Langkawi Kini Dibuka Bagi Tujuan Pelancongan – Mampukah Langkawi Bertahan?

Auto News

Langkawi Kini Dibuka Bagi Tujuan Pelancongan – Mampukah Langkawi Bertahan?

Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) menjangkakan seramai 400,000 pelancong akan mengunjungi pulau peranginan tersebut selepas pelaksanaan gelembung pelancongan bermula pada 16 September lalu.


Jumlah itu sebenarnya hanyalah angka sederhana yang disasarkan setelah kerajaan melaksanakan projek rintis gelembung pelancongan di Langkawi. Pada hari pertama pembukaan Langkawi kepada pelancong luar, dianggarkan seramai 3,200 pelancong telah tiba di Langkawi menggunakan feri serta laluan udara.

pulau langkawi,gelembung pelancongan,domestik

Terdahulu, kami ada kongsi maklumat lanjut tentang SOP, cara-cara untuk ke Langkawi serta aktiviti yang dibenarkan di sana. Jika anda melepasi segala syarat-syarat yang dikenakan, anda layak untuk bercuti ke Langkawi menggunakan jalan darat atau jalan udara.

Pihak KKM juga kini lebih tegas dengan menjalankan ujian saringan COVID-19 terhadap individu yang mahu berlepas menerusi pintu masuk udara dan laut ke Pulau Langkawi. Hasilnya, sebanyak 5 kes positif telah dikesan. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, 5 kes positif yang dikesan adalah kategori satu iaitu tidak bergejala dan diberikan perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah (HSO) untuk diisolasi bagi tempoh 10 hari.

ujian saringan Covid-19,klia,klia2

Katakanlah virus ini berjaya diseludup masuk ke Langkawi dan mula tersebar, mampukah Langkawi untuk bertahan memerangi wabak tersebut? Cukupkah katil di hospital di sana bagi menampung jumlah pesakit yang ramai dalam sesuatu masa? Memandangkan Langkawi bakal menjadi destinasi ahli keluarga yang tinggal di kawasan berbeza untuk bertemu, pertemuan itu berisiko untuk menyebarkan lagi virus secara lebih meluas apabila mereka pulang dari Langkawi.

Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, para pelancong yang bercuti di Langkawi tidak seharusnya mengabaikan SOP yang telah ditetapkan. Sekiranya tempat yang ingin dituju itu terlalu sesak, pilihlah lokasi lain. Jangan tambahkan lagi kesesakan di sesebuah kawasan itu sekaligus menambah risiko jangkitan untuk berlaku.

Ambil sahaja pengajaran daripada aktiviti mandi sungai di Sungai Pisang, Gombak baru-baru ini. Setelah kerajaan beri kebenaran untuk beriadah, berkerumun manusia di kawasan tersebut. Dah la duduk ramai-ramai, sampah pun buang merata-rata seperti orang tidak bertamadun. Kalau sampah pun tak boleh nak buang betul-betul, apakah jaminan yang rakyat Malaysia boleh ikut SOP dengan betul? Jangan lupa bahawa kita masih lagi hidup bersama virus, di mana ia sentiasa ada di sekeliling kita. 

empangan mengkuang,pulau pinang,ditutup,SOP*Kredit foto: Harian Metro

Sementara itu di Pulau Pinang, Empangan Mengkuang yang menjadi tumpuan warga Seberang Perai untuk beriadah telah diarah tutup selama tujuh hari selepas pemeriksaan dijalankan oleh Pejabat Kesihatan Daerah Seberang Perai yang mendapati berlaku pelanggaran SOP Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara di kawasan terbabit.

Penutupan sementara itu dibuat bagi mencegah penularan wabak COVID-19 di Pulau Pinang. Kegiatan berkumpul hingga menyebabkan berlaku kesukaran menjaga penjarakan fizikal adalah dilarang sama sekali. Adakah perkara yang sama turut akan dilakukan di Langkawi? Adakah sesuatu tempat itu akan ditutup jika terlalu sesak?

langkawi,sesak,gelembung pelancongan

Kejayaan Projek Rintis Langkawi sebagai gelembung pelancongan domestik pertama sangat penting dalam menentukan hala tuju pembukaan destinasi gelembung pelancongan domestik seterusnya. Selalu kita dengar kalau gelembung pelancongan ini berjaya, lebih banyak tempat akan dibuka. Tapi jika gagal, adakah kerajaan sudah bersedia menanggung risikonya?

Tak adil jika kita nak salahkan orang yang bercuti ke Langkawi kerana mereka hanyalah membantu merancakkan kembali ekonomi negara dalam sektor pelancongan yang sudah sekian lama menyepi. Tambahan pula, kerajaan dah beri kebenaran untuk melancong ke sana. Sebaliknya, salahkan mereka yang bercuti tanpa mengikut SOP yang ditetapkan.

cable car,langkawi,gelembung pelancongan

Jika anda ingin bercuti ke Langkawi, pastikan anda mengikuti segala SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan supaya anda tidak mendatangkan masalah kepada diri sendiri serta pelancong lain. Jika banyak berlaku kes positif dalam kawasan pelancongan, kemungkinan kawasan tersebut akan ditutup semula dan mencacatkan ekonomi negara.

Nak bercuti? Pergilah. Asalkan jaga SOP!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now