Sistem RFID Perlu Dipertingkatkan – Banyak Masalah, Pemandu Risau

Insights

Sistem RFID Perlu Dipertingkatkan – Banyak Masalah, Pemandu Risau

Bermula 15 Januari 2022, transaksi tol menggunakan teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) untuk kenderaan ringan persendirian (Kelas 1) akan dilaksanakan sepenuhnya di laluan Juru, Pulau Pinang hingga ke Skudai, Johor di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS).


Walau bagaimanapun, ramai yang berpendapat bahawa sistem RFID di negara ini perlu dipertingkatkan terutama dari segi pengesanan tag RFID di plaza tol dan kualiti pelekat tag itu sendiri yang mudah rosak. Mana taknya, kalau kena undur sampai 2-3 kali semata-mata nak lepas satu plaza tol, lebih baik bayar guna kad secara fizikal sahaja kan?

rfid,cair,rosak

Baru-baru ini, ada pula pengguna yang memuat naik gambar tag RFID miliknya yang cair terkena panas matahari. Malah ada juga yang berkata bahawa pelekat RFID tidak tahan lama dan tertanggal setelah membasuh kereta. Persoalannya, adakah pelekat RFID yang digunakan ini ketika ini mempunyai kualiti yang baik untuk digunakan dalam jangka masa panjang? Atau sesetengah pengguna yang silap tampal? Ada pantang larang ke kalau guna RFID?

Jika sebelum ini kami menulis tentang kualiti pelekat cukai jalan kenderaan atau road tax kereta yang mudah rosak, nampaknya ada juga yang menyuarakan pendapat sama tentang pelekat RFID ini. Terdapat juga video tular dimana pemandu perlu mengelap cerminnya terlebih dahulu bagi memastikan tag RFID miliknya dapat dibaca oleh pengimbas di plaza tol. Malah ada juga palang yang hanya terbuka selama satu saat sebelum palang itu tertutup semula. Sampai bila masalah ini perlu dibiarkan terus berlaku?

Plaza Tol,RFID,ewallet

Perkara seperti ini membuatkan para pengguna lain berasa takut untuk berhijrah ke RFID kerana bimbang perkara sama akan berlaku pada mereka. Sejujurnya, siapa yang mahu sangkut di plaza tol dan menjadi punca kesesakan jalan raya?

Setuju atau tidak, penggunaan RFID secara besar-besaran ini merupakan satu langkah awal untuk mencapai matlamat Sistem Tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF) selain menggalakkan penggunaan Touch ‘n Go eWallet untuk pembayaran tanpa tunai. Selain itu, sistem pembayaran tol RFID dilengkapi dengan Sistem Pengecaman Automatik Nombor Pendaftaran Kenderaan (ANPR) dan Pusat Validasi Tol di mana ia dipercayai boleh membuatkan pemanduan lebih lancar di plaza tol. Boleh percaya ke?

plaza tol sesak,RFID,Smart Tag

Secara atas kertas, memang pembayaran tol secara eWallet ini memudahkan pengguna, tetapi jika tahap keberkesanannya masih di takuk lama, adakah negara ini betul-betul bersedia untuk menuju ke Sistem Tol Aliran Bebas Pelbagai Lorong Tanpa Palang (MLFF) atau sistem ini hanya gah pada namanya?

touch n go,ewallet,RFID

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh PLUS Trafik di Twitter, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan berkenaan pemasangan dan penggunaan tag Touch ‘n Go RFID. Untuk memastikan tag RFID anda tidak mengalami sebarang masalah, ikuti tips dibawah.

  • Pastikan nombor pendaftaran kenderaan mematuhi spesifikasi Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan boleh dibaca dengan jelas untuk memastikan RFID dikesan dengan baik.
  • Tag RFID perlu dipasang mengikut panduan yang ditetapkan (di lampu hadapan kiri atau cermin hadapan kiri.
  • Tag RFID hanya boleh digunakan untuk 1 kenderaan yang didaftarkan sahaja.
  • Pemandu perlu memandu tidak melebihi 30km/j ketika melalui lorong khas RFID
  • Untuk lebih selamat, buat pemasangan tag RFID di Pusat Pemasangan RFID yang terpilih. Di sana, tag itu akan diuji dahulu sebelum digunakan untuk pembayaran tol

pantang larang RFID

Selain itu, ada juga pantang larang yang perlu diikuti setelah anda menampal pelekat RFID pada kereta anda untuk memastikan pelekat RFID anda sentiasa berada dalam keadaan baik. Ikuti tips dibawah:

  • Dilarang mencuci cermin hadapan atau lampu hadapan dalam masa 24 jam setelah tag RFID dipasang.
  • Dilarang menggunakan cecair kimia sewaktu membersihkan cermin hadapan atau lampu hadapan kenderaan.
  • Dilarang menanggalkan atau mengeluarkan tag RFID setelah dilekatkan. Tag RFID akan gagal berfungsi jika anda berbuat demikian.

plaza tol,butang interkom

Sekiranya plaza tol gagal mengesan tag RFID anda, tidak perlu menukar lorong atau keluar daripada kereta. Sebaliknya, tekan butang interkom untuk mendapatkan bantuan petugas tol. Petugas tol akan datang dan menyediakan pengimbas mudah alih untuk membantu transaksi tol anda.

Untuk menukar tag RFID yang rosak, pemilik perlu membawa kenderaan ke Pusat Pemasangan Tag RFID untuk mendapatkan tag baharu. Bagi mereka yang yang memilih untuk memasang sendiri dan pelekat tersebut telah rosak, anda boleh memohon tag RFID baharu di Portal rasmi RFID di (rfid.touchngo.com.my) atau hubungi 03-27148888.

pusat pemasangan tag RFID

Dari segi had laju yang dibenarkan untuk penggunaan RFID di plaza tol, tiada masalah untuk mengekalkan had kelajuan di lorong RFID di bawah 30km/j atas sebab keselamatan. Namun diharapkan supaya teknologi pengimbasan tag RFID ini dapat dipertingkatkan supaya isu seperti tag RFID gagal dibaca atau palang tidak terbuka dapat di elak di masa hadapan.

RFID,plaza tol,ewallet

Sebagai pengguna jalan raya, apa pula pendapat anda tentang penggunaan RFID menggantikkan kad fizikal Touch ‘n Go dan Smart Tag? Adakah sistem RFID di negara ini sudah cukup bagus atau boleh dipertingkatkan lagi?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now