Road Tax Kereta Cepat Rosak, Tidak Berkualiti? – Cara-Cara Menampal Dan Menanggalkan Pelekat Road Tax Kereta

Insights

Road Tax Kereta Cepat Rosak, Tidak Berkualiti? – Cara-Cara Menampal Dan Menanggalkan Pelekat Road Tax Kereta

Nampaknya, ramai yang sudah letih dengan keadaan serta kualiti road tax kereta yang diguna pakai ketika ini. Mana taknya, nak ceraikan road tax dari kertas untuk ditampal pada cermin pun dah susah. Silap haribulan, boleh koyak road tax!


Itu masalah sebelum tampal. Kalau semasa tampal pula, anda perlu lekatkan road tax kat cermin kereta secara hati-hati takut senget. Kalau tersilap cara, tak tahan lama pula road tax tu.  

cukai jalan,road tax,koyak,rosak

Tak cukup dengan itu, selepas setahun atau tamat tempoh sah road tax berkenaan, nak tanggalkan pelekat tersebut tanpa meninggalkan sebarang kesan pada cermin juga merupakan salah satu jenis sukan yang amat tidak digemari oleh rata-rata pemandu di Malaysia.

Bukan itu sahaja, cuaca panas terik di negara ini juga menyebabkan pelekat road tax sesetengah kereta untuk merekah dan koyak, terutama apabila anda tidak menampal pelekat tersebut dengan betul. Ini merupakan antara masalah yang sering dihadapi pemandu berkenaan dengan isu pelekat road tax ini.

cukai jalan,road tax,koyak,rosak

Masalahnya, perkara ini sudah berlaku sejak dulu lagi. Ada juga berpendapat bahawa dokumen penting seperti cukai jalan kereta ini perlu ditawarkan dalam kualiti yang lebih baik dan tahan lama. Mana tidaknya, jika tidak koyak atau rosak, sinaran matahari yang terik pada cermin kereta anda juga berpotensi untuk membuatkan segala info pada road tax kereta anda menjadi kabur dan kurang jelas.

Apa pula yang jadi bila pelekat tersebut rosak seperti kabur dan koyak? Adakah pemandu akan dikenakan tindakan? Wajib tukar pelekat baharu atau tidak? Untuk pengetahuan anda, road tax koyak atau rosak yang dibolehkan untuk ditukar bergantung pada kadar kerosakan juga.

cukai jalan,road tax,koyak,rosak,kabur

Jika segala informasi pada pelekat itu masih lagi kelihatan dengan jelas, tak perlu tukar kerana ia masih lagi boleh digunakan. Tetapi jika ia sudah terkoyak sehingga langsung tiada rupa, ia sama saja seperti anda tidak mempamerkan road tax tersebut pada kenderaan. Ini merupakan satu kesalahan yang boleh menyebabkan anda disaman. Namun ia bergantung juga pada budi bicara polis.

Jika road tax anda sudah rosak teruk, seeloknya rujuk saja dengan pejabat Jabatan Pengangkutan Jalanraya (JPJ). Penukaran road tax yang rosak atau kabur tidak dikenakan sebarang bayaran asalkan anda membawa road tax yang rosak tersebut untuk diganti. Nak lebih selamat, bawa sekali polisi insurans anda untuk dirujuk pihak JPJ.

jabatan pengangkutan jalan,jpj

Yang paling penting, pastikan pelekat road tax yang ingin ditukar itu betul-betul rosak sehingga tidak dapat dibaca. Jika hanya kabur dan calar sedikit sahaja, permohonan anda tidak akan dilayan oleh JPJ.

Sejujurnya, diharapkan kualiti road tax di Malaysia ini dapat dipertingkatkan kerana ada pemandu yang sudah letih untuk menjawab soalan pihak berkuasa apabila kereta mereka ditahan kerana keadaan road taxnya yang tidak jelas kelihatan mahupun rosak.

Memandangkan zaman sudah maju, ada yang mencadangkan JPJ supaya menggunakan sistem baharu seperti menyemak menggunakan nombor plat kereta sahaja ataupun menyimpan segala data menggunakan aplikasi di telefon pintar. Bila ditahan, tunjuk saja aplikasi tersebut seakan-akan aplikasi MySejahtera.

sekatan jalan raya

Seperti yang dilihat di media sosial, ada banyak cadangan yang diberikan berkenaan cara untuk menanggalkan road tax dari cermin tanpa meninggalkan kesan. Ada juga yang beri cadangan mengenai cara-cara yang sesuai untuk menampal road tax supaya mudah ditanggalkan kelak. Cadangan yang diberikan juga bagus-bagus, tapi melibatkan kos tambahan.

Melalui pandangan penulis, sebab utama pada masalah ini datang dari pelekat road tax. Jadi lebih berkesan sekiranya kerajaan memutuskan untuk menukar sistem pelekat ini kepada sistem yang lebih canggih dan memudahkan pengguna. Paling mudah, buat saja sistem road tax secara digital. Yang pastinya, jika JPJ ingin berpindah dari satu sistem ke satu sistem yang lain seperti membangunkan aplikasi khas untuk road tax, ia pasti melibatkan kos tambahan.

Sebagai pengguna jalan raya, terpaksalah kita mencari jalan lain serta cara yang berkesan untuk mengelakkan diri daripada terjebak dengan masalah kerosakan road tax. Jika cara pasang dah betul, nak tanggalkan road tax itu juga menjadi mudah.

cukai jalan,road tax,koyak,rosak

Cara Menampal Road Tax Dengan Betul

Untuk permulaan, pastikan anda ada 3 benda ini:

  • Cukai jalan (road tax)
  • Pelekat road tax di cermin
  • Plastik jernih (lutsinar) seperti pembalut buku

cara tampal road tax kereta

  1. Potong plastik jernih mengikut saiz road tax dan lapik plastik tersebut pada bahagian atas road tax berkenaan
  2. Letakkan road tax yang sudah siap dilapik di atas pelekat cermin.
  3. Lekatkan pelekat cermin bersama road tax di cermin hadapan kereta.
  4. Dengan cara ini, road tax anda lebih mudah untuk ditanggalkan tanpa sebarang kesan gam berbanding menampal terus road tax bersama pelekat cermin tanpa membalut bahagian hadapan road tax dengan plastik lutsinar.

Untuk cara menampal road tax yang lebih mudah, anda disarankan untuk menggunakan road tax holder yang boleh didapati secara online.

road tax holder

Bagaimana pula dengan anda? Pernahkan anda mengalami apa-apa masalah atau kesulitan setiap kali ingin menampal dan menanggalkan road tax kereta anda?

*Kredit foto: Twitter



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments