Baki Pinjaman Kereta Tinggal RM0.01, Lelaki Bayar RM1 Untuk Kenakan Bank – Proses Tuntut Baki Rumit, Terpaksa Halal

Auto News

Baki Pinjaman Kereta Tinggal RM0.01, Lelaki Bayar RM1 Untuk Kenakan Bank – Proses Tuntut Baki Rumit, Terpaksa Halal

Selagi anda berhutang dengan bank, selagi itulah pihak bank akan mengganggu hidup anda. Tapi bagaimana pula jika bank yang berhutang dengan anda?


Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter bernama @ZalanZalfrecko telah menyatakan beliau masih mempunyai tunggakan pinjaman kenderaan sebanyak RM0.01 dan perlu menjelaskan ia dengan kadar segera.

Bila masih berhutang dengan bank, hidup pastinya akan terus diganggu secara konsisten. Pihak bank memerlukan pemuda terbabit untuk membayar nilai RM0.01 itu bagi membatalkan tuntutan bank terhadap kereta berkenaan.

Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa pemindahan wang dalam talian tidak boleh dibuat memandangkan nilai RM0.01 ini berada di bawah nilai minimum yang dibenarkan untuk pemindahan wang secara dalam talian.

Terasa seperti dipermainkan pihak bank, lelaki tersebut merancang untuk mengenakan semula pihak bank yang kerap mengganggunya dengan membayar RM1, iaitu RM0.99 melebihi tunggakannya kepada pihak bank.

Dengan bayaran RM1, pihak bank akhirnya boleh membatalkan tuntutan keatas kereta tersebut dan kini, pihak bank pula yang berhutang dengannya sebanyak RM0.99 dan perlu memproses bayaran semula kepadanya seperti penghutang-penghutang lain.

Walau bagaimanapun, usaha untuk mempermainkan bank terbabit gagal setelah beliau diminta untuk mengemukakan permintaan serta menghantar beberapa dokumen tambahan bagi mendapatkan semula baki RM0.99 tersebut. Pendek kata, proses nak dapatkan semula baki lebihan RM0.99 itu memang leceh.

Ada juga pengguna Twitter lain yang mengatakan bahawa ini merupakan salah satu cara bank membuat untung. Cuba fikir, siapa yang sanggup untuk jalani proses yang panjang dan rumit untuk RM0.99? Besar kemungkinan, memang halal sahaja amaun tersebut kepada bank.

proses bank,rumit,pinjaman kenderaan

Jika anda berada di tempat lelaki tersebut, adakah anda akan teruskan dengan proses yang rumit demi RM0.99 atau halalkan sahaja nilai itu kepada bank?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now