Geng Kereta Mewah Kantoi Rentas Daerah/Negeri – Lotus Evora, Ferrari 458, Porsche 911, Nissan 180sx Antara Ditahan

Auto News

Geng Kereta Mewah Kantoi Rentas Daerah/Negeri – Lotus Evora, Ferrari 458, Porsche 911, Nissan 180sx Antara Ditahan

Dikala ada yang masih takut-takut untuk keluar rumah, ada pula geng kereta mewah kantoi rentas daerah/ negeri. 


Ada yang di antara kita masih takut untuk keluar makan di kedai meskipun telah menerima dua dos suntikan vaksin dan diberikan kebenaran oleh kerajaan, namun ada segelintir manusia yang masih berdegil dan tidak menghiraukan larangan rentas daerah dan negeri.

Pada hujung minggu lalu, pihak polis dari Bahagian Siasatan dan Penguatkuasa Trafik telah mengadakan Sekatan Jalan Raya (SJR) di dua lokasi berbeza, iaitu Jalan Sungai Tua - Ulu Yam dan Jalan Batang Kali - Genting Highlands.

Hasilnya, polis telah menahan sebanyak 75 buah kereta, 22 buah motosikal dan dua buah lori di mana 19 kompaun telah dikeluarkan kerana merentas daerah/ negeri tanpa kebenaran dan sebanyak 19 saman telah dikeluarkan di atas pelbagai kesalahan trafik.

Ferrari 458,malaysia,sekatan jalan raya,sjr,rentas negeri,rentas daerah

Kalau dilihat daripada beberapa keping gambar yang disebarkan oleh Polis Daerah Hulu Selangor di media sosial milik mereka, antara kereta yang ditahan merupakan kereta sport mewah kepunyaan geng-geng kayangan. Ada Lotus Evora, Ferrari 458 yang diubah suai ala-ala LaFerrari, Porsche 911 dan Nissan 180sx.

Porsche 911,lotus evora,rentas negeri,rentas daerah,SJR

Jadi benarlah bahawa duit dan harta yang bertimbun masih tidak mampu untuk membeli otak yang sihat berfungsi. Nampaknya kebijaksanaan dan kebolehan berfikir itu bukanlah untuk semua orang. Bak kata komen netizen, yang kaya tidak semestinya pintar, yang kayap tidak semestinya dungu.

Nissan 180sx,honda civic,rentas negeri,SJR

Walau bagaimanapun, penahanan ini tidak begitu mengejutkan sesetengah pihak, terutama yang sering menggunakan kedua-dua jalan tersebut. Menurut perkongsian netizen, Jalan Sungai Tua – Ulu Yam dan Batang Kali – Genting Highlands ini sering dijadikan trak lumba haram oleh golongan kereta sport mewah pada setiap pagi hujung minggu dari jam 6.30 pagi hingga 9.00 pagi bagi mengelakkan aktiviti tersebut dihidu oleh pihak berkuasa.

Di saat kes positif harian COVID-19 yang masih tinggi serta Selangor dan Kuala Lumpur yang masih berada pada Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN), ramai yang sedang menunggu Selangor dan KL untuk beralih ke Fasa 2 bagi meneruskan kehidupan dan perniagaan seperti biasa.

kes harian,positif,covid-19,malaysia,kkm

Sesetengah daripada anda mungkin tidak terkesan dari segi ekonomi, sebab tu bebas nak pergi konvoi rentas negeri/ daerah. Tetapi tahukah anda ada sesetengah manusia yang langsung tidak mempunyai duit untuk makan kerana lama sangat tidak bekerja akibat COVID-19? Tindakan anda mungkin akan mengeruhkan keadaan, tambah-tambah sekiranya kluster baharu tercipta akibat daripada perbuatan pentingkan diri ini.

rentas negeri,rentas daerah,kompaun,SOP,SJR

Diharapkan pihak polis akan terus memantau dua laluan hangat ini memandangkan ia sering dijadikan laluan untuk berlumba. Kalau nak diikutkan, aktiviti rentas negeri atau daerah itu tidaklah terlalu besar salahnya jika nak dibandingkan dengan aktiviti lumba haram yang membahayakan nyawa pengguna jalan raya lain.

kompaun,saman,langgar SOP,SJR,polis

Menurut info yang dikongsikan oleh akaun media sosial Polis Daerah Hulu Selangor, nilai kompaun yang dikeluarkan atas kesalahan rentas negeri tanpa kebenaran adalah sebanyak RM5,000.

Diharapkan kesalahan menggunakan jalan raya sebagai trek lumba akan dikenakan kompaun dan hukuman yang lebih berat memandangkan golongan kayangan seperti ini tidak mempunyai masalah untuk membayar kompaun dan kemungkinan akan mengulangi kesalahan tersebut.

Ingatlah, jalan raya bukan tempat untuk berlumba ataupun menguji tahap maksimum sesebuah kereta. Orang lain pun bayar cukai jalan juga jadi janganlah mementingkan diri hanya kerana anda memandu kereta mewah. Berhati-hati di jalan raya!

*Kredit foto: Polis Daerah Hulu SelangorRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now