Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Banjir: Waranti Ativa Terbatal, Kos Baik Pulih RM15k – Kenapa Waranti Batal?

Insights

Banjir: Waranti Ativa Terbatal, Kos Baik Pulih RM15k  – Kenapa Waranti Batal?

Seorang pemilik Perodua Ativa terpaksa menerima kenyataan apabila waranti kereta yang baru dipakai selama dua bulan terbatal setelah ditenggelami banjir.


Berdasarkan daripada gambar Ativa milik Hafiz YM Mohd yang dikongsikan, kelihatan seperti keretanya telah ditenggelami air sehingga paras suku tingkapnya.

Ativa Club Malaysia,facebook,perodua ativa,banjir,waranti

Menurut Hafiz, meskipun kereta baharu yang dibeli itu datang dengan waranti selama 5 tahun, namun waranti akan terbatal secara automatik setelah ditenggelami banjir meskipun kereta dibawa ke pusat servis Perodua yang sah.

perodua ativa,banjir,waranti terbatal,waranti alat ganti yang ditukar selama 6 bulan

Tambahnya, beliau sudah menerima kenyataan rasmi daripada pihak Perodua bahawa kereta banjir memang akan terbatal warantinya, cuma alat ganti yang ditukar sahaja akan diberikan waranti selama enam bulan.

Berdasarkan daripada sebut harga kos baik pulih Ativa tersebut, Hafiz mengesahkan bahawa kos yang diperlukan untuk membaiki SUV kompak berkenaan bernilai RM15,000.

perodua ativa,banjir,waranti batal,kos baik pulih

Perkongsian yang dibuat oleh Hafiz YM Mohd di dalam Group Ativa Club Malaysia di Facebook telah meraih perhatian dan simpati ramai pengguna Ativa yang lain.

pengecualian waranti,kereta perodua

Kenapa Waranti Terbatal?

Merujuk kepada buku manual pemanduan yang dikeluarkan Perodua, sebarang kerosakan yang berpunca daripada banjir, kilat, gempa bumi tsunami, taufan, hujan lebat yang berlanjutan, tanah runtuh, atau kebakaran kerana kecuaian akan membatalkan waranti kenderaan secara automatik.

Jaminan atau waranti ini hanya akan diberikan sekiranya komponen-komponen kereta tidak berfungsi dengan baik atau terdapat kecacatan ketika proses pembuatan sebelum dihantar kepada pelanggan.

Segala kerosakan yang disebabkan kecuaian atau bencana alam akan membatalkan waranti sedia ada kerana ia bukanlah disebabkan oleh pihak Perodua.

Oleh itu, para pengguna dinasihatkan supaya menambah perlindungan tambahan peril khas bagi meringankan beban anda untuk membaiki semula kereta sekiranya ditenggelami air banjir.

perodua ativa,banjir,total lost

Insurans Peril Khas

Anda perlu tahu bahawa walaupun anda mengambil insurans komprehensif yang menyeluruh, namun ia tetap tidak akan membayar sebarang pampasan atau ganti rugi kepada anda jika kereta anda rosak teruk akibat bencana alam.

Berdasarkan perkongsian tersebut, pemilik Ativa tersebut difahamkan tidak mengambil insurans peril khas yang melindungi kereta dari bencana alam seperti banjir, gempa bumi, tanah runtuh, tanah gelincir, taufan dan sebagainya.

Kebiasannya, harga bagi perlindungan ini ialah 0.5% daripada jumlah yang diinsuranskan. Tetapi ianya mungkin berbeza mengikut pengendali takaful dan syarikat insurans.

Sebagai contoh, jika jumlah diinsuranskan bagi kenderaan anda adalah RM 50,000, anda perlu membayar RM250 setahun.

Bagi mereka yang tinggal di kawasan yang kerap mengalami banjir, anda amatlah digalakkan untuk menambah perlindungan ini dalam polisi insurans anda.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now