Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Bukan Salah RFID, Tapi Salah Pengguna – Baki eWallet Tak Cukup Jadi Punca Sesak

Insights

Bukan Salah RFID, Tapi Salah Pengguna – Baki eWallet Tak Cukup Jadi Punca Sesak

Baru-baru ini, dua lorong sistem Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) di Plaza Tol Jalan Duta ke arah Kuala Lumpur didapati sesak ketika waktu puncak sehingga menimbulkan kemarahan pengguna jalan raya. Salah siapa pula kali ini?


Sejak lorong RFID dilancarkan di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) pada 15 Januari lalu, rata-rata pengguna jalan raya tidak berpuas hati dengan pembukaan lorong baharu RFID yang menjadi sebab kesesakan jalan raya.

plaza tol,lorong RFID,eWallet,SMart Tag

Berdasarkan aduan pengguna RFID di media sosial, ramai pengguna berkongsi kelemahan yang terdapat pada pelaksanaan RFID di Lebuhraya PLUS jika nak dibandingkan dengan lebuh raya lain. Untuk menyelesaikan masalah tersebut, Menteri Kanan (Kerja Raya), Datuk Seri Fadillah Yusof, pihaknya telah memanggil PLUS dan Touch ‘n Go (TNG) untuk memastikan semua isu berkaitan pelaksanaan RFID diselesaikan secepat mungkin.

Walau bagaimanapun, pada Isnin lalu, tular sebuah gambar yang menunjukkan dua lorong RFID kelihatan sesak dengan barisan kenderaan berbanding lorong Smart Tag. Sebelum kita persoalkan sama ada PLUS dan TNG dah selesaikan masalah berkaitan pengesan RFID atau belum, kesesakan terbabit sebenarnya disebabkan oleh pengguna sendiri.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh PLUS, pihaknya terus menjalankan siasatan sebaik menyedari penularan gambar tersebut. Hasil siasatan, kesesakan tersebut berpunca daripada beberapa pelanggan yang menggunakan lorong RFID tidak mempunyai baki yang cukup.

Lorong RFID menjadi sesak antara jam 8 pagi hingga 9 pagi kerana beberapa pengguna tersebut telah mengambil masa untuk menambah nilai eWallet mereka secara dalam talian di lorong tol. Bila sampai di plaza tol baru nak topup secara online, apa bezanya mereka dengan pengguna kad TNG yang menambah nilai di kiosk tambah nilai di plaza tol?

RFID,plaza tol,ewallet

Memandangkan eWallet boleh ditambah nilai secara online, alasan terlupa nak tambah nilai agak sukar diterima. Sebelum ini kalau orang guna kad TNG tak cukup baki pun dah kena hon dan maki dengan kereta belakang, bayangkan level marah pengguna lain bila kereta dihadapannya tak cukup baki eWallet.

RFID sepatutnya memudahkan dan melancarkan pergerakan kereta di plaza tol. Jika baki eWallet anda tidak mencukupi ketika tiba di plaza tol sehingga kesesakan berlaku, terima sahajalah segala makian dan pandangan sinis daripada pemandu-pemandu lain dan jadikan ini sebagai pengajaran hidup.

RFID,nombor plat

Lagi satu, janganlah pandai-pandai menampal pelekat RFID di kawasan selain daripada yang disarankan oleh TNG. Ini bagi mengelakkan daripada kegagalan pengesan untuk membaca pelekat RFID tersebut. Kalau semua nak buat eksperimen dengan pelekat RFID, memang sesaklah lorong RFID nanti.

Seeloknya sebelum anda memulakan pemanduan, lakukan rutin untuk menyemak baki kad Touch ‘n Go serta eWallet untuk kemudahan dan keselesaan perjalanan. Kalau pakai RFID tapi tak pasti baki dalam eWallet, berhentilah sebelum anda sampai di lorong tol untuk menambah nilai, bukan sampai di lorong RFID baru nak tambah nilai. Buatnya talian internet anda tak kuat di plaza tol tersebut, tak pasal-pasal orang lain pun sangkut.

tambah nilai,touch n go,plaza tol

Kepada pengguna kad TNG dan Smart Tag pula, kalau tak pasti baki kad cukup ke tidak, sesetengah plaza tol ada sediakan kiosk tambah nilai. Beraturlah di sana dan jangan susahkan hidup pengguna jalan raya yang lain dengan melambatkan perjalanan mereka. Kita mampu mengubahnya!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now