Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Patut Ke Tukar Syarikat Insurans Setiap Kali Perbaharui Cukai Jalan?

Insights

Patut Ke Tukar Syarikat Insurans Setiap Kali Perbaharui Cukai Jalan?

Memandangkan ada banyak syarikat insurans di Malaysia, patut ke kalau kita tukar-tukar syarikat insurans setiap kali perbaharui cukai jalan?


Insurans kereta adalah sejenis perlindungan jangka masa panjang yang boleh dibeli oleh pemilik kereta untuk melindungi kereta dengan mengurangkan kos yang berkaitan kemalangan kereta. Insurans turut memberikan perlindungan kewangan terhadap kerosakan fizikal atau kecederaan badan yang disebabkan oleh kemalangan jalan raya.

kemalangan jalan raya,insurans kereta

Malah insurans juga menawarkan perlindungan seperti apabila kereta anda dicuri serta kerosakan kenderaan yang disebabkan oleh sebarang kejadian selain dari kemalangan jalan raya, seperti cuaca atau bencana alam.

Memandangkan ada banyak syarikat insurans di Malaysia yang menawarkan pelbagai pilihan insurans, boleh ke kalau kita tukar syarikat insurans setiap kali perbaharui cukai jalan?

syarikat insurans,takaful,malaysia

Tukar Syarikat Insurans

Untuk menjawab soalan tersebut, anda dibenarkan untuk menukar syarikat insurans mengikut pilihan anda berdasarkan apa yang ditawarkan oleh sesebuah syarikat itu. Malah, anda disarankan untuk berbuat demikian setiap kali memperbaharui insurans untuk menikmati kelebihan yang terbaru pada harga yang berpatutan daripada syarikat-syarikat insurans.

Ketahuilah bahawa tiada syarikat insurans yang meletakkan syarat yang melarang pelanggannya untuk menukar kepada syarikat insurans lain. Jadi, pilihan mutlak berada di tangan anda!

polisi insurans,tukar syarikat insurans

Sebab Tukar

Tidak dinafikan, kebanyakan pemandu menukar syarikat insurans untuk mendapatkan harga yang lebih rendah tanpa menghiraukan kelebihan yang ditawarkan oleh insurans yang sedia ada mereka. Untuk langkah yang lebih baik, anda disarankan untuk merujuk perkara ini dengan ejen insurans anda terlebih dahulu. Sebagai contoh, ambil satu polisi insurans yang mempunyai nilai pasaran yang sama dengan insurans anda sekarang dan minta ejen anda untuk bandingkan kedua-dua insurans tersebut.

Bukan apa, ini bagi mengelakkan anda daripada mengalami kerugian. Walaupun insurans yang anda mahu tukar itu lebih murah sedikit berbanding insurans sedia ada, tapi mungkin polisinya lebih terhad berbanding syarikat insurans anda. Walaupun harganya hanya berbeza beberapa ringgit, tapi kelebihan yang ditawarkan mungkin jauh berbeza. Sebagai contoh, syarikat Etiqa kini menawarkan khidmat trak tunda sejauh 200km berbanding hanya 50km sebelumnya.

kemalangan,tuntutan insurans,tukar syarikat insurans

Selain daripada mencari insurans dengan harga berpatutan, antara sebab pemandu gemar menukar kepada syarikat insurans lain adalah atas sebab urusan yang lebih pantas dan mudah. Ada sesetengah pemilik yang menukar syarikat insurans kerana mendapati sedikit sukar atau lambat untuk menerima tuntutan insurans daripada syarikat sedia ada.

Sebenarnya, semua syarikat insurans ini bagus dan mudah untuk memberikan pampasan. Cuma kadangkala dokumen yang diperlukan tidak lengkap atau tidak tepat dan itu merupakan sebab utama tuntutan insurans anda mengambil masa ataupun ditolak. Yang paling penting, rajin-rajinlah membuat survey sebelum memperbaharui insurans kereta untuk memastikan anda sentiasa menerima tawaran terbaik pada harga yang berpatutan.

insurans kereta,tukar syarikat insurans

Cara Tukar Syarikat Insurans

Penukaran syarikat insurans ini mudah sahaja bagi insurans yang telah tamat tempoh. Beli sahaja insurans daripada syarikat yang berbeza apabila anda ingin memperbaharui insurans anda. Sebagai contoh, jika anda membeli Myvi baharu, cukai jalan dan insurans kereta anda diuruskan oleh Perodua menggunakan syarikat Takaful Malaysia. Selepas tamat tempoh insurans berkenaan, tiada masalah untuk anda membeli insurans daripada syarikat berlainan seperti Etiqa Insurance & Takaful pula.

Perodua Myvi 2022 facelift

Tetapi jika anda mahu tukar syarikat insurans ketika insurans sedia ada masih aktif, anda dinasihatkan untuk guna dahulu insurans tersebut sehingga tamat tempoh. Bukan tak boleh tukar, tapi rugilah kalau tukar sekarang memandangkan anda sudah bayar insurans tersebut.

Perlu diingatkan, jika anda ingin menukar syarikat insurans atau takaful anda, NCD kereta anda tidak akan terjejas. Ini bermakna anda tetap akan dapat menikmati kadar NCD yang anda telah tercapai walaupun dengan syarikat insurans yang berbeza.

Kesimpulannya, pilihlah insurans yang memberikan anda perlindungan terbaik dengan harga yang berpatutan!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now