. Selepas pihak polis mengambil keterangan daripada dua-dua pihak, keputusan kes akan dikeluarkan dalam masa beberapa hari. Anda akan diberikan nombor rujukan laporan tersebut dan anda boleh ikuti status laporan tersebut dengan menghubungi nombor telefon yang disediakan.

7. Proses Tuntutan Insurans

insurans kereta,kemalangan,tuntutan insurans,baik pulih kenderaan

Akhir sekali, setelah selesai melakukan segala proses diatas, anda perlu pergi ke bengkel panel yang membaiki kereta anda bagi urusan tuntutan insurans keatas kerosakan kereta anda. Bagi melengkapkan proses ini, pastikan anda mempunyai 3 maklumat penting seperti:

  • Salinan laporan polis
  • Keputusan siasatan
  • Gambar kerosakan pada kenderaan

Sekiranya anda mengalami kecederaan akibat kemalangan tersebut, simpan juga salinan laporan perubatan tersebut. Tahukah anda bahawa anda boleh menuntut ‘loss of use’ daripada pihak insurans? Sebagai contoh, nilai kos ‘loss of use’ anda ialah RM30 sehari (ikut jenis insurans) dan bengkel memerlukan 30 hari untuk menyiapkan kereta anda. Jadi anda bakal menerima RM30 untuk 30 hari. Pendek kata, RM30 x 30 hari = RM900. Siapa yang bagi kan? Hubungi ejen insurans anda untuk menuntut bayaran ini.

Sekarang anda dah tahu apa yang perlu dilakukan ketika terlibat dalam kemalangan. Jadi tidak perlu lagi untuk panik tak tentu hala. Info ini bukan sahaja berguna untuk mereka yang terlibat dengan kemalangan, malah ia turut berguna bagi mereka yang berniat untuk membantu mangsa kemalangan.

jangan panik,kemalangan,memandu.meme

Kongsikan info ini untuk kebaikan kita bersama!Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments