Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Apa Nak Buat Jika Pelekat RFID Rosak Di Lebuh Raya? – Lampu/Cermin Kereta Pecah

Insights

Apa Nak Buat Jika Pelekat RFID Rosak Di Lebuh Raya? – Lampu/Cermin Kereta Pecah

Topik RFID sememangnya topik yang hangat buat masa ini. Meskipun sistem RFID ini jauh lebih baik berbanding penggunaan kad fizikal Touch ‘n Go mahupun Smart Tag, tetapi pelaksanaannya secara tiba-tiba dan kurang lancar baru-baru ini menimbulkan panik dan kemarahan pengguna.


Rata-rata pengguna yang masih belum mendaftar diri sebagai pengguna RFID berasa was-was untuk beralih ke RFID ekoran pelbagai dakwaan pengguna lain tentang pelbagai masalah yang terhasil apabila menggunakan RFID di plaza tol.

RFID,plaza tol,touch n go

Menurut Touch ‘n Go, cara tampalan tag RFID yang betul adalah di lampu kiri ataupun di bahagian kiri cermin hadapan. Percaya atau tidak, perkara ini juga menimbulkan pertanyaan kerana apa yang perlu dilakukan sekiranya lampu atau cermin pecah sehingga mengganggu tag RFID?

touch n go,RFID,tag,tampal

Sebagai contoh, katakanlah anda membayar tol untuk masuk di Lebuhraya PLUS menggunakan RFID, tapi sebelum anda sempat keluar daripada lebuh raya tersebut, kereta anda terlibat dalam kemalangan kecil sehingga lampu hadapan anda pecah. Dalam situasi ini, kereta masih boleh bergerak dan dipandu seperti biasa, namun hanya kawasan yang diletakkan tag RFID seperti lampu atau cermin sahaja yang tergugat.

lampu pecah,cermin pecah,tag RFID,touch n go

Seperti yang anda tahu, pengguna tidak dibenarkan memasuki lebuh raya menggunakan RFID dan keluar menggunakan kad fizikal TNG. Kalau buat juga, sah akan sangkut di plaza tol. Silap-silap boleh buat trafik sesak di situ. Jadi dalam situasi ini, apa yang perlu dilakukan?

tng,rfid,plaza tol,plus

Carlist.my telah menghubungi TNG untuk mendapatkan penjelasan. Menurut TNG, jika anda terperangkap dalam situasi seperti ini, jangan panik kerana ada jalan penyelesaiannya. Anda tidak perlu telefon talian khidmat pelanggan TNG untuk membuat aduan, sebaliknya pandu sahaja ke lorong RFID di plaza tol yang ingin anda lalui untuk keluar dari lebuh raya tersebut.

interkom,plaza tol,RFID

Di sana, tekan butang interkom dan jelaskan situasi anda. Anda tidak perlu keluar kereta kerana ia tidak digalakkan dan boleh mendatangkan bahaya. Petugas tol akan datang ke lorong anda membawa alat pengesan tag RFID untuk membaca tag RFID anda.

tng,plaza tol,RFID,petugas tol*Kredit foto: Malaysia Gazette

Sekiranya tag tersebut tidak dapat dibaca, petugas itu akan memasukkan data tag RFID anda secara manual dan baki akan ditolak terus dari eWallet anda. Dengan ini, anda tidak perlu berlari keluar kereta untuk meminta bantuan atau berhenti di tengah lebuh raya bagi menghubungi pihak TNG untuk mendapatkan bantuan.

tng,plus,RFID

Jadi antara bahagian lampu dan cermin, di manakah tempat paling sesuai untuk diletakkan pelekat RFID ini? Mengikut penjelasan TNG, kedua-dua tempat yang dinyatakan itu boleh diletakkan tag RFID tanpa sebarang masalah. Ada yang letak di cermin kereta kerana merasakan risiko lampu hadapan pecah lebih tinggi berbanding cermin hadapan. Apa-apapun, kemalangan itu sesuatu yang tidak boleh dijangka.

Jadi sentiasalah berhati-hati di jalan raya bagi mengurangkan risiko terlibat dalam kemalangan.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now