Nama Yang Blacklist CCRIS/ CTOS Boleh Buat Pinjaman Loan Kereta Atau Tidak?

Insights

Nama Yang Blacklist CCRIS/ CTOS Boleh Buat Pinjaman Loan Kereta Atau Tidak?

Pernahkah anda lihat iklan penjualan kereta yang menyatakan nama yang kena blacklist oleh CCRIS/ CTOS turut boleh membuat pinjaman loan kereta? Persoalannya, boleh ke tidak?


Iklan seperti itu semestinya membuka mata banyak rakyat Malaysia yang tidak mampu untuk mendapatkan pinjaman bank, terutamanya mereka yang telah disenarai hitam akibat tidak mampu membayar hutang seperti hutang pinjaman perumahan, pinjaman kereta dan kad kredit.

*Kredit foto: easyloankereta

Walau bagaimanapun, adakah mereka yang telah di blacklist ini masih boleh untuk membuat pinjaman untuk membeli kereta? Untuk menjawab persoalan tersebut secara lebih mendalam, kami akan menjelaskan dari 4 sudut yang berbeza seperti:

 • Bank
 • Syarikat Kredit (Supreme)
 • Syarikat Wang Berlesen
 • Ceti Haram

bank negara malaysia,ccris,ctos,pinjaman,blacklist*Kredit foto: Malay Mail

Bank

Sekiranya nama anda telah disenarai hitam/ blacklist oleh pihak bank, anda tidak boleh membuat sebarang pinjaman lain dengan bank kerana bank akan merujuk terlebih dahulu pada CCRIS dan CTOS anda sebelum memberikan kelulusan.

CCRIS bermaksud Central Credit Research Information System atau Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit dari Bank Negara Malaysia (BNM). Semua laporan kredit CCRIS disediakan dan diuruskan oleh Biro Kredit BNM di mana semua maklumat kredit dari pelbagai syarikat kewangan di Malaysia seperti bank, broker insurans, dan pihak swasta seperti syarikat telekomunikasi.

ccris,laporan kewangan,bank negara malaysia

Laporan CCRIS mempunyai info seperti:

 • Semua pinjaman/kredit tertunggak
 • Akaun perhatian khusus yang dipantau rapat oleh institut kewangan
 • Permohonan pinjaman kredit yang dah lulus atau sedang diproses dalam tempoh 12 bulan

Selain itu, bank juga menggunakan CTOS untuk menentukan kelayakan kredit pemohon, sama ada individu atau syarikat. Kebiasaannya, pihak bank akan gunakan CTOS dan CCRIS untuk melihat sejauh mana keupayaan pemohon untuk membayar semula hutang.

CTOS,laporan kredit,pinjaman kereta,skor

Laporan CTOS pula datang dari pelbagai sumber awam seperti Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM), notis dari akhbar, penerbitan prosiding undang-undang, dan warta kerajaan.

Laporan CTOS mempunyai info seperti:

 • Status muflis
 • Tindakan undang-undang
 • Status kes
 • Pemilikan dan info perniagaan

Secara amnya, jika laporan kewangan anda di CCRIS dan CTOS tidak baik, mungkin sukar untuk bank meluluskan pinjaman. Namun jika nama anda telah disenarai hitam/ blacklist oleh pihak bank, pinjaman anda dengan pihak bank tidak akan diluluskan.

BMW Financial Services,Toyota Capital Services,Aeon Credit,Parkson Credit

Syarikat Kredit (Supreme)

Syarikat kredit supreme adalah seperti Aeon Credit Service, Toyota Capital Services, BMW Group Financial Services dan Parkson Credit . Meskipun syarikat kredit ini memberi pinjaman seperti bank, namun mereka bukanlah pihak bank.

Tetapi, syarikat kredit seperti ini juga tertakluk kepada BNM kerana mereka perlu melaporkan kepada BNM secara terus. Oleh itu, jika nama anda telah disenarai hitamkan/ blacklist oleh pihak BNM, anda tidak boleh membuat pinjaman dengan syarikat kredit supreme seperti yang disebutkan.

pinjaman wang berlesen

Pinjaman Wang Berlesen

Di sini, anda boleh membuat pinjaman meskipun nama anda telah disenarai hitam/ blacklist. Walau bagaimanapun, ada caj tambahan akan dikenakan bagi invois dan perjanjian tersebut. Selain itu, kadar faedah yang dikenakan juga agak tinggi, bermula daripada 10%. Meskipun anda boleh membuat pinjaman di sini, namun anda akan dikenakan beberapa bayaran tambahan yang agak tinggi berbanding pihak bank.

Syarikat pinjaman wang berlesen ini boleh memberikan pinjaman kerana mereka tidak melaporkan secara terus pada BNM. Oleh itu, pinjaman anda masih boleh diluluskan meskipun nama sudah disenarai hitam. Tetapi, anda perlu membayar lebih mengikut segala peraturan yang ditetapkan.

ceti haram,along,pinjaman duit

Ceti Haram/Along

Jika meminjam daripada ceti haram, bukan sekadar nama blacklist boleh lepas, malah yang dah muflis pun boleh lulus. Tetapi, anda perlu berhati-hati kerana nilai bunga yang perlu dibayar akan meningkat dan terus meningkat. Sebagai contoh, anda meminjam RM30,000 untuk tempoh 5 tahun. Tetapi masuk tahun terakhir pembayaran, anda dapati baki tertunggak masih lagi RM30k. Rupa-rupanya segala pembayaran yang dibuat sebelum ini hanyalah cukup untuk membayar bunga sahaja.

Oleh itu, elakkan daripada meminjam dengan ceti haram bagi mendapatkan masa depan yang lebih terjamin. Meskipun cara untuk mendapatkan pinjaman tersebut tidak begitu susah dan melecehkan, namun kebahagiannya hanyalah sementara. Ingatlah, nama anda telah disenarai hitam/ blacklist kerana pengurusan kewangan yang teruk. Oleh itu, mampukah anda membayar semula pinjaman Along dengan nilai bunga yang tinggi?

pengurusan kewangan

Kesimpulannya, nama yang telah disenarai hitam/ blacklist oleh pihak bank tidak dibenarkan untuk melakukan pinjaman dengan mana-mana pihak bank atau syarikat kredit yang melaporkan secara terus dengan BNM. Tetapi nama yang disenarai hitam masih boleh membuat pinjaman di syarikat wang berlesen ataupun loan kedai dengan syarat tertentu dan bayaran balik yang lebih tinggi. Jika nama anda telah disenarai hitam blacklist, anda dinasihatkan untuk membersihkan rekod kewangan anda terlebih dahulu sebelum membuat pinjaman lain.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now