Sekatan Jalan Raya - Ketahui Hak Anda Ketika Ditahan Polis

Car Owners' Guides

Sekatan Jalan Raya - Ketahui Hak Anda Ketika Ditahan Polis

Pernah ditahan di sekatan jalan raya? Ketahui hak anda sebagai orang awam serta hak pihak polis yang menahan anda bagi mengelakkan sebarang isu yang tidak diingini daripada berlaku.


Sekatan jalan raya yang dilakukan oleh pihak polis sebenarnya mempunyai pelbagai tujuan dan motif. Tapi apapun tujuannya, sebagai pemandu mesti anda rasa seram sejuk apabila ditahan, kan? Mana tidaknya, baru nampak polis buat sekatan di hadapan dah mengggelabah nak check road tax kereta masih hidup atau tidak. 

Sebelum ini, sekatan jalan raya ini kerap dilakukan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan yang menghalang orang awam untuk meninggalkan daerah dan negeri. Kini, sekatan jalan raya masih dilakukan bagi menghalang aktiviti merentas negeri tanpa kebenaran, namun tidaklah sebanyak sebelum ini.

Tetapi sekiranya anda ditahan di mana-mana sekatan jalan raya, tak perlu risau. Sebagai rakyat Malaysia, anda mempunyai hak sebagai orang awam untuk mempertahankan diri anda dalam situasi ini. Yang paling penting, berikan kerjasama sepenuhnya kepada anggota yang bertugas bagi mengelakkan sebarang isu yang tidak diingini.

sekatan jalan raya,roadblock,polis,pkp

Sebelum anda mengetahui hak anda sebagai pengguna jalan raya serta rakyat Malaysia, lihat dahulu hak pihak berkuasa serta polis dalam sekatan jalan raya ini. Fahamkan dahulu prosedur sekatan itu sendiri.

Hak Polis

akta polis 1967,akta 344,undang-undang malaysia

Berdasarkan aspek perundangan di bawah Akta Polis 1967, pihak polis telah diberikan kuasa untuk menjalankan tugasan mereka. Melalui Seksyen 21 Akta Polis, polis diberi hak serta kuasa untuk mengawal kententeraman dan keamanan di jalan-jalan umum.

Selain itu, Seksyen 26 Akta Polis pula memberi kuasa kepada polis untuk melakukan halangan lalu lintas dan mendirikan sekatan jalan raya. Walau bagaimanapun, ini hanya boleh dilakukan sekiranya pihak polis merasakan tindakan tersebut perlu untuk memelihara undang-undang. Oleh itu, polis berhak untuk mengambil tindakan munasabah untuk menahan atau menghalang mana-mana kenderaan daripada melepasi sekatan terbabit.

Sekiranya anda disyaki mencurigakan serta melanggar undang-undang, polis berhak untuk memeriksa lesen dan kenderaan anda tanpa perlu menyediakan waran di bawah Seksyen 24, akta yang sama. Jadi jelaslah bahawa polis mempunyai kuasa untuk membuat sekatan, memeriksa kenderaan, lesen dan sebagainya.

ditahan polis,periksa kenderaan,sekatan jalan raya

Meskipun anggota polis diberi kuasa, namun pelaksanaan sekatan jalan raya adalah berbeza mengikut unit yang berbeza contohnya trafik, pencegah penyeludupan dan jenayah. Pelaksanaan sekatan jalan juga berbeza mengikut tujuan seperti operasi besar-besaran, sekatan rutin atau operasi khas seperti ops sikap.

Tetapi, adakah kuasa yang diberikan pada polis ini kuasa tanpa had? Tidak. Sebagai rakyat Malaysia, kita juga ada hak untuk melindungi diri dalam situasi begini. Lebih-lebih lagi apabila polis mempunyai kuasa yang meluas namun penafsiran yang longgar dalam pelaksanaannya. Berikut merupakan hak anda yang perlu anda tahu sekiranya anda ditahan di sekatan jalan raya.

Hak Anda

Hak orang awam ketika sekatan jalan raya,roadblock,polis

Ketika melalui sekatan jalan raya, elakkan daripada melakukan provokasi terhadap anggota yang bertugas dan berikan kerjasama sepenuhnya pada pihak polis. Sekiranya gagal bekerjasama, anda boleh dituduh di bawah Akta Polis seperti Seksyen 26 tadi. Lebih teruk, anda juga boleh dituduh dengan kesalahan yang lebih berat iaitu menghalang penjawat awam melakukan tugas di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan. Jangan beri polis sebab untuk tahan anda, sebaliknya berilah kerjasama kepada mereka.

tanya soalan,polis,orang awam,hak

Meskipun polis diberi kuasa yang luas, anda sebagai pengguna jalan raya berhak untuk bertanya apa tujuan lesen serta kenderaan anda diperiksa. Sebagai rakyat, anda mempunyai hak untuk tahu apa motif atau tujuan sekatan dilakukan. Maklumat asas seperti tujuan sekatan atau pemeriksaan dilakukan perlu dimaklumkan pada semua. Tak salah nak bertanya, tapi pastikan anda tidak menghalang tugas mereka dan sentiasa beri kerjasama.

polis,tangkap,gari,hak orang awam,tahan,reman

Sekiranya polis membuat tangkapan keatas diri anda atas apa sebab sekalipun, ketahuilah bahawa hak anda sebagai tahanan telah dijamin oleh perlembagaan serta Kanun Tatacara Jenayah (CPC). Oleh itu, anda perlu dimaklumkan atas sebab apa anda ditahan. Selain itu, anda turut mendapat hak untuk berhubung dengan peguam atau pihak keluarga. Polis hanya diberi kuasa untuk menahan seseorang sehingga 24 jam sahaja. Sekiranya polis ingin meneruskan tempoh reman, mereka perlu buat permohonan di hadapan majistret.

pemeriksaan badan,polis,sekatan jalan raya

Kalau anda diminta untuk keluar dari kenderaan untuk menjalani pemeriksaan badan, pemeriksaan itu harus dilakukan di kawasan terlindung. Ketahuilah bahawa tiada undang-undang yang memberikan polis kuasa untuk memaksa seseorang untuk berbogel. Kalau anda disuruh untuk berbogel untuk pemeriksaan, anda ada hak untuk membantah.

