Carlist.my
Carlist.my App
Free Download – iCar Asia Limited
4.5
18,373
Get

Insurans Kereta 101 – Maksud, Jenis, Cara Beli Dan Cara Tuntut Insurans Kereta

Car Owners' Guides

Insurans Kereta 101 – Maksud, Jenis, Cara Beli Dan Cara Tuntut Insurans Kereta

Memiliki sebuah kereta pada masa kini bukan lagi satu kemahuan, tapi ianya satu keperluan. Di Malaysia, setiap kenderaan bermotor wajib mempunyai insurans, paling kurang pun insurans dari pihak ketiga bagi melindungi pemandu atau pihak ketiga daripada sebarang risiko tuntutan kerosakan atau kerugian.

Tapi adakah anda benar-benar faham tentang insurans kereta dan cara terbaik untuk memilihnya?


Insurans Kereta, Maksud, Jenis, Cara Beli Dan Cara Tuntut Insurans Kereta,x70

Maksud Insurans Kereta?

Insurans kereta merupakan sejenis perlindungan jangka masa panjang yang boleh dibeli oleh pemilik kereta bagi melindungi kereta dengan mengurangkan kos yang berkaitan dengan kemalangan kereta. Selain melindungi kereta, insurans ini turut memberikan perlindungan kewangan terhadap kerosakan fizikal atau kecederaan badan yang disebabkan oleh kemalangan jalan raya. Tambahan pula, insurans ini juga menawarkan perlindungan seperti apabila kereta anda dicuri serta kerosakan kenderaan yang disebabkan oleh sebarang kejadian selain dari kemalangan jalan raya, seperti cuaca atau bencana alam.

Jenis Insurans Kereta

Insurans Kereta,Maksud,Jenis insurans,Cara Beli,Cara Tuntut Insurans

Terdapat 3 jenis insurans di Malaysia yang boleh anda dapati. Ada yang murah (standard), ada yang harga premium kerana perlindungan penuh dan lebih menyeluruh yang ditawarkan terhadap pelbagai jenis risiko.

1. Insurans Pihak Ketiga

Insurans ini merupakan insurans paling asas yang berupaya untuk melindungi pihak ketiga dalam sesuatu kemalangan. Sebagai contoh, sekiranya anda terlibat dengan kemalangan bersama kereta lain, anda tidak perlu untuk menanggung kos baikpulih kerosakan pada kereta pihak ketiga tersebut kerana ianya telah ditanggung oleh insurans pihak ketiga ini. Selain kos baikpulih kenderaan, insurans ini turut menanggung sebarang kos rawatan yang diperlukan oleh pihak ketiga.

2. Insurans Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian

Jenis insurans kedua ini tidak banyak beza dengan insurans pihak ketiga seperti yang dijelaskan di atas. Bezanya, insurans ini turut memberikan perlindungan terhadap kereta kepunyaan anda. Bukan itu sahaja, ia turut melindungi segala kecederaan dan kematian, kerosakan dan kehilangan harta yang berlaku terhadap kereta korang.

3. Insurans Komprehensif

Insurans komprehensif membawa maksud insurans yang lebih menyeluruh dan teliti berbanding dua insurans yang telah dinyatakan di atas. Insurans ini bertindak melindungi liabiliti pihak ketiga, kecurian dan kebakaran kereta anda secara tidak sengaja. Bukan itu sahaja, segala kerosakan terhadap kereta anda sekiranya berlaku kemalangan, kerosakan atau kehilangan harta benda di dalam kereta anda sendiri turut akan ditanggung insurans ini. Jika terlibat dalam kemalangan yang mendatangkan kematian atau kecederaan anggota badan yang disebabkan oleh pemandu, ketahuilah bahawa penumpang anda juga dilindungi.

Perlindungan Tambahan

Insurans Kereta,Maksud,Jenis insurans,Cara Beli,Cara Tuntut Insurans,banjir

Selain daripada 3 jenis insurans yang telah dinyatakan, syarikat insurans turut menawarkan pelbagai pilihan perlindungan tambahan yang boleh anda pilih bergantung pada keperluan dan risiko pemanduan. Berikut merupakan antara perlindungan tambahan yang mungkin memanfaatkan anda. Rujuk syarikat insurans anda untuk sebarang maklumat lanjut.

1. Pemandu Tambahan

 • Pemegang polisi – Percuma
 • Pemandu kedua – Percuma
 • Pemandu ketiga – RM10.60*
 • Pemandu keempat – RM21.20*

(caj berbeza mengikut syarikat insurans)

Jika kereta anda sering dipandu orang lain, wajar untuk anda dapatkan perlindungan ini. Di Malaysia, anda boleh menamakan dua pemandu untuk dimasukkan ke dalam polisi insurans anda secara percuma, manakala setiap penambahan pemandu seterusnya akan dicaj sebanyak RM10 bagi setiap nama.  Sekiranya kereta anda mengalami kemalangan ketika dipandu oleh ahli keluarga atau rakan selain daripada nama yang ada pada polisi, polisi utama kenderaan anda tidak akan membayar/ membayar penuh pampasan kepada anda.

