Hukuman Terhadap Pemandu Mabuk/Positif Dadah Tidak Cukup Berat Di Malaysia?

Insights

Hukuman Terhadap Pemandu Mabuk/Positif Dadah Tidak Cukup Berat Di Malaysia?

Adakah hukuman yang dikenakan terhadap pemandu mabuk serta di bawah pengaruh dadah ini tidak cukup berat memandangkan sehingga hari ini, kes-kes kemalangan disebabkan hal seperti ini masih lagi berlaku?


Pemandu yang memandu dibawah pengaruh dadah atau alkohol ini amat ditakuti di jalan raya kerana kegagalan otak mereka untuk berfungsi dengan sempurna ketika memandu. Sebab itu ada sahaja kes kemalangan yang tidak masuk akal seperti memandu melawan arus.

Pada awalnya, kerajaan telah menetapkan hukuman selama 3 hingga 10 tahun dan denda tidak lebih RM20,000 sekiranya seseorang itu memandu di bawah pengaruh dan menyebabkan kemalangan, kecederaan atau kematian. Lesen memandu mereka juga akan digantung untuk tempoh tidak lebih 5 tahun. Jika disabitkan kesalahan yang sama buat kali kedua, lesennya akan digantung selama 10 tahun.

Walau bagaimanapun, peningkatan jumlah kemalangan dan kematian yang disebabkan oleh pemandu yang tidak bertanggungjawab semakin membimbangkan dan orang ramai telah menggesa kerajaan untuk mengenakan hukuman yang lebih berat kepada pemandu mabuk atau positif dadah.

Oleh itu, Akta Pengangkutan Jalan 1987 telah dipinda setelah mengambil kira pandangan orang ramai menerusi soal selidik yang dijalankan oleh Bahagian Logistik dan Pengangkutan Darat (BLPD) yang mendapati sebanyak 94% daripada 345,000 responden mahu pemandu di bawah pengaruh alkohol dan dadah dikenakan hukuman lebih berat.

Ekoran itu, kerajaan telah menguatkuasakan Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 pada 23 Oktober 2020 yang mengenakan hukuman lebih berat terhadap pesalah jalan raya khususnya melibatkan Seksyen 41 hingga Seksyen 45. Tujuan hukuman lebih berat ini diperkenalkan bagi membuatkan pemandu lebih berhati-hati dan berhemah semasa memandu.

Hukuman Memandu Di Bawah Pengaruh Alkohol/Dadah sehingga menyebabkan kematian:

Bagi Sabitan Pertama

 • Penjara minimum 10 tahun atau maksimum 15 tahun

 • Denda antara RM50,000 hingga RM100,000

 • Hilang kelayakan lesen bagi tempoh minimum 10 tahun

Bagi Sabitan Kedua

 • Penjara minimum 15 tahun atau maksimum 20 tahun

 • Denda antara RM100,000 hingga RM150,000

 • Hilang kelayakan lesen selama 20 tahun

Hukuman Memandu Di Bawah Pengaruh Alkohol/Dadah sehingga menyebabkan kecederaan:

Bagi Sabitan Pertama

 • Penjara minimum 7 tahun atau maksimum 10 tahun

 • Denda antara RM30,000 hingga RM50,000

 • Hilang kelayakan lesen minimum tujuh tahun

Bagi Sabitan Kedua Dan Seterusnya

 • Penjara minimum 10 tahun atau maksimum 15 tahun

 • Denda antara RM50,000 hingga RM100,000

 • Hilang kelayakan lesen selama 10 tahun

positif dadah,ganja,pemandu,memandu bawah pengaruh

Meskipun hukuman ini lebih berat berbanding sebelumnya, namun adakah ia mampu menghalang pemandu yang tidak bertanggungjawab daripada memandu di bawah pengaruh dadah atau alkohol? 

Baru-baru ini, terdapat dua kes kemalangan di mana sebuah lori telah menghentam 5 kenderaan di lampu isyarat serta sebuah Mitsubishi Triton yang merempuh Proton Wira setelah melawan arus di Lebuh Raya Persekutuan yang menyebabkan dua remaja maut.

Ini membuktikan bahawa masih ada segelintir pemandu yang memandu ketika berada di bawah pengaruh dadah dan alkohol di Malaysia ini. Bezanya cuma kantoi atau tidak sahaja. Kalau nasib mereka baik, lepas sahaja. Tapi kalau nasib tak baik, boleh terlibat dalam kemalangan.

positif dadah,lori,myvi,kemalangan,lampu isyarat

Sejujurnya, buatlah hukuman yang berat macam mana sekalipun, kalau ada sesetengah golongan yang masih berdegil untuk memandu di bawah pengaruh dadah atau alkohol, ia tidak akan membawa perubahan kerana perubahan yang sebenar bermula daripada diri sendiri. Sedarlah bahawa perbuatan memandu dalam keadaan khayal berpotensi menjadikan anda seorang pembunuh.

Pastikan anda tidak memandu semasa berada di bawah pengaruh. Nasihatilah rakan-rakan serta ahli keluarga anda supaya tidak terjebak dalam penggunaan dadah serta memandu ketika mabuk jika anda sayangkan mereka sebelum nasi menjadi bubur atau lebih tepat, sebelum otak mereka terletak di dubur.

Hati-hati di jalan raya!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now