Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Langgar Lari: Lelaki Maut Dirempuh Lori Ketika Tukar Tayar Kereta Di Lorong Kecemasan

Auto News

Langgar Lari: Lelaki Maut Dirempuh Lori Ketika Tukar Tayar Kereta Di Lorong Kecemasan

Seorang lelaki maut di depan mata isteri serta anaknya selepas dilanggar oleh sebuah lori Kilometer 218.7 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah Selatan, berdekatan Alor Gajah.


Menurut Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintenden Arshad Abu, kemalangan tersebut berlaku ketika mangsa bersama keluarga menaiki kereta jenis Proton Perdana dalam perjalanan dari arah Batu Gajah ke Skudai.

Namun sebaik sahaja tiba di lokasi kejadian, tayar belakang di sebelah kiri Proton Perdana itu didapati pancit dan memaksa mangsa untuk memberhentikan kenderaannya di lorong kecemasan untuk menukar tayar tersebut.

tayar pancit

Tetapi malang tidak berbau, selepas mangsa selesai menggantikan tayar, mangsa telah dilanggar secara tiba-tiba oleh sebuah lori yang tidak dikenal pasti. Lebih menyedihkan, kejadian itu disaksikan sendiri oleh isteri dan anaknya.

Mangsa yang berumur 42 tahun itu disahkan meninggal dunia di tempat kejadian ekoran kecederaan parah yang dialaminya. Menurut keterangan isteri mangsa, lori yang telah membunuh suami serta ayah kepada anaknya itu langsung tidak berhenti setelah pelanggaran berlaku dan telah meneruskan perjalanan.

Kejadian yang berlaku dalam masa singkat itu membuatkan keluarga mangsa terkejut dan gagal mengecam nombor pendaftaran lori terbabit. Tambahan pula, kawasan tersebut tidak mempunyai kamera litar tertutup (CCTV).

kemalangan maut

Buat masa ini, pihak polis sedang berusaha untuk mengesan lori terbabit. Saksi kejadian atau sesiapa yang mempunyai maklumat berhubung kemalangan maut itu diminta menghubungi mana-mana balai polis berhampiran untuk membantu siasatan. Mayat mangsa telah dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Alor Gajah bagi proses bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Bagi mengurangkan risiko daripada dilanggar oleh kenderaan lain sewaktu anda sedang berhenti di bahu jalan atau di lorong kecemasan, anda boleh ikuti tips di bawah:

hazard,lampu isyarat kecemasan

Hidupkan Lampu Isyarat Kecemasan

Setelah memberhentikan kereta di lorong kecemasan, hidupkan lampu kecemasan pada kenderaan anda. Fungsi utama lampu kecemasan itu digunakan adalah ketika kenderaan mempunyai masalah di jalan raya dan terpaksa berhenti. Lampu kecemasan yang dipasang akan bertindak memberi amaran kepada pemandu di belakang anda.

panggilan kecemasan,insurans

Buat Panggilan Kecemasan

Jika kereta anda rosak tiba-tiba ketika dipandu, terus hubungi syarikat insurans anda dan nyatakan perkara penting seperti situasi dan lokasi anda. Syarikat insurans perlu dimaklumkan terlebih dahulu supaya bantuan boleh dihantar secapat mungkin. Kemudian baru hubungi ahli keluarga atau rakan-rakan untuk maklumkan keadaan anda.

tunda kereta,towing,insurans

Perkhidmatan Tunda Percuma

Anda juga boleh mendapatkan khidmat trak tunda percuma daripada syarikat insurans anda selain diberi kebebasan untuk memilih sendiri pusat servis atau bengkel untuk membaik pulih kenderaan anda. Servis ini adalah percuma dan boleh digunakan sekurang-kurangnya 2-3 kali setahun bergantung pada polisi insurans anda.

kon jalan,jaket keselamatan

Sediakan Kon Dan Jaket Keselamatan

Untuk memastikan kenderaan lain peka dengan situasi anda di tepi jalan, pastikan anda menyediakan kon keselamatan sekurang-kurangnya 10-15 meter daripada kenderaan anda. Untuk lebih penekanan, pakai jaket keselamatan yang boleh memantulkan cahaya agar mudah dikesan oleh kenderaan lain, terutama pada waktu malam.

kereta rosak,tepi jalan

Elakkan Berhenti Di Kawasan Selekoh

Perkara paling penting untuk memberhentikan kereta adalah pemilihan lokasi yang sesuai. Jangan sesekali memberhentikan kenderaan anda di kawasan selekoh atau kawasan yang terlindung daripada penglihatan pemandu lain dari jarak jauh.

kemalangan lorong kecemasan*Gambar Hiasan

Walaupun kemalangan itu sesuatu yang tidak boleh dijangka, diharapkan perkongsian ini mampu mengurangkan risiko daripada dilanggar oleh pemandu lain ketika anda dilanda musibah seperti kereta rosak secara tiba-tiba yang memaksa anda memberhentikan kereta di tepi jalan.Related News

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now