Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Rentas Negeri Semakin Hampir – SOP Untuk Balik Kampung/Bercuti

Car Owners' Guides

Rentas Negeri Semakin Hampir – SOP Untuk Balik Kampung/Bercuti

Sehingga 5 Oktober 2021, Malaysia hanya memerlukan 1.6% sahaja lagi untuk mencapai 90% populasi dewasa lengkap divaksinasi. Maknanya, kebenaran aktiviti rentas negeri dah semakin hampir tapi jangan lupa SOP!


Sebelum ini Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan bahawa kelonggaran rentas negeri hanya akan dibenarkan apabila negara mencapai 90% kadar vaksinasi dewasa berdasarkan data dan analisis dibuat Kementerian Kesihatan. Malah bukan itu sahaja, beliau turut mengumumkan bahawa rakyat Malaysia yang ingin ke luar negara tidak perlu lagi mohon My Travel Pass.

peratusan vaksinasi populasi dewasa,jkjav

Jika anda perasan, Sekatan Jalan Raya (SJR) juga semakin berkurangan berbanding sebelum ini. Jadi jelaslah bahawa kita semakin hampir untuk merentas negeri. Menerusi laporan yang dikeluarkan oleh Utusan Malaysia, Lebuh Raya Pantai Timur dijangka akan dipenuhi 160,000 kenderaan pada hujung minggu sekiranya kebenaran rentas negeri diumumkan.

rentas negeri,kesesakan lalu lintas,plaza tol gombak

Bila rentas negeri dah dibenarkan, bolehlah rakyat Malaysia balik kampung mahupun bercuti. Memandangkan jalan raya di Malaysia ini bertuhankan kereta, sudah pasti kereta akan menjadi kenderaan utama rakyat Malaysia untuk bergerak bagi aktiviti rentas negeri. Tetapi jangan sesekali lupa bahawa virus COVID-19 masih ada dalam kalangan kita dan virus tersebut masih boleh tersebar dengan mudah terutamanya ketika berada di dalam kereta.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 di dalam kereta, anda boleh amalkan beberapa tips seperti berikut:

pelitup muka,face mask,topeng muka,dalam kereta

1. Sentiasa Memakai Topeng Muka Di Dalam Kereta

Tak kisahlah jika anda berada dalam kereta bersama rakan-rakan atau ahli keluarga sekalipun, jika sudah keluar bercuti atau balik kampung menggunakan kereta, pasti banyak tempat yang bakal anda kunjungi. Memandangkan sistem aliran udara kereta bersifat tertutup, sekiranya salah seorang daripada anda telah dijangkiti dan semua di dalam kereta tidak menggunakan pelitup muka, lebih tinggi risiko anda untuk dijangkiti. Pemakaian pelitup muka membantu mengurangkan penyebaran partikel virus sebanyak 90% sekiranya pembawa virus mengenakan topeng muka semasa di dalam kereta.

buka tingkap,memandu,kurangkan risiko covid,kereta

2. Buka Tingkap Sekali Sekala

Bagi mengelakkan pengumpulan virus di dalam kereta, kajian mendapati bahawa perbuatan membuka tingkap kereta sekurang-kurangnya 10 saat sekali sekala ketika memandu dapat mengurangkan partikel virus terkumpul sebanyak 97%. Perbezaan tekanan udara di dalam dan luar kereta akan berlaku apabila tingkap dibuka dan partikel ini akan disedut keluar.

cuci kereta,sanitasi,covid-19

3. Cuci Dan Sanitasi Kereta

Sekiranya anda menggunakan kereta sendiri, cuci kereta anda serta sanitasi permukaan dan bahagian-bahagian yang sering dipegang oleh penumpang seperti pemegang pintu, tali pinggang keledar dan butang mengawal tingkap. Anda juga digalakkan untuk mencuci tangan selepas turun kereta sebelum menyentuh muka.

hand sanitizer,covid-19,kereta

4. Sediakan Hand Sanitizer

Sediakan sebotol hand sanitizer di dalam kereta untuk digunakan sebelum memandu. Ini bagi mengelakkan sebarang virus yang mungkin berada di tangan anda ketika anda berada di luar daripada merebak ke tempat lain di dalam kereta seperti stereng, tali pinggang ataupun tombol gear.

covid-19 test,saringan covid-19,ujian

5. Sediakan Alat Ujian COVID-19

Alat ujian COVID-19 kini mudah untuk didapati di farmasi. Sediakan alat tersebut di dalam kereta bagi memastikan pencegahan awal dapat dilakukan sekiranya ada ahli keluarga yang berasa kurang sihat atau bergejala. Terperangkap bersama orang yang positif COVID-19 di dalam kereta adalah sesuatu yang amat berisiko.

Diharapkan, dengan perkongsian tips ini dapat membantu anda untuk mengekang penyebaran virus COVID-19 terutamanya ketika berada di dalam kereta. Selamat bercuti/balik kampung!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now