Sanitasi Kereta – KKM Tegaskan Nano Mist Spray Tidak Berkesan Halang Jangkitan Virus

Auto News

Sanitasi Kereta – KKM Tegaskan Nano Mist Spray Tidak Berkesan Halang Jangkitan Virus

Ketika semakin banyak penyembur nano atau Nano Mist Sanitizer dijual dengan harga mampu milik, Cawangan Penilaian Teknologi Kesihatan (MaHTAS) di Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan kenyataan bahawa alat ini tidak berkesan untuk mengawal jangkitan virus COVID-19.


Pasti ramai yang sudah membeli atau menggunakan semburan nano mist ini sebelum ini. Silap-silap ada yang sudah memulakan bisnes dengan menjual semburan ini. Ianya amat mudah untuk digunakan, hanya sembur pada tapak tangan atau mana-mana permukaan bagi menghalang penyebaran virus.

Meskipun ia dikenali umum sebagai alat keselamatan untuk mencegah virus, namun mengapa KKM tidak iktiraf semburan ini? Adakah ianya berbahaya kepada pengguna? Berkesankah jika disembur pada ruangan dalaman kereta?

MaHTAS,KKM,nano mist spray,tidak berkesan,sanitasi

Berdasarkan info yang diperoleh melalui laman web rasmi MaHTAS, tiada sebarang bukti kukuh yang diperoleh tentang keberkesanan dan keselamatan semburan Nano-Silver Sanitizer Spray untuk mencegah COVID-19.

Walaupun semburan itu mempunyai nano silver sebagai bahan aktif, namun bukti yang menunjukkan bahawa semburan ini mampu berfungsi sebagai penyingkir Biofilm Staphylococcus Aureus dan Salmonella Typhimurium amatlah terhad. Ia hanya berkesan dalam keadaan yang tidak klinikal.

MaHTAS,KKM,nano mist spray,tidak berkesan,sanitasi

Oleh itu, tahap keberkesanan, keselamatan dan keberkesanan kos Nano-Silver Sanitizer Spray dalam keadaan klinikal tidak dapat ditentukan.

Selain itu seorang doktor, Dr. Shashini Seeni turut berkongsi penerangannya mengenai keperluan penggunaan Nano Mist Spray di laman web Doctor On Call dengan menyatakan bahawa Nano Mist Spray bukanlah alat penyembur khas untuk mengurangkan risiko jangkitan virus.

hand sanitizer,cuci tangan,doktor

Beliau menggalakkan orang ramai agar mengunakan bahan pencuci yang sebetulnya dan disahkan oleh KKM, iaitu hand sanitizer dengan peratusan alkohol yang disarankan iaitu 65 peratus ke atas. Menurutnya, bahan pencuci yang paling berkesan ketika ini hanyalah hand sanitizer serta mencuci tangan menggunakan air dan sabun.

Dr. Shashini turut berkongsi beberapa tips atau langkah-langkah pencegahan lain seperti berikut:

  • Elakkan daripada menyentuh mata, hidung atau mulut dengan tangan yang tidak dicuci
  • Jauhi daripada orang yang sakit terutamanya yang menunjukkan simptom jangkitan COVID-19
  • Elakkan daripada mengunjung kawasan tumpuan ramai orang
  • Mematuhi SOPs yang ditetapkan oleh kerajaan
  • Pastikan mulut serta hidung ditutup dengan tisu ketika batuk atau bersin
  • Pakai pelitup muka di tempat awam

Sekiranya anda sudah memiliki penyembur nano ini, tepulanglah pada anda sama ada ingin menyemburnya di dalam kereta anda atau tidak. Setakat ini, penggunaan Nano Mist Spray ini tidaklah merbahaya kepada pengguna, tetapi hanya tahap keberkesanannya sahaja yang diragui.

social distancing,mask,sanitasi kereta

Sebaiknya, ikutilah tips atau langkah-langkah yang dicadangkan oleh doktor di atas bagi menghalang penyebaran virus COVID-19 kerana mereka lebih pakar dalam bidang ini. Klik di sini untuk membaca tips serta langkah-langkah mengurangkan risiko jangkitan ketika berkongsi kereta.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now