Masih Ada Sekatan Jalan Raya Di Lembah Klang Meskipun Sudah Beralih Ke Fasa 2 PPN

Auto News

Masih Ada Sekatan Jalan Raya Di Lembah Klang Meskipun Sudah Beralih Ke Fasa 2 PPN

Bermula 10 September lalu, Lembah Klang termasuk Selangor, KL dan Putrajaya telah beralih ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN) menyaksikan aktiviti rentas daerah kini dibenarkan tetapi kenapa masih ada sekatan jalan raya? 


Kerajaan turut memutuskan bahawa ketiga-tiga kawasan tersebut untuk digabungkan sebagai satu kawasan jangkitan yang sama. Jadi segala pergerakan merentasi ketiga-tiga kawasan ini kini dibenarkan dan tiada lagi Sekatan Jalan Raya (SJR).

Walau bagaimanapun, jika anda mengganggap bahawa semua SJR telah ditutup ekoran peralihan Fasa PPN ini, anda silap. Menurut perkongsian yang dilakukan oleh PDRM, hanya dua SJR dalam daerah Petaling yang ditutup, manakala selebihnya masih dikekalkan beroperasi sehingga hari ini.

sekatan jalan raya,lembah klang,lebuhraya persekutuan,SJR,PPN

Sekatan di Lebuhraya Persekutuan dan Taman Kanagapuram yang terletak di bawah laluan Lebuhraya Pantai Baru (NPE) merupakan antara SJR yang ditutup susulan peralihan Fasa 1 kepada Fasa 2 PPN di Lembah Klang.

Sementara itu, terdapat 4 lokasi SJR yang akan dikekalkan meskipun telah beralih ke Fasa 2 PPN iaitu:

  • SJR Plaza Tol Sungai Buloh
  • SJR Plaza Tol Kota Damansara
  • SJR Plaza Tol Damansara
  • SJR Plaza Tol Subang

SJR di kesemua lokasi disebutkan di atas akan terus beroperasi bagi mengawal laluan keluar dan masuk ke lebuh raya utama. Menurut Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid, pihaknya telah membuat sebanyak 41 tangkapan melibatkan warga asing dan tiga tangkapan melibatkan dadah di SJR dalam kawasan Petaling Jaya ini.

Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid,SJR

Sesiapa yang berada di Lembah Klang yang ingin merentas negeri perlu menunggu sedikit masa lagi kerana SJR di sempadan Negeri Sembilan dan Perak masih lagi dikekalkan. Biarpun Lembah Klang telah beralih ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan kini tiada lagi SJR antara daerah, namun sempadan negeri masih dikawal ketat oleh pihak polis.

PDRM turut menasihati orang ramai supaya terus menjaga prosedur operasi standard (SOP) serta tidak leka dengan kelonggaran diberi sehingga mengabaikan SOP dalam mengawal dan mencegah pandemik COVID-19 di sepanjang tempoh pelaksanaan Fasa 2 PPN di daerah Petaling Jaya khususnya.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now