Banjir: 5 Langkah Untuk Tuntut Insurans Tambahan Bencana Alam – Peril Khas

Car Owners' Guides

Banjir: 5 Langkah Untuk Tuntut Insurans Tambahan Bencana Alam – Peril Khas

Pengambilan perlindungan tambahan bencana alam semula jadi atau dipanggil Peril Khas dalam polisi insurans kereta anda merupakan cara paling berkesan dalam persediaan menghadapi banjir.


Banjir yang terburuk yang berlaku di Selangor baru-baru ini telah menyedarkan banyak pihak tentang kepentingan mengambil insurans Peril Khas ini.  Meskipun anda mengambil insurans komprehensif yang menyeluruh, namun ia tetap tidak akan membayar sebarang pampasan atau ganti rugi kepada anda jika kenderaan anda rosak akibat bencana alam.

banjir

Hanya Peril Khas yang memberi perlindungan kepada kereta daripada bencana alam seperti banjir, gempa bumi, tanah runtuh, tanah gelincir, taufan dan sebagainya. Jika anda telah mengambil perlindungan tambahan ini, anda boleh menuntut ganti rugi terhadap kerosakan yang berlaku pada kenderaan anda menerusi cara-cara berikut:

hubungi syarikat insurans

1. Hubungi Pihak Insurans

Pertama sekali, hubungi pihak insurans anda dan maklumkan kepada mereka tentang situasi anda. Maklumkan kepada mereka bahawa anda ingin membuat tuntutan Peril Khas akibat banjir. Jangan sesekali cuba untuk menghidupkan enjin kereta pada waktu ini meskipun air yang menenggelami kereta ketika banjir lalu sudah pun surut.

tuntut insurans bencana alam,peril khas

2. Kumpul Bukti Dan Dokumen Yang Diperlukan

Kemudian, jangan cuci kereta lagi buat masa ini. Sebaliknya, ambil gambar kerosakan yang berlaku pada kereta anda sebagai bukti kerosakan. Kemudian, sediakan beberapa dokumen dan maklumat yang dikehendaki seperti berikut:

  • Lokasi, masa dan tarikh kereta ditenggelami banjir
  • Ambil gambar kerosakan sebagai bukti
  • Sediakan salinan lesen memandu pemilik kereta
  • Sediakan salinan kad pengenalan pemilik kereta
  • Sediakan salinan geran kereta
  • Sediakan salinan polisi insurans
  • Butiran/dokumen sokongan yang menjelaskan kerosakan kereta (sekiranya ada)

tuntut nsurans bencana alam,banjir,peril khas

3. Buat Laporan Polis

Dalam urusan tuntutan insurans, laporan polis amatlah penting. Di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987, laporan polis perlu dibuat dalam tempoh 24 jam bagi memudahkan urusan tuntutan. Walau bagaimanapun, usah risau jika anda tidak sempat untuk membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam yang diberikan memandangkan banjir ini merupakan satu bencana alam. Pasti ramai yang sibuk dengan usaha pembersihan mahupun masih terperangkap di pusat perpindahan sementara. Kalau keadaan mengizinkan, segeralah membuat laporan polis bagi mempercepatkan urusan membaik pulih kereta.

insurans kereta,peril khas,bencana alam,banjir

4. Serahkan Borang Tuntutan Dan Segala Dokumen Sokongan Kepada Syarikat Insurans

Setelah selesai mengumpulkan segala dokumen yang diperlukan, serahkan dokumen tersebut pada syarikat insurans anda untuk tindakan lanjut. Pastikan segala maklumat yang diberikan adalah sahih bagi mengelakkan sebarang masalah ketika tuntutan dibuat. Pihak insurans akan memaklumkan kepada anda tempoh masa yang diperlukan bagi memproses tuntutan anda.

trak tunda,tuntut insurans banjir

5. Hantar Kereta Ke Bengkel

Kemudian, hantar sahaja kereta anda ke bengkel yang berada di bawah naungan syarikat insurans anda. Senarai bengkel panel yang berdekatan di kawasan anda boleh didapati daripada pihak insurans anda.

Anda juga boleh mendapatkan khidmat trak tunda secara percuma daripada syarikat insurans anda untuk membawa kereta ke bengkel. Jadi tak perlulah mengada-ngada nak hidupkan enjin kereta yang dah ditenggelami air itu kerana dikhuatiri akan menyebabkan lebih banyak kerosakan berlaku pada kereta.

tuntut insurans bencana alam,banjir,peril khas

Sekian saja langkah-langkah yang perlu dilakukan bagi membuat tuntutan insurans bencana alam ini. Bagi mereka yang masih belum mengambil insurans tambahan bencana ini, anda dinasihatkan untuk berbuat demikian kerana bencana alam seperti banjir besar ini merupakan sesuatu yang berada di luar jangkaan.

Kebiasannya, harga bagi perlindungan ini ialah 0.5% daripada jumlah yang diinsuranskan. Tetapi ianya mungkin berbeza mengikut pengendali takaful dan syarikat insurans. Sebagai contoh, jika jumlah diinsuranskan bagi kenderaan anda adalah RM50,000, anda perlu membayar sebanyak RM250 setahun. Anda amat digalakkan untuk menambah perlindungan ini terutamanya jika ada menetap di kawasan yang berisiko untuk banjir.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now