2.  Perlindungan Cermin Kereta (Windscreen)

Perlindungan tambahan ini akan membayar kerugian anda bagi membaiki cermin yang retak atau menggantikan cermin yang pecah. Walau bagaimanapun, insurans ini hanya sah untuk sekali guna sahaja. Jika anda telah membuat tuntutan, anda tidak lagi dilindungi melainkan anda membeli semula insurans cermin ini.

3. Perlindungan Semua Pemandu

Perlindungan ini terbuka kepada kenderaan peribadi yang didaftarkan di bawah syarikat (bukan kenderaan komersil). Polisi ini memberi perlindungan kepada semua pemandu atau kakitangan syarikat yang memandu kereta tersebut daripada risiko kemalangan.

4. Peril Khas (Bencana Alam)

Meskipun anda mengambil insurans komprehensif yang menyeluruh, namun ia tetap tidak akan membayar sebarang pampasan atau ganti rugi kepada anda jika kereta anda rosak teruk akibat bencana alam seperti banjir atau pokok tumbang akibat ribut. Perlindungan daripada bencana alam dipanggil Peril Khas. Perlindungan yang diberikan oleh polisi termasuklah melindungi kereta anda daripada bencana alam seperti banjir, gempa bumi, tanah runtuh, tanah gelincir, taufan dan sebagainya

Kebiasannya, harga bagi perlindungan ini ialah 0.5% daripada jumlah yang diinsuranskan. Tetapi ianya mungkin berbeza mengikut pengendali takaful dan syarikat insurans. Sebagai contoh, jika jumlah diinsuranskan bagi kenderaan anda adalah RM 50,000, anda perlu membayar RM250 setahun. Bagi mereka yang tinggal di kawasan yang kerap mengalami banjir, anda mungkin memerlukan perlindungan tambahan ini.

5. Pampasan Ketika Kereta Masuk Bengkel (Compensation for Assessed Repair Time – CART)

Sekiranya kereta anda terlibat dalam kemalangan yang bukan disebabkan oleh anda, syarikat insurans akan membayar pampasan kepada anda berdasarkan tempoh anda ketiadaan kenderaan ekoran kereta anda dihantar ke bengkel bagi menjalani proses baikpulih.

Pampasan yang diberikan membolehkan anda untuk mengambil pengangkutan awam buat sementara waktu sementara menunggu kereta anda dibaikpulih di bengkel.

6. Perlindungan Aksesori Tambahan Kereta

Takut aksesori kereta anda dicuri atau dirosakkan insan yang tidak bertanggungjawab? Anda dinasihatkan untuk mendapatkan perlindungan ini kerana anda akan diberi pampasan jika berlakunya kecurian atau kerosakan akibat kemalangan atau cubaan mencuri ke atas aksesori yang diinsuranskan.

7. Rusuhan dan Kemusnahan Awam

Polisi ini memberi perlindungan kepada kenderaan anda daripada kerosakan atau kehilangan akibat rusuhan atau kekecohan awam yang berlaku. Untuk mendapatkan perlindungan ini, anda perlu membayar 0.3% daripada jumlah yang diinsuranskan.

Langkah-Langkah Untuk Membeli Insurans Kereta

Insurans Kereta,Maksud,Jenis insurans,Cara Beli,Cara Tuntut Insurans

Urusan membeli insurans kereta ini tidaklah sesukar yang disangka. Ikuti langkah-langkah berikut untuk mengetahui cara-cara membeli insurans kereta.

1. Pilih kaedah pembelian

Ada dua cara untuk membeli insurans kereta. Anda boleh memilih sama ada ingin membeli insurans secara terus dari syarikat insurans atau beli melalui broker insurans bebas. Pilihlah mana yang sesuai untuk anda.

2. Tentukan jumlah serta jenis perlindungan yang diperlukan

Apabila memilih jenis serta jumlah perlindungan, pertimbangkan beberapa faktor penting seperti jenis kawasan tempat tinggal anda, kekerapan pemanduan serta kawasan pemanduan. Kawasan tempat tinggal anda memainkan peranan penting dalam memilih insurans. Jika anda duduk di kawasan yang kerap berlaku kecurian atau bencana alam seperti banjir, anda disarankan untuk mengambil polisi peril khas.

3. Dapatkan sebut harga insurans kereta

Sebagai pemilik kenderaan, anda bebas untuk memilih dan mengubah suai jenis polisi yang anda perlukan, bergantung kepada keperluan anda. Tetapi anda harus ingat, semakin banyak pilihan yang anda tambah dalam polisi insurans anda, semakin tinggi nilai insurans yang perlu anda bayar.

