Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

OP Khas Nombor Pendaftaran ‘Fancy’ – 74,437 Saman Dikeluarkan

Auto News

OP Khas Nombor Pendaftaran ‘Fancy’ – 74,437 Saman Dikeluarkan

Op Khas (Nombor Pendaftaran) yang berlangsung sepanjang bulan lalu telah mencatatkan sebanyak 74,437 saman berkaitan nombor pendaftaran dan pelbagai kesalahan lain.


Menurut Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mat Kasim Karim, daripada jumlah saman keseluruhan, sebanyak 24,909 saman melibatkan nombor pendaftaran fancy, tiada nombor pendaftaran dan nombor pendaftaran tidak ikut peraturan manakala selebihnya merupakan lain-lain kesalahan.

nombor plat,nombor pendaftaran,fancy

Daripada 24,909 saman melibatkan nombor pendaftaran, pengguna motosikal mencatatkan jumlah saman tertinggi dengan 49.45% atau 12,318 saman diikuti dengan pengguna kereta dengan 42.35% atau 10,549 saman.

Melalui operasi ini juga, seramai 35 individu telah ditahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, Kanun Keseksaan dan Akta Dadah Berbahaya. Sementara itu, sebanyak 111 kenderaan pelbagai jenis telah disita di bawah Seksyen 64 (1) APJ 1987.

sekatan jalan raya,op khas,nombor pendaftaran,fancy*Kredit foto: Bernama

PDRM mempunyai kuasa untuk menyita kenderaan bagi tujuan mengenal pasti identiti pemandu kenderaan atau untuk memberhentikan sesuatu kesalahan daripada berterusan di bawah Seksyen 64(1) APJ 1987. Daripada 111 kenderaan yang disita, 60 buah merupakan motosikal, 35 kereta dan 16 kenderaan lain. Jika disabitkan kesalahan, pemilik kenderaan ini boleh dikenakan tindakan di bawah Seksyen 14 (4) APJ 1987 dibaca bersama Seksyen 119 APJ 1987.

Walau bagaimanapun, kenderaan yang disita masih boleh dituntut atau dilepaskan sekiranya:

  • Identiti pemandu atau kenderaan telah dikenal pasti
  • Kesalahan yang dilakukan telah diberhentikan
  • Dilepaskan oleh mahkamah

PDRM mengalu-alukan kerjasama orang ramai dalam meningkatkan lagi keberkesanan kempen Op Khas (Nombor Pendaftaran) ini. Sebelum ini, JPJ telah memberikan lampu hijau kepada orang ramai untuk melaporkan mana-mana kenderaan yang memasang nombor pendaftaran mengelirukan, kabur atau fancy.

nombor plat,nombor pendaftaran,fancy,lapor

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh JPJ, aduan tersebut boleh disalurkan menerusi e-mel aduantrafik@jpj.gov.my bersama gambar kenderaan dan butiran lain yang berkaitan seperti lokasi, tarikh dan masa gambar itu ditangkap.

Mat Kasim berkata, Op Khas (Nombor Pendaftaran) bertujuan mendidik pemilik dan pengguna kenderaan supaya sentiasa mengikut peraturan, selain memastikan undang-undang jalan raya dipatuhi tanpa kompromi.

nombor plat,nombor pendaftaran,fancy,JPJ*Sumber: JPJ

Katanya, operasi Sekatan Jalan Raya (SJR), rondaan cegah kemalangan dan pemantauan berkala oleh petugas trafik di laluan utama serta taman perumahan akan terus ditingkatkan bagi mengesan pengguna jalan raya yang menggunakan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi.

“Pihak berkuasa juga akan mengekalkan konsep tiada tolak ansur dan penguatkuasaan penuh di kawasan tumpuan orang ramai. Ini merupakan strategi utama bagi mengesan kenderaan yang mengubah suai dan menggunakan nombor pendaftaran fancy yang tidak mengikut spesifikasi ditetapkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)," katanya.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mat Kasim Karim,*Kredit foto: Polis Daerah Pendang

Dalam pada itu, Mat Kasim menasihatkan pemilik kenderaan supaya segera menukar dan mempamerkan nombor pendaftaran mengikut spesifikasi dan kegagalan berbuat demikian akan membawa kepada tindakan saman serta pertuduhan di mahkamah.Related News

Cara Beli/Bida Nombor Plat Kustom

Cara Beli/Bida Nombor Plat Kustom

Insights
Semenjak sistem JPJeBid diperkenalkan pada 2019, proses pembidaan nombor pendaftaran kenderaan kini menjadi lebih pantas dan mudah.Untuk mereka yang ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now