Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Boleh Rentas Negeri Jika Negara Capai 90% Kadar Vaksinasi Dewasa

Auto News

Boleh Rentas Negeri Jika Negara Capai 90% Kadar Vaksinasi Dewasa

Rakyat Malaysia bakal diberi kebenaran merentas negeri setelah Malaysia mencapai 90% kadar vaksinasi dewasa.


Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah bersetuju dengan keputusan itu berdasarkan data, analisis serta penilaian risiko semasa yang telah dibuat oleh KKM dan MKN. Jika kadar 90% dicapai, lebih banyak pusat-pusat pelancongan, pulau-pulau atau kawasan pelancongan akan dibuka kepada umum.

kebenaran rentas negeri,perdana menteri,ismail sabri,90%,kadar vaksinasi

Setakat ini, selepas 8 bulan pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dijalankan, Malaysia telah berjaya melebihi kadar 80% daripada penduduk dewasa yang lengkap menerima vaksin COVID-19.

kadar vaksinasi dewasa,80%,malaysia

Antara ketetapan lain yang dipersetujui semasa Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 adalah membenarkan kedai runcit, mini market, restoran, stesen minyak dan kedai serbaneka untuk beroperasi dari jam 6 pagi hingga 12 malam berkuatkuasa 23 September 2021.

kedai runcit,kedai serbaneka,stesen minyak,kebenaran operasi

Selain itu, operasi perniagaan spa, pusat kesihatan (wellness) dan urut kesihatan dibenarkan kepada pengungjung dan operator yang lengkap menerima vaksin bermula 1 Oktober 2021.

Pusat/premis/produk pelancongan seperti zoo, perladangan, akuarium, snorkeling, selam skuba, memancing dan taman rimba turut dibenarkan beroperasi di semua fasa PPN berkuatkuasa 1 Oktober 2021. Ia hanya terhad kepada pengusaha dan pengunjung yang lengkap divaksin sahaja.

spa,taman rimba,urut,zoo,kebenaran operasi

Bagi setiap perniagaan yang diberi kebenaran beroperasi, kadar kehadiran pekerja yang dibenarkan adalah pada kapasiti penuh 100% dengan syarat majikan serta semua pekerja telah lengkap divaksin.

peralihan fasa PPN,pelan pemulihan negara,johor,negeri sembilan,pahang

Perdana Menteri turut mengumumkan 3 negeri akan melalui Peralihan Fasa PPN iaitu Negeri Sembilan ke Fasa 4, Pahang ke Fasa 3 dan Johor ke Fasa 2. Peralihan fasa ini mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Pelan Pemulihan Negara (PPN) dengan mengambil kira kemasukan ke hospital bagi kes bergejala, penggunaan katil Unit Rawatan Rapi (ICU) serta peratusan lengkap divaksinasi.

Selain itu, warganegara Malaysia tidak perlu menanggung kos ujian RT-PCR COVID-19 ketika tiba di pintu masuk negara. Sebaliknya, hanya warga asing yang perlu menanggung sendiri kos ujian tersebut.  

Terdahulu, kerajaan telah mengumumkan untuk membuka lebih banyak destinasi pelancongan seperti Melaka, Genting Highlands dan Pulau Tioman kepada pelancong domestik sebagai destinasi gelembung pelancongan baharu setelah pembukaan Langkawi memberi perkembangan positif.

langkawi dibuka,projek rintis,gelembung pelancongan

Dengan segala kelonggaran yang diberikan kerajaan ini, kerajaan menyeru supaya ianya dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh rakyat dengan penuh disiplin dan bertanggungjawab bagi memerangi virus COVID-19.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now