Berikut merupakan butiran yang diperlukan bagi mendapatkan sebut harga:

 • Nama penuh pemilik kereta
 • Nombor kad pengenalan pemilik kereta
 • Nombor telefon
 • E-mel
 • Alamat tempat tinggal
 • Nombor pendaftaran kereta
 • Jenis kereta
 • Model kereta

4. Bandingkan harga insurans

Siapa yang tak suka dengan benda murah kan? Sebelum anda memilih insurans yang paling murah, pastikan anda sudah buat penyelidikan sedikit tentang syarikat insurans yang lain. Sesetengah syarikat insurans menawarkan harga yang lebih tinggi daripada syarikat insurans lain. Meskipun ia lebih tinggi, namun mungkin ia lebih berbaloi kerana ia mempunyai penilaian kepuasan tuntutan yang jauh lebih tinggi. Lepas dah puas buat perbandingan, barulah buat pilihan.

Cara Untuk Menuntut Insurans Kemalangan Kereta

Insurans Kereta,Maksud,Jenis insurans,Cara Beli,Cara Tuntut Insurans,kemalangan

Katakanlah sekiranya anda terlibat dalam kemalangan, bagaimanakah caranya untuk menuntut pampasan daripada syarikat insurans? Terdapat dua jenis tuntutan ganti rugi yang boleh anda buat sekiranya kemalangan:

1. Tuntut daripada syarikat insurans anda

Tuntutan boleh dibuat di bawah Tuntutan Kerosakan Sendiri (Own Damage) atau Kerosakan Sendiri Knock (Own Damage Knock) untuk tuntutan Knock. Cara-caranya:

 • Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam dari waktu kejadian.
 • Maklumkan kepada pihak insurans tentang kemalangan yang berlaku dan hantar kereta anda ke bengkel panel pihak insurans.
 • Isi borang tuntutan dan kembalikan borang tersebut kepada pihak insurans.
 • Penyelaras insurans akan dilantik untuk memeriksa kerosakan dan kos untuk membetulkan kereta anda sebelum bengkel panel memperbaiki kereta anda.

2. Tuntut daripada pihak ketiga

Sekiranya anda terlibat dalam kemalangan yang bukan berpunca dari kelakuan anda, tuntutan ganti rugi boleh dibuat pada syarikat insurans si pelaku. Berikut merupakan cara untuk membuat tuntutan:

 • Buat laporan polis dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan
 • Hantar kereta ke bengkel panel syarikat insurans pihak lain.
 • Dapatkan Penyelaras Berlesen Bebas untuk membantu menilai jumlah kos kerosakan, dan kehilangan penggunaan, juga dikenali sebagai Pampasan Untuk Masa Pembaikan Yang Ditafsir (CART). Ini adalah untuk mendapatkan pampasan kerana tidak mempunyai kereta sepanjang tempoh kenderaan korang sedang dibaiki.
 • Anda perlu membayar kos baikpulih kerosakan berikut terlebih dahulu. Kemudian hantar dokumen-dokumen ini kepada syarikat insurans pihak lain:
  • Salinan asal laporan polis yang telah dibuat
  • Hasil siasatan pihak polis
  • Salinan kad pengenalan
  • Salinan lesen memandu
  • Laporan penyelaras termasuk kos pembaikan untuk kereta anda
  • Foto kerosakan kereta (jika ada)

Insurans Kereta Takaful

Insurans takaful merupakan polisi yang dibuat berdasarkan undang-undang syariah agama Islam (patuh syariah). Insurans Takaful diperkenalkan sebagai alternatif kepada mereka yang berada dalam industri insurans komersial, yang dipercayai bertentangan dengan sekatan Islam ke atas riba (faedah), al-maisir (perjudian), dan prinsip al-gharar (ketidakpastian).

Pakar undang-undang Islam menyimpulkan bahawa insurans konvensional tidak boleh diterima dalam Islam kerana tidak mematuhi undang-undang syariah atas sebab-sebab berikut:

 • Insurans konvensional merangkumi unsur al-gharar atau ketidakpastian.
 • Insurans konvensional adalah berdasarkan konsep dan amalan mengenakan faedah. Sebaliknya, insurans Islam adalah berdasarkan tabarru, di mana sebahagian daripada sumbangan yang dibuat oleh peserta dianggap sebagai derma. Inilah sebabnya mengapa pemegang polisi dalam takaful biasanya dirujuk sebagai peserta.
 • Insurans konvensional dianggap sebagai satu bentuk perjudian.

Insurans Takaful kenderaan dikategorikan sebagai produk takaful am. Ia menawarkan perlindungan yang menyeluruh yang melindungi pemegang polisi dan pihak ketiga daripada kerugian dan kecederaan akibat kemalangan, kecurian dan kebakaran.

Dengan perkongsian ini, diharapkan anda dapat membuat pilihan yang tepat terhadap jenis insurans yang bersesuaian dengan anda. Nak beli atau perbaharui insurans ni boleh buat online sahaja. Anda boleh membuat perbandingan harga insurans di lawan web MyEG atau Bjak. Segalanya dihujung jari!

 

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now