Kebenaran Rentas Negeri: Di Mana Lokasi Sekatan Jalan Raya Bakal Diadakan?

Auto News

Kebenaran Rentas Negeri: Di Mana Lokasi Sekatan Jalan Raya Bakal Diadakan?

Kebenaran rentas negeri bakal diumumkan dalam masa terdekat. Bagaimana pula dengan SOP untuk merentas negeri?


Kadar vaksinasi setakat 7 Oktober telah mencapai 89.1% di mana 20,856,337 individu dewasa telah lengkap divaksin. Ini bermakna kebenaran rentas negeri dah semakin hampir kerana hanya 0.9% sahaja lagi diperlukan sebelum mencapai kadar 90%.

kadar vaksinasi populasi dewasa,malaysia

Berdasarkan peratusan tersebut, kita boleh jangka bahawa kadar 90% itu boleh dicapai sekurang-kurangnya pada hujung minggu ini. Pasti ramai dah tak keruan nak balik kampung. Tapi apakah persedian yang perlu anda lakukan sebelum balik kampung?

sekatan jalan raya,SJR,PDRM,rentas negeri

Berbalik pada topik, sekiranya negara mencapai kadar 90% populasi dewasa lengkap divaksin dan kebenaran rentas negeri diberikan, tiada lagi Sekatan Jalan Raya (SJR) akan dilakukan oleh PDRM. Perkara ini disahkan sendiri oleh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin dalam ucapannya ketika sidang media di HKL, semalam. Jadi tak perlu risau lagi dengan kesesakan trafik yang sering disebabkan SJR.

plaza tol gombak,sekatan jalan raya,rentas negeri*Kredit foto: Harian Metro

Beliau berkata ianya mustahil untuk PDRM membuat sekatan untuk memeriksa setiap kereta dan setiap individu di laluan keluar dan masuk setiap negeri. Tambahan pula, orang ramai pasti akan bising dengan kesesakan jalan raya yang bakal berlaku setelah sekian lama menunggu untuk pulang ke kampung halaman.

Khairy turut menjelaskan bahawa setelah aktiviti rentas negeri dibenarkan, orang ramai tidak perlu lagi memohon apa-apa permit atau surat kebenaran daripada PDRM bagi tujuan berikut. Ini bagi mengelakkan balai polis diserbu oleh orang ramai yang dahagakan nikmat balik kampung.

ujian saringan Covid-19,kendiri

Untuk memastikan diri sendiri dan orang sekeliling sentiasa selamat, anda disarankan untuk membuat ujian saringan COVID-19 secara kendiri dengan lebih kerap. Jika terdapat sebarang simptom, lakukan ujian saringan secepat mungkin agar pencegahan awal dapat dilakukan seperti kuarantin supaya virus tidak merebak.

Namun ada yang berpendapat bahawa ketiadaan SJR kelak akan memberi peluang kepada golongan yang menolak vaksin untuk turut sama menikmati kelebihan rentas negeri ini. Untuk pengetahuan anda, tiada pemeriksaan atau halangan akan dilakukan kepada mereka yang tidak menerima vaksin daripada merentas negeri.

Walau bagaimanapun, Khairy menjelaskan bahawa meskipun mereka boleh merentas negeri bersama-sama mereka yang telah lengkap divaksin, namun golongan yang belum menerima vaksin tetap tidak akan memperolehi kebebasan seperti mereka yang lengkap divaksin

kelonggaran bagi individu lengkap vaksin

Ketika ditanya mengenai SOP yang akan dikeluarkan untuk balik kampung, Khairy menjelaskan bahawa tiada SOP spesifik untuk rentas negeri. Sebaliknya, SOP MKN yang sama masih lagi terpakai di mana segala kelonggaran yang diberikan seperti gimnasium, futsal serta dine-in di restoran hanya diberikan kepada mereka yang lengkap 2 dos vaksin sahaja. Patuhlah segala SOP yang sedang diguna pakai ketika ini. Anda boleh rujuk SOP MKN di laman web rasmi mereka.

Khairy juga menegaskan bahawa pemeriksaan secara rawak oleh anggota PDRM di premis perniagaan serta restoran akan terus dilakukan bagi memastikan orang ramai mematuhi SOP yang telah ditetapkan. Golongan yang enggan menerima vaksin yang cuba memasuki premis juga akan dikenakan kompaun.

balik kampung,rentas negeri*Kredit foto: Berita Harian

Kesimpulannya, bila dah boleh rentas negeri nanti,

  • Tiada Sekatan Jalan Raya
  • Tidak perlu permit PDRM
  • Patuhi SOP sedia ada MKN
  • Tiada SOP spesifik untuk rentas negeri

Sama-sama kita nantikan berita baik ini!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now