Touch ‘n Go: RFID dan eWallet – Memudahkan atau Menyusahkan Pengguna?

Insights

Touch ‘n Go: RFID dan eWallet – Memudahkan atau Menyusahkan Pengguna?

Adakah anda berpuas hati dengan penggunaan Touch 'n Go secara keseluruhannya? Jika anda berkata tidak, pasti anda mempunyai sebab yang tersendiri yang mungkin turut sama dirasai oleh pemandu lain. 


Ingat tak lagi zaman bayar tol guna duit kertas dan duit syiling? Walaupun kena beratur untuk bayar tol, tapi sekurang-kurangnya anda tak perlu berlari keluar kereta untuk menambah nilai kad di kiosk jika baki kad tidak mencukupi dan menyebabkan kesesakan di lorong Touch ‘n Go (TnG).

plaza tol tunai

Selepas kerajaan memansuhkan lorong tunai di plaza tol, ramai yang mengeluh pada awalnya kerana terpaksa beralih ke TnG atau Smart Tag, namun pemandu kini dah dapat membiasakan diri dengan keadaan tersebut.

Kemudian muncul pula laluan tol RFID yang berfungsi seakan-akan Smart Tag. RFID menolak baki dari eWallet anda berbanding baki pada kad fizikal. eWallet yang dilaksanakan oleh TnG ini juga boleh digunakan untuk membeli barang, bayar tol mahupun bayar parking. Kedengaran mudah bukan?

smart tag,RFID*Kredit foto: Berita Harian

Walaupun ramai yang dah tahu, tapi perlu diingatkan semula bahawa baki eWallet TnG anda tidak sama dengan baki yang ada pada kad fizikal anda. Walaupun anda boleh guna eWallet untuk bayar tol atau parking, tapi tak semua tol dan parking boleh terima eWallet. Jadi apa fungsi menuju ke arah digitalisasi bila kita masih perlu tambah nilai kad fizikal di kedai menggunakan wang tunai? Adakah sistem TnG ini satu sistem yang gagal?

RFID Ditutup,plaza tol

Meskipun TNG berkata RFID akan dipasang di semua tol di seluruh Malaysia selewatnya hujung tahun ini, namun sesetengah lorong RFID masih mengalami beberapa isu sehingga terpaksa ditutup. Tahu tak kalau anda masuk lorong RFID di lebuh raya dan keluar menggunakan lorong selain daripada RFID, anda akan dikenakan caj tambahan? Persoalannya kalau dah ada RFID kenapa perlu keluar lorong TNG biasa, kan? Jawapannya adalah disebabkan oleh penghadang tol yang rosak sehingga laluan RFID terpaksa ditutup atau ada juga kes di mana sistem RFID gagal membaca baki kad yang ada menyebabkan pemandu terpaksa menukar ke lorong TnG.

Selain itu, penggunaan eWallet di plaza tol juga masih lagi merunsingkan pemandu terutama bagi laluan lebuh raya yang menggunakan sistem berlainan seperti sistem terbuka dan tertutup. Oleh kerana berlainan sistem, anda perlu tahu bagaimana plaza tol membaca kad anda (fizikal atau eWallet).

kadar tol jambatan pulau pinang

Lebuh raya dengan sistem tol terbuka memerlukan pemandu untuk membayar kadar tol tetap seperti Jambatan Pulau Pinang dan plaza tol di lebuh raya SPRINT. Mengikut sistem ini, TnG akan mengenakan caj pada eWallet anda sekiranya mencukupi berbanding kad fizikal anda.

Malangnya, sistem tol tertutup seperti NKVE masih lagi memerlukan anda untuk menyediakan baki yang mencukupi pada kad anda. Sistem tertutup ini beroperasi seperti laluan kereta api yang terdapat pintu masuk dan keluar, dan jumlah yang ditolak bergantung pada pintu masuk dari mana anda masuk. Jika anda perasan, apabila anda memasuki sistem lebuh raya tertutup ini, plaza tol pertama tidak menolak satu sen pun daripada baki anda dan baki anda hanya akan ditolak ketika keluar dari lebuh raya nanti.

kad touch n go

Selain itu, untuk setiap tambah nilai kad TnG, anda akan dikenakan cas sebanyak 0.50 sen. Walaupun tempat-tempat untuk tambah nilai kad TnG tanpa caj tambahan dah semakin banyak, tapi tempatnya bersepah-sepah. Ada sesetengah di kiosk layan diri di plaza tol, stesen LRT/MRT terpilih, dan pusat beli belah. Anda boleh semak di laman web rasmi TNG untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, kedai-kedai yang beroperasi 24 jam seperti 7Eleven dan MyNews serta kedai di stesen minyak yang mudah untuk diakses semua masih lagi mengenakan caj 0.50 sen.

Jika anda rasa caj 0.50 sen itu berbaloi memandangkan kedai serbaneka ini hanyalah pihak ketiga yang memerlukan untung, anda cuma diberi piihan untuk menambah nilai sebanyak RM10, RM20, RM50 dan RM100. Jika nak tambah nilai RM30, dua transaksi akan dilakukan (RM20 dan RM10). Ini bermakna anda telah dicaj RM1 untuk kedua-dua transaksi tersebut.

tambah nilai,kiosk,touch n go

Dalam menuju era tanpa tunai, ia amat memelikkan apabila baki kad fizikal masih tidak boleh ditambah nilai secara online. Nak topup, kena pergi mesin juga. Belum kira lagi berapa banyak mesin kiosk tambah nilai TNG yang rosak atau sistem tambah nilai TNG offline.

Berbeza dengan situasi ketika tol tunai masih beroperasi, kini lebih banyak pemandu berlari keluar kereta untuk tambah nilai kad di kiosk tambah nilai yang disediakan di plaza tol. Walaupun ianya salah pemandu kerana tak bersedia dengan baki mencukupi, tapi untuk memastikan kelancaran atau supaya perkara ini tidak berulang, sebagai monopoli terbesar di plaza tol di Malaysia, TnG sepatutnya sudah menyelesaikan masalah ini dengan menyediakan sistem bayaran tol semua dalam satu yang menerima baki kad fizikal, eWallet, kad kredit dan kad debit Ini sudah pastinya akan memudahkan perjalanan tanpa perlu untuk singgah mana-mana 7E atau stesen minyak untuk tambah nilai TnG.

Selain tol, TnG juga menghadapi masalah di kawasan letak kereta berbayar kerana tak semua kawasan parking boleh terima bayaran secara debit atau eWallet. Ada yang masih menolak baki daripada kad fizikal. Baru-baru ini, rakan saya pergi ke Mid Valley untuk menonton wayang pada waktu tengah malam. Bila nak balik, rupanya tak boleh keluar sebab baki fizikal kad tak cukup meskipun eWallet ada duit. Jadi terpaksalah kawan tu pusing kawasan parking tu cari mesin tambah nilai. Nasib baik ada. Itu pun kena tunggu 20 minit sebab system down dan ramai yang beratur sebab alami masalah sama.

surcaj parking,touch n go

Jika sebelum ini ramai yang bising keatas surcaj tambahan yang dikenakan TnG jika menggunakan kad untuk membayar parking, pihak TnG dah umumkan bahawa surcaj tambahan itu akan dihapuskan sepenuhnya selewatnya hujung tahun ini. Malah TnG juga sedang bekerja sama dengan rakan syarikat konsesi lebuh raya untuk membolehkan kemudahan RFID digunakan sepenuhnya di kawasan tol di seluruh negara pada hujung tahun ini, atau lebih tepat, bulan hadapan.

Bukan itu sahaja, tahukah anda bahawa anda perlu melakukan transaksi sekurang-kurangnya sekali setahun untuk mengelakkan kad anda dilabel sebagai tidak aktif? Jadi elakkan daripada menyediakan terlalu banyak kad fizikal yang penuh dengan baki sebagai kad tambahan. Mana taknya, dah peram lebih setahun, sekali tak boleh guna. Tetapi jangan risau, anda cuma perlu untuk mendapatkan kad baharu dan pindahkan segala baki yang ada pada kad lama anda. Yang tak bestnya, pemindahan baki ini hanya boleh dilakukan di pejabat TnG.

ewallet,touch n go

Secara ringkasnya, sistem eWallet hanya menambah tahap kemudahan yang boleh dinikmati dalam konteks yang agak terhad. Pengguna masih tidak dapat mengelak daripada menambah baki fizikal kad, terutamanya jika perjalanan mereka melibatkan sistem tol tertutup. Secara jujurnya, TnG hanya betul betul akan memudahkan pengguna jika penggunaannya diseragamkan pada semua platform. 

touch n go,VISA

Tetapi pada bulan lalu, TnG dan Visa dah umumkan bahawa mereka kini sedang menjalinkan kerjasama untuk menghasilkan kad prabayar Visa, seakan AirAsia BigPay atau kad debit visa Maybank MAE. Kemungkinan boleh digunakan di plaza tol. Paling tidakpun, seragamkanlah penggunaan eWallet serta kad fizikal TnG terlebih dahulu supaya pengguna tidak keliru dan menghadapi masalah di masa hadapan.

Yang paling penting, perkhidmatan TnG juga sedang diluaskan supaya pengguna boleh menambah nilai kad fizikal menggunakan eWallet yang dijangka bakal berlaku pada hujung tahun ini. Sama-sama kita nantikan. 

 



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments