Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Tampal RFID Di Belakang Nombor Plat Kereta – Lelaki Dakwa RFID Lebih Mudah Dikesan

Auto News

Tampal RFID Di Belakang Nombor Plat Kereta – Lelaki Dakwa RFID Lebih Mudah Dikesan

Baru-baru ini, kecoh apabila ramai yang mempersoalkan antara cermin atau lampu, posisi mana yang paling sesuai untuk diletakkan tag RFID supaya boleh dikesan tanpa sebarang masalah. Walau bagaimanapun, ternyata ada satu lagi tempat untuk meletakkan tag RFID yang belum diketahui umum.


Seorang lelaki bernama Nor Azri Zakaria (azrizakaria901 di TikTok) telah membuat ujikaji dengan meletakkan tag RFID miliknya di belakang nombor plat untuk melihat sama ada ia boleh dikesan di plaza tol atau tidak.

tag RFID,nombor plat,tampal RFID

Melalui video yang dikongsikan di laman TikTok miliknya, beliau melakukan percubaan pertama di lorong RFID Plaza Tol Kuang di mana beliau tidak menghadapi sebarang masalah untuk melepasi plaza tol terbabit. Malah beliau turut menyifatkan RFID miliknya lebih cepat dan laju untuk dikesan.

RFID,plaza tol,tampal,nombor plat

Selepas itu, ujikaji RFID ini diteruskan di Lebuhraya PLUS pula, di mana sebelum ini terdapat dakwaan bahawa sistem pengesan RFID di plaza tol berkenaan bertindak sedikit perlahan berbanding di plaza tol lebuh raya lain.

plaza tol sungai buloh,RFID

Kesemua plaza tol yang dilaluinya tidak mempunyai sebarang masalah untuk mengesan tag RFID dengan pantas di belakang platnya, kecuali Plaza Tol Sungai Buloh yang mengambil sedikit masa untuk membuka palang.

RFID,nombor plat kereta,plaza tol sungai buloh

Setelah membuat percubaan di beberapa lorong RFID di plaza tol, beliau nekad untuk terus menampal tag RFID di belakang nombor platnya secara kekal. Kali ini, beliau sekali lagi melalui Plaza Tol Sungai Buloh dan pengesan RFID bertindak lebih pantas untuk mengesan tag RFID berbanding sebelum ini.

Berdasarkan ujikaji yang dilakukan, Azri menyifatkan bahawa tiada masalah untuk meletakkan tag RFID di belakang nombor plat kerana ia kelihatan lebih kemas dan tersorok. Walau bagaimanapun, tindakan meletakkan tag RFID di nombor plat berisiko untuk hilang sekiranya nombor plat kereta anda tercabut ketika kereta dipandu melalui lopak air atau keadaan jalan yang teruk.

nombor plat kereta,tercabut,banjir

Walau bagaimanapun, jika RFID berfungsi dengan baik di belakang nombor plat kereta anda, teruskan sahaja penggunaannya kerana ia tidak lagi boleh digunakan jika dicabut setelah ditampal kerana pelekat berisiko untuk rosak.

Tetapi dari sudut keselamatan, anda dinasihatkan untuk mengikut arahan yang dikeluarkan oleh Touch ‘n Go sendiri iaitu untuk menampal tag RFID di cermin hadapan (bahagian kiri) ataupun lampu kiri hadapan kereta. Untuk lebih selamat, kunjungi pusat pemasangan RFID yang berdaftar untuk memasang dan menguji keberkesanan tag RFID anda.

tampal RFID,cermin,lampu hadapan

Bukan apa, bila semakin ramai pengguna melakukan ujikaji sendiri untuk meletakkan tag RFID di tempat selain yang disyorkan, takut akan berlaku kesesakan sekiranya RFID tersebut gagal dikesan oleh sistem RFID yang khabarnya bakal dipertingkatkan.

plaza tol,RFID,sesak

Terdahulu, pengenalan penggunaan RFID di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) pada 15 Januari lalu telah menyaksikan kebanyakan plaza tol di lebuh raya berkenaan mengalami kesesakan seawal pagi ketika orang ramai sibuk mahu ke tempat kerja. Kesesakan dipercayai berlaku kerana masalah pengesanan pelekat RFID di lorong disediakan.

Menteri Kanan (Kerja Raya), Datuk Seri Fadillah Yusof, sebelum ini berkata pihaknya sudah memanggil PLUS dan TNG untuk memastikan semua isu berkaitan pelaksanaan RFID diselesaikan secepat mungkin. Kementerian akan terus memantau dan memastikan kedua-dua syarikat itu dapat menyelesaikan sebarang isu berhubung penggunaan lorong RFID.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now