Fahami Fungsi Dan Peraturan Penggunaan Cermin Gelap (Tinting) Pada Kenderaan

Car Owners' Guides

Fahami Fungsi Dan Peraturan Penggunaan Cermin Gelap (Tinting) Pada Kenderaan

Tahukah anda setiap pemasangan cermin gelap atau tinting pada kenderaan mempunyai fungsi serta peraturannya yang tersendiri?


Kalau dulu cermin gelap ini dianggap sebagai aksesori sahaja, kini ianya merupakan satu keperluan memandangkan cuaca panas terik yang dihadapi oleh negara ini. Pernahkah anda memandu kereta yang tidak mempunyai tint pada cerminnya ketika panas terik? Rasanya seakan-akan seperti berada di dalam akuarium di tengah-tengah padang pasir, bukan?

tinted,cermin gelap,jpj,peraturan baharu

Dah la bahang dan tak selesa, sinaran matahari yang tidak ditapis juga boleh mendatangkan bahaya kepada mata serta kulit anda. Sinaran ultraungu serta inframerah berupaya meninggalkan kesan pada anda terutama apabila anda memandu untuk tempoh yang lama. Memanglah kereta anda berbumbung, tapi kedudukan matahari berubah-ubah, begitu juga dengan kedudukan kereta anda. Ada masanya anda akan ditembak juga oleh bintang berapi tersebut.

tinted,cermin gelap,VLT,UV,Infrared

Jawapan terbaik bagi menyelesaikan masalah ini ialah dengan menggunakan cermin gelap pada kenderaan anda. Bagi mereka yang kurang arif tentang pemasangan cermin gelap, kenali dan fahami terlebih dahulu terma-terma yang digunakan.

Peratusan Ketelusan Cahaya atau Visible Light Transmission (VLT)

Peratusan Ketelusan Cahaya,Visible Light Transmission,VLT

VLT bermaksud kadar peratusan cahaya yang dibenarkan tembus melalui tingkap sesebuah kenderaan. Semakin rendah nilai VLT pada filem cermin kereta, semakin kurang cahaya dapat tembus. Pendek kata, semakin kurang peratusan VLT, semakin gelap cermin kereta.

Infrared (IR)

Infrared merujuk pada kadar haba yang menembus masuk kenderaan. Kadar haba di dalam kenderaan yang ditinggalkan dibawah cahaya matahari bergantung pada nilai IR yang terdapat pada filem cermin kereta. Lebih tinggi nilai IR, semakin kurang haba dapat tembus masuk.

Ultraviolet (UV)

Sinaran UV berlebihan yang dipancarkan oleh matahari memberi kesan negatif pada mata dan kulit. Nilai UV pada filem cermin kereta merujuk pada kadar peratusan sinaran UV yang dapat menembusi cermin kereta. Nilai UV yang tinggi pada filem cermin kereta adalah lebih baik.

Pemilihan Cermin Gelap/ Tint

Perlindungan

perlindungan,sinaran UV,infrared,matahari

Semasa ingin memilih tinted yang bersesuaian, pastikan filem cermin yang dipilih mempunyai ciri perlindungan asas seperti perlindungan daripada sinar UV dan haba. Pelbagai jenis tinted boleh didapati dalam harga RM100-RM1,000 bergantung pada jenis filem serta kenderaan yang digunakan. Antara jenis tinted yang popular ialah jenis sputter, metallized, carbon, dan seramic.

Bahan api

jimat bahan api,tinted berkualiti,cermin gelap

Tahukah anda, tinted yang berkualiti dapat mengurangkan kadar penggunaan bahan api kenderaan? Betul tu! Cermin gelap yang berkualiti mampu untuk mengurangkan kadar sinaran matahari yang menembusi cermin dan menangkis haba. Jadi kereta anda tak perlu nak guna lebih bahan api untuk sejukkan bahagian dalaman kereta.

Keselamatan

keselamatan,filem cermin kereta,tahan daripada berkecai,pecah

Selain itu, ada juga filem gelap yang dijual khas dengan ciri keselamatan seperti mengurangkan risiko cermin daripada pecah berderai apabila berlaku kemalangan. Selain menyelamatkan diri anda daripada terkena serpihan cermin, filem jenis ini turut mampu melindungi kenderaan anda daripada dipecah masuk oleh pencuri sewenang-wenangnya. Dengan filem ini, mereka perlu lebih masa untuk pecah masuk.

Waranti

jaminan,waranti,filem cermin,tinted,cermin gelap

Seperti kereta, filem cermin kereta juga mempunyai waranti yang dikeluarkan oleh pihak pengeluar. Jika filem tersebut rosak dalam tempoh waranti, tuntutan boleh dibuat. Walau bagaimanapun, waranti bagi cermin gelap ini berbeza-beza mengikut jenama. Pastikan anda membuat perbandingan terlebih dahulu untuk mencari yang paling sesuai untuk anda.

Peraturan Penggunaan Cermin Gelap Oleh JPJ

peraturan cermin gelap,VLT,tinted,JPJ

Kebiasaannya, perkara pertama yang dilakukan setelah membeli kereta baharu ialah memasang cermin gelap. Sebelum pasang, kena tahu peraturan juga. Jangan main pasang sahaja. Nanti tahu-tahu dapat surat cinta dari JPJ. Bermula Mei 2019, JPJ telah mengeluarkan peraturan baharu bagi penggunaan cermin gelap kenderaan di negara ini.

Kementerian Pengangkutan Malaysia,tinted,cermin gelap,peraturan*Sumber: Kementerian Pengangkutan Malaysia

Menerusi pindaan ini, kadar peratusan ketelusan cahaya pada cermin penumpang belakang dibenarkan untuk dipasang tanpa had. Sebelum ini, kadar peratusan yang dibenarkan pada cermin belakang hanyalah 30% sahaja. Walau bagaimanapun, kadar peratus ketelusan cahaya bagi cermin hadapan tiada beza berbanding sebelumnya.

Pengecualian Peraturan Penggunaan Cermin Gelap

Terdapat dua jenis kenderaan yang dikecualikan daripada peraturan cermin gelap:

a) Kenderaan milik kerajaan yang digunakan oleh

  • Agong & Permaisuri Agong
  • Raja atau pembesar memerintah sesuatu negeri atau konsortnya
  • Pemangku raja atau konsortnya
  • Bakal dan Bekas Raja atau konsortnya
  • Yang dipertua Negeri
  • Hakim mahkamah agong / mahkamah tinggi
  • Pegawai polis atau tentera

b) Kenderaan yang mendapat kebenaran daripada Ketua Pengarah JPJ atas sebab keselamatan atau kesihatan. Untuk memohon, layari laman web rasmi JPJ untuk mengetahui maklumat yang lebih terperinci tentang prosedur permohonan.

Bagi permohonan berasaskan kesihatan, tiada yuran atau bayaran yang dikenakan. Sebaliknya, jika anda ingin memohon berdasarkan keselamatan, bayaran permohonan sebanyak RM 50.00 akan dikenakan bagi setiap permohonan. Jika lulus, anda perlu membayar yuran perakuan kelulusan yang berharga RM5,000. Walau bagaimanapun, tempoh kelulusan pengecualian ini hanya sah selama 2 tahun. Permohonan baharu perlu dibuat sejurus tamat tempoh.

tinting,tinted,cermin gelap,kereta,jpj

Diharapkan artikel ini dapat membantu anda untuk memilih filem cermin kereta terbaik untuk kenderaan anda. Bukan apa, kalau dah tahu serba sedikit tentang tinted ini, kadar peratusan anda untuk ditipu di kedai aksesori pun turut berkurang.


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now