Cara Pantas Tuntut Insurans Selepas Kemalangan Jika Bukan Salah Anda

Car Owners' Guides

Cara Pantas Tuntut Insurans Selepas Kemalangan Jika Bukan Salah Anda

Tahukah anda sekiranya anda terlibat dalam kemalangan jalan raya yang bukan disebabkan salah anda, anda boleh tuntut ganti rugi melalui agen insurans anda sendiri yang jauh lebih pantas berbanding menuntut ganti rugi daripada insurans kenderaan yang melanggar anda?


Betul! Sebelum ini kami ada menulis segalanya tentang insurans kereta seperti jenis insurans, cara membeli serta cara menuntut insurans. Anda dipersilakan untuk baca artikel tersebut sekiranya masih belum faham tentang insurans secara amnya.

kemalangan,tuntut insurans,pihak ketiga,own damage knock-for-knock,ODKFK

Kebiasaannya jika seseorang itu terlibat dalam kemalangan, mereka akan menuntut ganti rugi daripada kenderaan yang melanggar/ salah. Bagi sesiapa yang pernah terlibat dalam kemalangan dan menuntut ganti rugi daripada insurans kenderaan lain, pasti mereka tahu bahawa proses ini merupakan perkara yang mengambil masa.

Tahukah anda bahawa anda masih mempunyai pilihan lain untuk menuntut ganti rugi dengan cepat dan pantas berbanding menuntut insurans pihak ketiga kereta lain? Tuntutan ini dipanggil Own Damage Knock-for-Knock (ODKFK). Berbanding dengan insurans pihak ketiga kereta lain, tempoh memproses permohonan ODKFK ini juga lebih pantas kerana anda berhubung secara terus dengan ejen insurans anda.

Kelebihan Membuat Tuntutan ODKFK

insurans kereta,proton x70,NCD

1. NCD Tidak Berubah/Terkesan

NCD bermaksud No-Claim-Discount di mana bayaran insurans boleh dikurangkan jika anda diberikan NCD. NCD merupakan ganjaran untuk anda sekiranya tiada tuntutan dibuat terhadap polisi insurans anda setiap tahun. Kadar NCD berbeza dikenakan untuk kelas kenderaan yang berbeza. Untuk kereta persendirian, skala NCD berkisar antara 25% hingga 55% seperti yang diperuntukkan dalam polisi.

Dengan menggunakan tuntutan ODKFK selepas kemalangan, kadar NCD anda tidak akan terkesan. Jadi tak perlu risau tentang ini dan buatlah tuntutan ODKFK untuk tempoh proses yang lebih pantas dan lancar.

baik pulih,insurans,kos,kemalangan

2. Segala Kos Ditanggung Pihak Insurans

Jika anda membuat tuntutan ODKFK selepas kemalangan, segala kos yang terlibat akan dibiayai sepenuhnya oleh syarikat insurans anda. Dah la NCD tak kacau, lepastu tak perlu bayar apa-apa. Secara ringkasnya, ia sama sahaja seperti tuntutan insurans pihak ketiga, namun kali ini di tanggung oleh syarikat insurans anda.

bengkel kereta,baik pulih,penyelenggaraan,insurans

3. Proses Baik Pulih Di Bengkel Yang Diluluskan Oleh Syarikat Insurans. 

Selain itu, kenderaan anda akan dibawa ke bengkel kereta yang telah diluluskan oleh syarikat insurans anda sahaja. Dengan ini, kualiti komponen kereta serta alat ganti yang digunakan pada kereta anda sudah terjamin kualitinya. Kalau dapat bengkel bagus dan tak perlu keluar duit, siapa yang tak seronok?

Syarat-Syarat Menuntut ODKFK

insurans kereta,insurans komprehensif,insurans pihak ketiga

1. Wajib Mempunyai Insurans Komprehensif

Pertama sekali, jika anda berminat untuk membuat tuntutan ODKFK setelah terlibat dalam kemalangan, pastikan kereta tersebut dilindungi dengan insurans komprehensif atau insurans pihak pertama. Insurans komprehensif membawa maksud insurans yang lebih menyeluruh dan teliti.

Insurans ini bertindak melindungi liabiliti pihak ketiga, kecurian dan kebakaran kereta anda secara tidak sengaja. Bukan itu sahaja, segala kerosakan terhadap kereta anda sekiranya berlaku kemalangan, kerosakan atau kehilangan harta benda di dalam kereta anda sendiri turut akan ditanggung insurans ini. Jika terlibat dalam kemalangan yang mendatangkan kematian atau kecederaan anggota badan yang disebabkan oleh pemandu, ketahuilah bahawa penumpang anda juga dilindungi.

cedera,kemalangan,bomba,insurans

2. Tidak Terlibat Dalam Tuntutan Insurans Kecederaan Tubuh Badan Pihak Ketiga

Tuntutan ODKFK ini hanya boleh dibuat sekiranya tiada sebarang tuntutan insurans kecederaan badan pihak ketiga dibuat setelah kemalangan. Pendek kata, kemalangan tersebut haruslah tidak melibatkan kecederaan kerana tuntutan ODKFK ini hanya melindungi kereta anda, bukanlah kecederaan yang di alami. Jika anda cedera, anda dinasihati untuk menuntut ganti rugi melalui insurans pihak ketiga untuk perlindungan yang lebih menyeluruh termasuk kecederaan berbanding ODKFK.

kemalangan,ambulans,insurans,perodua alza

3. Tidak Melibatkan Kenderaan Awam Atau Kenderaan Kerajaan

Jika anda terlibat dalam kemalangan bersama kenderaan awam atau kenderaan kerajaan seperti bas, teksi ataupun kenderaan Menteri, anda tidak boleh membuat tuntutan ganti rugi menggunakan ODKFK ini. Ia hanya terpakai bagi kemalangan yang melibatkan kenderaan selain kenderaan awam ataupun kerajaan sahaja.

kemalangan,langgar dari belakang,tuntut insurans,ODKFK,Own damage knock for knock

Jadi selepas ini jika anda terlibat dengan kemalangan yang bukan disebabkan oleh kesalahan anda, boleh la tuntut ganti rugi menggunakan ODKFK ini berbanding menggunakan insurans pihak ketiga kereta lain. Selain jimat masa, urusannya juga mudah. Hubungi ejen insurans anda untuk pertanyaan lanjut berkenaan tuntutan ODKFK ini.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now