Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Genting Highlands Bukan Di KL – 12 Individu Dikompaun RM5,000 Kerana Rentas Negeri

Auto News

Genting Highlands Bukan Di KL – 12 Individu Dikompaun RM5,000 Kerana Rentas Negeri

Peringatan kepada warga Lembah Klang, Genting Highlands bukanlah di KL, tapi terletak di Pahang.


KL, Selangor dan Putrajaya kini memasuki Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN), di mana rentas daerah antara KL, Selangor dan Putrajaya telah dibenarkan. Oleh itu, orang ramai berpusu-pusu keluar setelah lama terperuk di dalam rumah setelah kerajaan memberi beberapa kelonggaran kepada individu yang sudah lengkap 2 dos vaksin.

Meskipun beberapa kelonggaran telah diberikan, namun aktiviti rentas negeri tanpa kebenaran masih lagi dilarang. Mungkin sudah terlalu lama berkurung, ada juga individu yang ‘terlupa’ bahawa Genting Highlands bukanlah terletak di KL, sebaliknya di Pahang.

SJR,Genting Highlands,rentas negeri,kompaun RM5,000

Berdasarkan pemantauan yang dilakukan oleh pihak polis di kilometer 17, Genting Highlands, seramai 12 individu telah dikompaun kerana cuba merentas negeri untuk ke Genting Highlands tanpa sebarang permit kebenaran.

Ketua Polis Daerah Bentong Supt Zaiham Mohd Kahar berkata, mereka yang ditahan terdiri daripada 10 lelaki dan 2 wanita masing-masing berusia 20 hingga 58 tahun. Kesemua individu tersebut juga dilaporkan datang dari arah Kuala Lumpur. 

SJR,Genting Highlands,rentas negeri,kompaun RM5,000

Mereka yang ditahan gagal untuk mengemukakan sebarang dokumen perjalanan yang sah kepada pihak polis. Akibatnya, kesemua mereka telah dikenakan kompaun sebanyak RM5,000 dan diarah untuk berpatah balik. Kompaun tersebut dikeluarkan di bawah Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021.

Zaiham juga mengingatkan tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang gagal mematuhi SOP ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) termasuk merentas negeri yang masih belum dibenarkan tanpa kelulusan.

peta negeri,genting highlands,selangor,pahang

Pada warga Lembah Klang yang ‘terlupa’ bahawa Genting Highlands terletak di Pahang akibat terlalu lama berkurung, ingatlah bahawa Genting Highlands bukanlah terletak di KL meskipun jaraknya yang tidaklah begitu jauh dari Lembah Klang. Tahan dulu nafsu untuk naik ke Genting Highlands untuk membeli-belah atau berhibur. 

Kekurangan ilmu geografi juga mungkin menjadi punca sesetengah manusia cuba untuk merentas negeri tanpa kebenaran. Jadi buatlah ulangkaji geografi terlebih dahulu sebelum keluar berjalan kalau taknak kena kompaun RM5,000!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now