Kepentingan Insurans Cermin Kereta Dan Cara Membuat Tuntutan

Car Owners' Guides

Kepentingan Insurans Cermin Kereta Dan Cara Membuat Tuntutan

Nak ganti cermin kereta ni mahal juga sebenarnya. Bergantung pada jenis dan model kenderaan anda, kos penukaran cermin kereta adalah dari RM1,000 – RM30,000. Tetapi jika anda telah mendapatkan insurans cermin, anda dah tak perlu risau tentang perkara ini.


Kepentingan Insurans Cermin Kereta Dan Cara Membuat Tuntutan

Di negara ini, insurans cermin kereta (windscreen) merupakan perlindungan tambahan kepada polisi insurans kereta anda. Jadi kalau anda tidak menambah insurans cermin sewaktu memperbaharui insurans kereta anda, maknanya kereta anda tiada insurans cermin. Harga cermin kereta bagi perlindungan tambahan ini adalah berbeza dengan harga insurans kereta.

cermin kereta,insurans

Kos yang anda perlu bayar untuk insurans cermin adalah 15% daripada nilai perlindungan caruman insurans cermin anda. Sebagai contoh, sekiranya anda mendapatkan perlindungan insurans cermin sehingga RM1,000, harga insurans tambahan yang anda perlu bayar adalah RM150 sahaja.

Insurans cermin merangkumi perlindungan, pembaikian, dan penggantian:

 • Cermin hadapan
 • Cermin belakang
 • Cermin pintu
 • Cermin bumbung matahari

insurans cermin,proton x50

Tetapi, jika sunroof anda merupakan sekadar modifikasi tambahan dan bukanlah asal kilang, ia tidak akan dilindungi. Side mirror juga tidak termasuk dalam insurans cermin kereta.

Dengan perlindungan ini, anda akan diberi pampasan terhadap kos yang diperlukan untuk menukar cermin kereta jika ia pecah atau retak. Pampasan ini termasuk kos cermin, upah, dan/atau filem penghadang haba (tinted solar film) yang telah anda pasangkan pada cermin kereta anda.

tinted,cermin gelap,tinting,mercedes-benz

Tujuan utama pengambilan insurans cermin ini adalah untuk kesenangan pemilik kenderaan juga. Sekiranya cermin kereta anda retak atau pecah, anda tidak perlu membelanjakan wang yang banyak untuk ganti cermin. Tambahan pula bagi cermin kereta zaman sekarang yang jauh lebih mahal disebabkan teknologi penderia (sensor) yang telah ditambahbaik pada cermin.

Cara Dapatkan Insurans Cermin Kereta

1. Tambahkan perlindungan cermin kereta ketika memperbaharui insurans kereta

pejabat pos,perbaharui insurans,insurans cermin

 • Portal Insurans Atas Talian: Anda boleh memilih tawaran ini semasa sedang memperbaharui insurans kereta atas talian melalui portal insurans kereta.
 • Agen Insurans: Selalunya, mereka akan menasihatkan anda agar menambahkan perlindungan ini dalam insurans kereta anda. Jika tiada, maklumkan kepada mereka tentang penambahan perlindungan cermin kepada insurans kereta anda.
 • Pejabat Pos:  Maklumkan kepada petugas di kaunter bagi memohon tambahan perlindungan cermin kepada insurans kereta anda.

2. Tambah perlindungan bila-bila masa

telefon agen insurans,tambah insurans cermin kereta

Sebenarnya, tambahan ini juga boleh dibeli selepas pembaharuan insurans kereta. Seeloknya, tambahlah perlindungan ini secepat mungkin. Maklumkan saja kepada agen insurans anda bagi mendapatkan sebut harga. Mudah sahaja!

Cara Tuntut Insurans Cermin

cermin retak,tukar cermin,insurans cermin

1. Hubungi syarikat insurans

Jika anda malas nak buat survey bengkel kereta mana yang bagus untuk tukar cermin, hubungi sahaja syarikat insurans anda untuk bertanya tentang lokasi bengkel panel insurans paling dekat dengan rumah anda. Kemudian, telefon pula bengkel panel terbabit untuk membuat temujanji terlebih dahulu. Ini bagi mengelakkan masalah ketiadaan stok. Penggantian cermin ini digalakkan untuk dilakukan di bengkel panel insurans bagi mengelakkan proses ini menjadi lebih rumit.

2. Sediakan dokumen lengkap seperti berikut:

 • Salinan Mykad pemilik kereta.
 • Salinan lesen pemandu pemilik kereta, atau pemandu kereta.
 • Salinan geran kereta.
 • Salinan invois dan sijil insurans.

3. Bawa kereta ke bengkel

Apabila segala dokumen dah lengkap, bawa kereta ke bengkel terbabit dan serahkan segala dokumen tersebut kepada bengkel. Pihak bengkel akan memeriksa keadaan cermin dan memutuskan sama ada ia perlu dibaiki atau ditukar terus. Harga tukar cermin kereta ini sudah termasuk dalam perkiraan semasa anda tambah insurans cermin kereta jadi anda tidak perlu risau.

4. Baiki atau Tukar

Retak kecil boleh diperbaiki dengan menggunakan resin istimewa yang memenuhkan ruang udara dalam cermin. Kos membaiki juga jauh lebih murah berbanding kos menukar cermin baharu. Oleh kerana kosnya rendah, anda masih mempunyai lebihan dalam perlindungan insurans cermin anda. Jika anda perlu untuk menukar cermin pada masa hadapan, anda masih boleh menuntut menggunakan insurans cermin yang sedia ada memandangkan amaun tuntutan anda sebelum ini lebih rendah berbanding nilai perlindungan yang ditawarkan.

Anda boleh lakukan tuntutan seberapa banyak kali selagi had maksima caruman tidak habis digunakan. Sebagai contoh, untuk perlindungan RM1,000, nak claim RM250 sebanyak 4 kali pun tak ada masalah. Namun jika cermin anda rosak teruk dan tidak lagi selamat untuk digunakan, pihak begkel akan menasihatkan supaya tukar sahaja cermin kereta. Proses ini biasanya memakan masa sehingga 1-2 jam.

5. Selesai!

Setelah selesai tukar cermin kereta, anda akan menerima nasihat daripada bengkel mahupun pakar cermin supaya tidak menjemur kereta selama 3 jam bagi melengkapkan proses menguatkan gam.

tukar cermin kereta,insurans cermin kereta

Jadi tak susah pun jika anda nak tuntut insurans cermin kereta ini. Yang penting, cermin kereta dah dilindungi insurans dan anda tak perlu pening kepala sekiranya cermin retak ataupun pecah. Untuk mengetahui berapa nilai yang perlu anda bayar berdasarkan model kereta, anda boleh membuat semakan disini. 

 


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now