PM Umum Kebenaran Rentas Negeri Bermula 11 Oktober 2021 - Aktiviti Pelancongan Dibenarkan

Auto News

PM Umum Kebenaran Rentas Negeri Bermula 11 Oktober 2021 - Aktiviti Pelancongan Dibenarkan

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan aktiviti rentas negeri bagi semua negeri di Malaysia kini dibenarkan bermula Isnin, 11 Oktober 2021.


Sehubungan dengan itu, larangan rentas negeri yang dilaksanakan di seluruh negara sejak lebih 4 bulan lalu kini melabuhkan tirainya. Aktiviti pelancongan juga dibenarkan sempena dengan pembukaan rentas negeri ini. Namun ia tidak terpakai ke kawasan merah atau di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD). 

PM juga berkata aktiviti rentas negeri ini hanya dibenarkan kepada individu yang lengkap divaksin sahaja. Pihak berkuasa masih mempunyai kuasa untuk memeriksa individu secara rawak dan mengenakan kompaun sekiranya individu belum divaksin didapati merentas negeri. 

rentas negeri,my travel pass

Selain itu, kerajaan juga telah memansuhkan penggunaan My Travel Pass bagi rakyat Malaysia yang ingin keluar negara termasuk bagi aktiviti pelancongan bermula esok, 11 Oktober 2021. Namun ia hanya terbuka pada individu yang lengkap divaksin sahaja. Individu yang pulang ke Malaysia masih lagi perlu menjalani kuarantin selama 14 hari. Pintu masuk Malaysia walau bagaimanapun masih belum dibuka kepada orang luar buat masa ini. 

Seperti yang dinantikan oleh semua rakyat Malaysia, kebenaran aktiviti rentas negeri ini dilaksanakan secara serentak di seluruh negara. Ketika ini, Malaysia telah pun mencapai 90% kadar vaksinasi populasi dewasa.

sekatan jalan raya,SJR

Sebelum ini, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin telah memberi jaminan bahawa Sekatan Jalan Raya (SJR) di pintu masuk atau sempadan negeri juga tidak akan diadakan selepas ini khusus untuk rentas negeri. Namun PM telah menyatakan bahawa SJR tetap akan diadakan dari semasa ke semasa bagi memastikan keamanan negara terkawal, khususnya bagi tujuan jenayah. Golongan yang tidak menerima vaksin mungkin boleh terlepas untuk merentas negeri, namun tetap tidak akan menerima kebebasan serta kelonggaran yang dinikmati oleh golongan yang sudah lengkap divaksin.

Meskipun semakin banyak kelonggaran diberikan oleh kerajaan bagi mengembalikan semula kehidupan normal kepada rakyat secara beransur-ansur, PM turut menasihati orang ramai sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan kerana virus COVID-19 masih berleluasa dan sesiapa sahaja boleh terdedah untuk dijangkiti.  

Pihak berkuasa akan terus melakukan pemeriksaan secara rawak di premis perniagaan, kedai makan dan tempat tumpuan awam bagi memastikan segala SOP dapat dipatuhi oleh orang ramai. Kegagalan mematuhi SOP akan dikenakan kompaun serta merta.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now