Selangor, KL Dan Putrajaya Ke Fasa 2 PPN Jumaat Ini – Rentas Daerah, Staycation, Sukan Indoor Dibenarkan

Auto News

Selangor, KL Dan Putrajaya Ke Fasa 2 PPN Jumaat Ini – Rentas Daerah, Staycation, Sukan Indoor Dibenarkan

Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 telah bersetuju untuk membenarkan Lembah Klang iaitu Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya untuk beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) bermula 10 September 2021.


Jawatankuasa terbabit telah memutuskan bahawa ketiga-tiga kawasan tersebut untuk digabungkan sebagai satu kawasan jangkitan yang sama. Jadi segala pergerakan merentasi ketiga-tiga kawasan ini kini dibenarkan dan tiada lagi Sekatan Jalan Raya (SJR).

rentas daerah,PPN,fasa 2,kl,selangor,putrajaya

Berikut merupakan antara kelonggaran yang diberikan kepada negeri di Fasa 2 seperti yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN):

 • Rentas daerah dibenarkan kepada individu yang telah lengkap menerima dua dos vaksin
 • Pasangan suami isteri jarak jauh yang lengkap divaksin dibenarkan untuk merentas negeri
 • Ibu bapa yang lengkap divaksin dibenarkan merentas negeri untuk berjumpa anak-anak di bawah umur 18 tahun
 • Dine-in dibenarkan di restoran dan premis makanan bagi pelanggan yang lengkap divaksin
 • Aktiviti pelancongan hanya dibenarkan dalam negeri yang sama yang melibatkan penginapan di hotel dan homestay bagi individu yang telah lengkap dua dos.

Kelonggaran SOP,PPN,Industri sukan,futsal,indoor,outdoor

Sementara itu, jawatankuasa turut bersetuju untuk melonggarkan SOP bagi aktiviti sukan, riadah dan rekreasi kepada mereka yang lengkap divaksin di negeri-negeri yang berada di bawah Fasa 1. Antara ketetapan yang telah diputuskan ialah:

 • Membenarkan aktiviti sukan indoor, kecuali gimnasium, kepada individu yang telah lengkap dua dos vaksin.
 • Fasiliti sukan dan rekreasi komersil tertutup (indoor) dibenarkan beroperasi dengan kawal selia, hanya kepada pelanggan yang telah lengkap divaksin. Penggunaan fasiliti perlu dilakukan secara janji temu di samping pematuhan SOP.

Menurut Perdana Menteri, keputusan ini dilakukan berdasarkan penilaian risiko semasa yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) serta MKN dan akan berkuatkuasa pada 10 September 2021.

Bagi sektor perdagangan dan pengedaran seperti perniagaan kedai bunga/nursery, kedai peralatan outdoor dan galeri perumahan juga akan mula dibenarkan beroperasi mulai 10 September 2021 bagi negeri-negeri yang berada di bawah Fasa 1.

Bagi negeri yang diletakkan di bawah Fasa 2 dan Fasa 3, kelonggaran tambahan bagi aktiviti kedai gunting, hair dresser, dan salon kecantikan dibenarkan. Keterangan SOP terkini akan dikemaskini oleh MKN dan kementerian berkaitan dalam masa terdekat.

Kelonggaran SOP,PPN,Industri Kreatif,Fasa 1,PPN

Terdahulu, kerajaan turut memberi kelonggaran SOP kepada industri kreatif di negeri Fasa 1 untuk menghidupkan semula industri yang terkesan teruk akibat pandemik bermula 9 September 2021. Antara aktiviti yang dibenarkan:

 • Panggung wayang dengan kapasiti 50% dewan tayangan
 • Indoor busking
 • Persembahan di lounge hotel
 • Live show seperti teater, muzikal, muzik dan komedi dengan kapasiti penonton sebanyak 30%
 • Pameran seni dengan kapasiti penonton sebanyak 30%
 • Penggambaran industri kreatif di dalam dan luar studio
 • Pembangunan & penyiaran kandungan kreatif, penyampaian maklumat dan hiburan secara rakaman/ langsung dengan kapasiti 30% penonton di studio

Kelonggaran SOP,PPN,Industri Kreatif*Kredit infografik: Bernama

Setakat ini, hanya Labuan sahaja yang berada di Fasa 4 sementara Perlis, Sarawak dan Negeri Sembilan berada di Fasa 3. Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya akan mengikuti negeri-negeri lain di Fasa 2 bermula Jumaat ini sementara Kedah dan Johor kekal di Fasa 1.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now