Tips Elak Kereta Bahang Jika Diletakkan Di Kawasan Terbuka

Car Owners' Guides

Tips Elak Kereta Bahang Jika Diletakkan Di Kawasan Terbuka

Kalau anda dah letih kerana sering masuk kereta dalam keadaan panas dan bahang, kami ada beberapa tips untuk mengurangkan kepanasan melampau ketika parking.


Tahukah anda suhu di dalam kereta yang ditinggalkan di bawah sinaran matahari adalah lebih panas berbanding suhu di luar. Apabila cahaya matahari ditujukan secara terus menerusi cermin kereta, bahagian dalaman kereta anda seperti tempat duduk dan papan pemuka akan menyerap haba tersebut membuatkan bahagian dalaman kereta menjadi lebih bahang.

Untuk mengelakkan diri daripada berperang dengan haba ketika ingin memulakan perjalanan, kami akan kongsikan beberapa cara mudah untuk mengurangkan kesan panas dan bahang di dalam kereta sekiranya ditinggalkan di tempat terbuka di bawah cahaya matahari.

penyaman udara,pendingin hawa,mod kitaran udara,kitaran udara luar,dalam

1. Gunakan Mod Kitaran Udara Luar Ketika Parking

Cara paling mudah untuk mengurangkan haba dalam kereta adalah dengan memastikan kereta ditinggalkan dalam mod kitaran udara luar. Mod ini berfungsi untuk membenarkan udara luar untuk keluar dan masuk ke dalam kereta. Dengan ini, udara panas tidak akan terperap di dalam kereta dan kereta anda tidak akan menjadi bahang seperti sebelumnya.

Pastikan anda menggunakan mod ini ketika parking sahaja kerana jika anda menggunakannya ketika memandu, udara di dalam kabin tidak akan sesejuk seperti menggunakan mod udara dalam kerana udara luar masih boleh masuk. Tambah-tambah bila tersangkut dalam kesesakan jalan raya. Penggunaan mod udara dalam akan membuatkan pengudaraan kereta beredar di dalam kabin sahaja sekaligus dapat mengekalkan tahap kesejukan ruang dalaman.

pelindung matahari,sun shades,cermin kereta

2. Pelindung Matahari

Bagi yang tak tahan panas, anda boleh mendapatkan pelindung matahari untuk diletakkan pada cermin kereta anda bagi menghalang gelombang haba yang dipancarkan melalui matahari tidak menembusi cermin anda. Ada pelbagai jenis pelindung matahari yang boleh anda dapati secara dalam talian mengikut jenis cermin seperti cermin hadapan, cermin belakang serta cermin tingkap. Semasa meninggalkan kereta, letak saja pelindung matahari ini di bahagian cermin kereta anda.

tips elak kereta panas ketika parking,turunkan tingkap

3. Turunkan Tingkap

Menurunkan semua tingkap sedikit ketika parking merupakan cara paling popular yang dilakukan sejak dulu lagi untuk mengelakkan kereta daripada panas. Ruang yang terbuka itu boleh digunakan sebagai laluan keluar masuk udara supaya udara panas tidak terperap di dalam kereta. Sekiranya anda menggunakan kaedah ini, jangan turunkan tingkap terlalu luas kerana kereta anda berisiko untuk dipecah masuk oleh penyangak. Cukuplah sekadar 1-2cm.

alas tempat duduk,tips kurangkan panas ketika parking

4. Alas Tempat Duduk

Sesetengah material tempat duduk dihasilkan menggunakan bahan yang menyerap haba dengan baik seperti tempat duduk balutan kulit. Untuk mengurangkan panas pada tempat duduk berkenaan, anda boleh menggunakan alas atau melindungi tempat duduk terbabit dengan baju atau tuala supaya sinaran matahari tidak menembak tepat ke arah tempat duduk anda. Jika tidak, kerusi anda akan menjadi panas ibarat seperti duduk di atas kerusi yang dihasilkan di neraka. Takkan nak berpeluh-peluh dalam kereta?

cermin gelap,tint,tinted,tips kurangkan panas dalam kereta ketika parking

5. Cermin Gelap (Tinted)

Kalau dulu penggunaan cermin gelap (tinted) ini dianggap sebagai aksesori sahaja, kini ianya merupakan satu keperluan memandangkan cuaca panas terik yang dihadapi oleh negara ini. Pernahkah anda memandu kereta yang tidak mempunyai tint pada cerminnya ketika panas terik? Rasanya seakan-akan seperti berada di dalam akuarium di tengah-tengah padang pasir, bukan?

Jawapan terbaik bagi menyelesaikan masalah ini ialah dengan menggunakan cermin gelap pada kenderaan anda. Lapisan filem gelap pada cermin kereta anda akan membantu menghalang sebahagian daripada sinaran matahari sekaligus menjadikan kereta anda kurang panas berbanding kereta yang tidak menggunakan cermin gelap. Meskipun cara ini sedikit mahal berbanding yang lain, namun ia amat membantu mengurangkan haba ketika parking mahupun ketika memandu.

tips kurangkan panas ketika parking

Berikut merupakan tips yang boleh anda ikuti untuk memastikan kereta anda kurang panas dan bahang ketika diletakkan di kawasan terbuka di bawah cahaya matahari. Cara-cara yang disebutkan ini bukanlah dapat mengurangkan bahang yang ada di dalam kereta 100%, namun ia terbukti mampu mengurangkan suhu dalaman kereta anda.

tips kurangkan kereta panas ketika parking

Jika kereta anda masih bahang meskipun telah mengikuti segala cara-cara yang disebutkan, anda boleh menggunakan cara-cara seperti berikut untuk mengeluarkan udara panas dalam kereta ketika ingin memulakan perjalanan:

  1. Turunkan semua tingkap kereta.
  2. Hidupkan penyaman udara.
  3. Pastikan mod kitara udara diletakkan pada mod udara dalam.
  4. Pandu untuk beberapa minit untuk membenarkan udara luar masuk menggantikan udara dalam yang panas.
  5. Tutup semula tingkap dan teruskan pemanduan


Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now