Boleh rakam pihak berkuasa atau tidak?

rakam polis,sekatan jalan raya,roadblock

Kini aktiviti merakam anggota polis yang bertugas semakin berleluasa. Ada yang berpendapat bahawa rakaman ini bertujuan untuk menjatuhkan pihak berkuasa. Ada juga yang berpendapat bahawa rakaman seperti itu penting untuk dijadikan sebagai bukti di mahkamah sekiranya polis meminta rasuah atau menyalahgunakan kuasa. Apa pun alasan anda, tiada undang undang yang menghalang anda daripada merakamkan aksi pihak polis.

Tetapi, sekiranya anda ingin merakam anggota polis, pastikan anda tidak mengganggu mereka daripada menjalankan tugas. Sebagai contoh, sekiranya polis sedang melakukan siasatan, perbuatan merakam adalah dilarang kerana disyaki mampu menjejaskan keseluruhan siasatan. Oleh itu, polis ada hak untuk meminta anda mematikan rakaman.

sekatan jalan raya,polis,hak orang awam,rakam polis

Seeloknya, maklumkan pada polis terlebih dahulu bahawa anda ingin merakamkan segala perbualan anda dengan mereka. Bukan apa, banyak video yang tular di media sosial kini tidak dapat dipastikan kesahihannya. Kadang-kala provokasi datang dari pihak perakam, namun video hanya menunjukkan bahagian pihak polis hilang sabar. Polis juga manusia yang mempunyai perasaan. Sekiranya diprovok, pastilah melenting.

Anggota polis yang berpakaian biasa

Pernahkah anda ditahan oleh pihak polis yang berpakaian biasa sebelum ini? Kalau betul ada buat salah tu redha sajalah. Tapi kalau anda sendiri tak tahu sebab anda ditahan, mesti cuak dan berdebar kan? Sebagai orang awam, ketahui hak anda dan jangan terlalu mudah mempercayai polis tanpa pakaian seragam dengan menyerahkan diri dan memberi maklumat peribadi pada mereka sewenang-wenangnya. Bukan apa, sebelum ini banyak kes jenayah di mana penjenayah menyamar sebagai polis yang berpakaian biasa untuk menipu mangsa.

Sebaliknya, anda boleh melakukan perkara tersebut sekiranya ditahan oleh anggota polis berpakaian biasa:

1. Minta bukti sebagai anggota polis

kad kuasa polis,pdrm,kad pengenalan diri

Kalau polis tak pakai pakaian seragam, anda ada hak untuk meminta mereka menunjukkan kad kuasa serta kad pengenalan diri kepada anda. Kad kuasa melambangkan pangkat mereka.

  • Biru: Inspektor
  • Kuning: Inspektor ke bawah
  • Putih: Anggota simpanan 
  • Merah: Anggota yang digantung dan tiada kuasa untuk menahan orang awam

2. Jawab yang perlu sahaja

ditahan polis,jawab soalan yang perlu sahaja

Sekiranya ditahan, anda cuma perlu untuk memberi maklumat asas seperti nama, nombor kad pengenalan serta alamat sahaja. Sekiranya polis tersebut bertanya tentang perkara lain, anda tidak perlu menjawab soalan tersebut kecuali melainkan jika pihak berkuasa tersebut sedang menjalankan proses soal siasat jenayah di kawasan anda ditahan.

Tanyalah polis terbabit apa yang anda telah lakukan sehingga ditahan. Jika benar anda ditahan, anda mempunyai hak untuk tidak menjawab soalan tersebut dan hanya menjawab soalan tersebut di mahkamah sahaja.

Kesimpulan

Sekiranya anda mendapati ada unsur-unsur bahawa polis ingin menangkap anda, maka bersiap sedialah dengan hak anda seperti hak untuk menghubungi keluarga dan peguam. Jika terdapat unsur-unsur rasuah atau ‘setel tepi’ dimulakan dari pihak polis, elakkan daripada terjebak. Sebaliknya, catatkan masa, lokasi, nama, dan nombor polis itu untuk tindakan lanjut. Ambil perhatian juga terhadap nombor pendaftaran pada kereta peronda, motosikal atau kenderaan polis tersebut untuk memudahkan siasatan.

sekatan jalan raya,roadblock,pdrm,polis

Sekiranya anda tidak melakukan sebarang kesalahan, tidak perlu takut ketika berdepan dengan pihak polis di sekatan jalan raya. Sebaliknya, hadapilah sekatan dengan tenang. Perbuatan lari dari sekatan akan membahayakan orang lain serta masa depan anda. Semoga panduan ini membantu anda untuk mengetahui hak anda sebagai orang awam.

*Kredit foto kepada mStar, Info Panas, Bernama, NST, The Sun Daily, Tantan News

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now