Kantoi Bakar 3 Kereta Demi Tuntutan Insurans Palsu – Untuk Bayar RM500k Hutang Ah Long

Auto News

Kantoi Bakar 3 Kereta Demi Tuntutan Insurans Palsu – Untuk Bayar RM500k Hutang Ah Long

Akibat terdesak dengan bebanan hutang ceti haram (Ah Long) bernilai RM500k, 2 lelaki tergamak untuk membakar 3 kereta milik mereka sendiri demi membuat tuntutan insurans palsu bagi menjelaskan hutang tersebut.


Dalam kejadian tersebut, tiga kenderaan termasuk kenderaan mewah model Bentley Continental GT, Ford Fiesta dan Hyundai Accent dilaporkan terbakar dalam kejadian di Taman Merdeka Batu Berendam, Melaka. Pada awalnya, suspek pertama membuat laporan pada 13 September mendakwa kereta Bentley Continental GT miliknya terbakar dan mengalami kerosakan 70 peratus.

kereta dibakar,bentley continental GT,ford fiesta,tuntuan insurans*Kredit foto: Sinar Harian

Polis turut menerima 2 lagi laporan tentang kejadian kebakaran 2 buah kenderaan jenis Ford Fiesta dan Hyundai Accent menerusi seorang lagi suspek berbeza. Pihak polis terus bergegas ke tempat kejadian untuk menyiasat dan mendapati bahawa timbulnya keraguan daripada laporan yang dibuat mengatakan kenderaan tersebut dibakar.

Tindakan kedua-dua suspek yang berusia 36 tahun tersebut bagaimanapun berjaya dihidu pihak polis dan polis telah menahan suspek pertama pada jam 5.30 petang pada hari sama laporan dibuat manakala tangkapan suspek kedua dibuat keesokan harinya bagi membantu siasatan.

ford fiesta,bentley continental gt,tuntutan insurans*Kredit foto: Kosmo

Hasil soal siasat mendapati kedua-dua suspek tersebut dipercayai sengaja membakar sendiri ketiga-tiga kenderaan milik mereka bagi mendapatkan wang segera daripada tuntuan insurans palsu yang dianggarkan bernilai RM250k.

Aktiviti ini juga dipercayai telah dirancang sejak 3 bulan lalu demi membayar hutang Ah Long yang mencecah nilai setengah juta ringgit. Setelah menyiasat dengan lebih lanjut, polis mendapati kedua-dua suspek berkenaan mempunyai rekod jenayah lampau melibatkan kes khianat dengan api, samun, curi dan dadah.

Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd. Ali

Menurut Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd. Ali kedua-dua suspek kini masih direman dan kertas siasatan yang dibuka mengikut Seksyen 435 Kanun Keseksaan juga telah dilengkapkan untuk dihantar kepada Timbalan Pendakwa Raya bagi tindakan lanjut.

Beliau turut berkata bahawa pihaknya akan membuka semula tiga kertas siasatan sebelum ini membabitkan kebakaran kenderaan untuk mengesan sama ada ia melibatkan modus operandi sama untuk membuat tuntutan palsu insurans.

Yang paling penting, terdesak macam mana pun kita, janganlah sesekali kita meminjam duit dengan ceti haram. Sedangkan orang yang pandu Bentley pun tak mampu nak bayar semula hutang Ah Long, apatah lagi anda yang hanya bergaya dalam Myvi. Fikir-fikirkanlah.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now