Tips Banjir: Paras Air Tinggi Mana Yang Selamat Untuk Diredah?

Car Owners' Guides

Tips Banjir: Paras Air Tinggi Mana Yang Selamat Untuk Diredah?

Tidak dinafikan, situasi banjir yang melanda negara baru-baru ini amat dasyat sehingga lebih 70,000 mangsa terkesan. Tapi di sebalik bencana alam yang berlaku ini, muncul pula beberapa video yang menunjukkan beberapa kenderaan terpaksa meredah banjir untuk sampai ke destinasi yang dituju.


Antara video yang popular semestinya video berkaitan Perodua Myvi yang memang terkenal dengan sifatnya yang sering membuatkan sesuatu yang mustahil kelihatan mudah. Rasanya kalau dikumpulkan segala video viral Myvi melawan hukum alam, pasti boleh jadi satu iklan Myvi yang bagus untuk kegunaan Perodua sendiri.

Dalam banyak-banyak video mengenai Myvi atau kenderaan lain yang bukan 4x4 sedang meredah banjir, penting untuk para pemandu untuk tahu terlebih dahulu paras air tinggi mana yang selamat untuk diredah oleh kereta masing-masing. Ingat, lain kereta, lain paras dia. Kalau air masuk ke dalam enjin, sia-sia saja usaha redah banjir tu.

mekanik,tiktok,syamirreza,redah air banjir

Seorang mekanik di Tiktok, @syamirreza telah menjelaskan misteri disebalik mengapa Myvi sering kelihatan gagah dan mudah untuk meredah air. Beliau juga telah berkongsi cara untuk mengenal pasti paras air yang boleh di redah oleh kereta seperti berikut:

redah banjir

Paras Air Yang Selamat Untuk Diredah

paras air banjir,perodua ativa

Air Di Bawah Paras Ekzos

Anda dinasihatkan agar tidak meredah mana-mana banjir yang mempunyai paras lebih tinggi daripada ekzos anda bagi mengelakkan air memasuki ekzos. Walau bagaimanapun, air masuk ke dalam ekzos ini boleh dihalang sekiranya anda tahu cara-cara memandu yang betul semasa meredah banjir.

Sebagai contoh, jika paras air naik sehingga paras ekzos, pastikan anda tidak melepaskan pedal minyak langsung ketika melalui banjir tersebut. Tindakan tersebut akan membuatkan ekzos sentiasa mengeluarkan angin, secara tidak langsung menolak dan menghalang air daripada masuk ke dalam ekzos kereta.

air flow,air intake,honda civic

Perlu Tahu Kedudukan Aliran Udara Enjin / Air Flow

Jangan sesekali redah air yang lebih tinggi daripada paras kedudukan aliran udara atau air flow enjin kereta anda. Air flow ini berfungsi untuk menyedut udara (oksigen) ke dalam enjin bagi tujuan pembakaran bahan api. Kalau air masuk melalui air flow, air tersebut akan terus masuk ke karburator dan terus ke akaun bank anda.

Setiap kereta mempunyai kedudukan air intake atau air flow yang berbeza. Seperti Perodua Myvi, ia sering kelihatan ‘mudah’ untuk meredah banjir kerana kedudukan air flow berada agak tinggi di bahagian atas enjin. Malah ada pemandu Myvi yang berkongsi di Twitter bahawa beliau selamat meredah air banjir paras cermin sisi Myvi miliknya.

Meskipun secara dasarnya kereta anda boleh meredah banjir mengikut paras tertentu, tapi anda amatlah digalakkan untuk tidak meredah mana-mana banjir untuk keselamatan kereta dan nyawa anda. Bila air dah naik, permukaan jalan pun dah tak kelihatan dan ia boleh mendatangkan risiko untuk terlanggar sesuatu yang tak dijangka. Nanti tahu-tahu saja bampar depan kereta dah tercabut.

redah banjir

Namun tips ini amatlah berguna bagi sesiapa yang sedang berdepan kecemasan seperti mereka yang mahu pergi ke hospital ketika hujan lebat. Kalau tak tahu bagaimana rupa dan kedudukan air flow pada kereta anda, tanya saja pada mekanik atau group kereta jenis yang sama dengan kereta anda di Facebook. Bak kata pepatah, malu bertanya, sesat jalan. Tapi kalau dalam bab ini, malu bertanya bukan sesat jalan, tapi lebih kepada kereta mati di tengah jalan yang dinaiki air.

Semoga bermanfaat!Related News

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...
10 Kali King Myvi Mengejutkan Malaysia!

10 Kali King Myvi Mengejutkan Malaysia!

Insights
Meskipun telah 16 tahun berada dalam pasaran negara, namun Perodua Myvi atau lebih terkenal dengan gelaran King of The Road ini sering muncul di dada ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now