Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

MITOS: Automatik Salah Jika Kemalangan Dengan Ambulans

Insights

MITOS: Automatik Salah Jika Kemalangan Dengan Ambulans

Sekiranya anda terlibat dalam kemalangan melibatkan ambulans di Malaysia, adakah anda dikira salah secara automatik?


Baru-baru ini, telah tular di media sosial tentang isu kemalangan dengan ambulans apabila kereta yang dipandu oleh seorang pelajar perempuan telah dilanggar dari belakang oleh sebuah ambulans. Ambulans tersebut kemudiannya terus bergerak meninggalkan situasi kemalangan setelah melanggar kereta wanita terbabit.

Rata-rata netizen telah menyalahkan wanita terbabit kerana tidak memberikan laluan kepada ambulans tersebut. Tetapi, bagaimana nak tahu siapa yang salah? Berikut merupakan antara persoalan yang timbul sekiranya kemalangan melibatkan ambulans dan orang awam ini berlaku:

 • Automatik salah ke jika kemalangan dengan ambulans?
 • Boleh saman ambulans tak jika alami kecederaan akibat kemalangan?
 • Bagaimana cara untuk tuntut ganti rugi?

Ambulans ini diklasifikasikan sebagai kenderaan kecemasan yang turut merupakan kenderaan kerajaan. Ia sama seperti kenderaan menteri, kenderaan kementerian, kenderaan polis dan bomba. Tetapi, tak semua ambulans merupakan hak milik kerajaan, ada juga ambulans swasta.

Sebagai pemandu yang prihatin, anda perlulah sentiasa memberikan laluan kepada ambulans. Namun kemalangan itu bukanlah sesuatu yang boleh dijangka kerana banyak faktor yang mempengaruhi sesuatu kemalangan. Tetapi, sekiranya anda dilanggar ambulans kerana bukan atas kesalahan anda, adakah anda tetap dikira salah?

Jawapannya, kesalahan tidak akan jatuh kepada anda secara automatik jika terlibat dalam kemalangan bersama ambulans. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menuntut kos ganti rugi untuk membaiki segala kerosakan pada kereta anda hasil daripada pelanggaran tersebut.

lapor polis,kemalangan,ambulans,balai polis gombak

Cara Tuntut Ganti Rugi

Sama seperti kemalangan melibatkan pemilik kereta persendirian, anda dikehendaki untuk membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam sekiranya dilanggar oleh ambulans. Pihak polis akan memanggil kedua-dua pemandu untuk disoal siasat. Keadaan akan menjadi lebih mudah jika anda memiliki bahan bukti seperti gambar situasi kemalangan atau rakaman video dashcam.

Jika siasatan polis mendapati anda bersalah, anda perlu membayar saman sebanyak RM300 kerana menyebabkan kemalangan dan segala tuntutan lain akan diajukan pada insurans milik anda. Tetapi, sekiranya polis mendapati ambulans yang bersalah, anda boleh menuntut ganti rugi daripada mereka, tidak kira sama ada ambulans kerajaan atau ambulans swasta. Berikut merupakan antara contoh ambulans yang ada di Malaysia:

 • Hospital Kerajaan
 • Hospital Negeri
 • Hospital Swasta
 • Servis Ambulans Swasta

Oleh itu, tuntutan anda boleh dibuat kepada kerajaan, kerajaan negeri atau insurans swasta bergantung kepada jenis ambulans tersebut. Kebanyakan syarikat swasta telah melindungi ambulans mereka dengan insurans.

Tetapi bagaimana pula jika anda terlibat dalam kemalangan yang teruk sehingga cedera parah? Bolehkah anda saman ambulans tersebut?

*Gambar hiasan

Cara Untuk Saman

Sebenarnya, selain daripada menuntut ganti rugi, anda juga boleh memfailkan tuntuan sivil kepada ambulans yang melanggar anda sekiranya ambulans tersebut didapati bersalah. Dalam undang-undang, terma vicarious liability bermaksud majikan bertanggungjawab atas segala kelakuan pekerjanya. Ini bermakna tindakan saman anda akan ditujukan kepada majikan mereka, bukanlah pemandu ambulans tersebut.

 • Hospital Kerajaan (saman kerajaan)
 • Hospital Negeri (saman kerajaan negeri)
 • Hospital Swasta (saman syarikat)
 • Servis Ambulans Swasta (saman pemilik atau syarikat)

Sebagai contoh, sekiranya anda dilanggar oleh ambulans milik hospital kerajaan, saman anda akan ditujukan terus kepada kerajaan Malaysia. Perkara ini telah disebutkan dalam Seksyen 5 Akta Prosiding Kerajaan 1956 yang menyatakan;

"Kerajaan akan bertanggung jawab atas perbuatan salah atau pengabaian atau keingkaran yang dilakukan oleh mana-mana pegawai awam ketika bertugas kerana pegawai tersebut (pemandu ambulans) sedang menjalankan tugas yang diarahkan oleh kerajaan."

ambulans,kkm,kemalangan,ganti rugi,saman,salah siapa

Maksudnya, sekiranya anda dilanggar oleh ambulans ketika ambulans sedang bertugas, tuntutan anda akan dibuat kepada majikan pemandu tersebut, iaitu kerajaan Malaysia. Jika anda dilanggar ambulans diluar waktu bertugasnya, tuntutan akan dibuat ke atas pemandu ambulans tersebut secara individu.

Namun ada had atau tempoh masa juga sekiranya anda ingin menyaman sesuatu pihak. Kebiasaannya, anda hanya boleh membuat tuntutan saman ke atas sesuatu kemalangan yang berlaku dalam tempoh 6 tahun sahaja. Anda tidak dibenarkan untuk saman ketika masuk tahun ke-7 selepas kemalangan tersebut berlaku.

Walau bagaimanapun, jika anda kemalangan dengan ambulans kerajaan, anda cuma diberi tempoh 3 tahun untuk membawa hal ini ke mahkamah untuk sebarang tuntutan. Tetapi, kerajaan masih mempunyai tempoh 6 tahun untuk mengheret anda ke mahkamah sekiranya anda berada di pihak yang salah.

Seksyen 2 (a) Akta Perlindungan Pihak Berkuasa Awam 1948 ada menyebut:

“Guaman, tindakan, pendakwaan atau prosiding itu tidak boleh diteruskan jika ia dimulakan selepas tempoh 36 bulan selepas kemalangan berlaku.”

Namun ini hanya terpakai untuk ambulans kerajaan sahaja. Jika anda terlibat dalam kemalangan dengan ambulans swasta, tempoh masa diberikan untuk sebarang tuntutan mahkamah masih kekal 6 tahun seperti biasa.

ambulans,bertugas,saman,kemalangan

Untuk pengetahuan anda, jika anda sengaja menghalang laluan ambulans yang sedang bertugas (siren dan lampu dihidupkan), anda boleh dikenakan penjara tidak lebih 6 bulan dan/atau denda tidak melebihi RM2,000 di bawah Seksyen 53, Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Kesimpulannya, anda tetap masih boleh menuntut ganti rugi sekiranya terlibat dalam kemalangan dengan ambulans. Walau bagaimanapun, sebagai pemandu yang prihatin, anda seharusnya sentiasa memberi laluan kepada ambulans kerana anda bakal berdepan tindakan sekiranya menghalang laluan ambulans yang bertugas.For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now