Perodua Ativa – Kebal Atau Tin Milo?

Insights

Perodua Ativa – Kebal Atau Tin Milo?

Baru-baru ini, sebuah Perodua Ativa telah terlibat dalam kemalangan setelah dilanggar oleh Honda Jazz sehingga terbalik. Berdasarkan kejadian tersebut, adakah SUV kompak milik Perodua ini boleh dianggap kebal atau hanyalah sekadar tin milo?


Untuk pengetahuan anda, Ativa tersebut telah dilanggar dari arah kiri pintu belakang ketika sedang memecut sebelum hilang kawalan dan rebah mengiring ke sebelah kanan. Bila kereta dah terbalik, memang kemik la bahagian luaran Ativa tersebut.

Perodua Ativa,kemalangan,terbalik.tin milo,crumple zone

Kesan pelanggaran paling ketara boleh dilihat pada pintu belakang Ativa berkenaan. Pintu tersebut telah kemik dan seakan-akan hampir tertanggal. Hal ini menimbulkan tanda tanya bagi sesetengah pihak tentang mengapa Perodua hasilkan kereta selembut tin milo?

Untuk pengetahuan anda, setiap kereta dihasilkan dengan crumple zone bagi menyerap hentakan daripada pelanggaran sekaligus mengurangkan impak bagi meminimumkan kecederaan kepada mereka yang dilanggar atau yang melanggar. Jadi ini menjelaskan mengapa bahagian luaran kereta mudah kemik jika dilanggar. 

perodua myvi,crumple zone,kemik,pelanggaran.tin milo

Tetapi, crumple zone hanya terdapat di bahagian hadapan dan belakang kereta sahaja. Untuk kes Perodua Ativa ini, Perodua telah menyatakan bahawa platform DNGA yang digunakan pada Ativa memberikan rangka pintu yang lebih kukuh menggunakan plat keluli tegangan tinggi (high-tensil steel plates) manakala pintunya hanyalah diperbuat daripada keluli konvensional.

DNGA platform,perodua ativa,daihatsu

Jadi tidak peliklah mengapa pintu Ativa kelihatan seperti itu. Meskipun pintunya kemik, namun rangka badan di bahagian pintu kereta ini masih lagi kukuh. Jika pintu kereta turut dihasilkan dengan besi yang tidak mudah kemik, impak pelanggaran yang lebih kuat mungkin akan dirasai dan berisiko untuk membuatkan mangsa kemalangan mengalami pendarahan dalaman atau kecederaan yang lebih serius. 

Meskipun tanda harga yang ditawarkan oleh Perodua terhadap Ativa ini dikira sebagai mampu milik dan lebih rendah berbanding SUV lain, namun Perodua tidak sesekali mengabaikan ciri keselamatan pada model keluarannya. Malah, kereta kecil seperti Axia turut dilengkapi dengan sistem ADAS A.S.A Perodua.  

perodua ativa,asean ncap,5 bintang,crash test

Ingat, kemik itu bukan bermaksud tidak bagus. Malah Perodua Ativa ini telah diiktiraf sebagai kereta yang menerima penarafan 5 bintang Asean NCAP. Untuk menerima penarafan 5 bintang ini (markah penuh), Ativa ini telah melalui beberapa ujian pelanggaran dari pelbagai arah untuk membuktikan bahawa kereta ini selamat untuk digunakan.

Seharusnya, dakwaan badan kereta tempatan terlalu lembut ini sepatutnya dah boleh dilupakan. Kalau dulu-dulu bolehlah. Mana yang lagi penting, kereta kemik atau penumpang selamat? Cuba bayangkan kalau Perodua atau Proton hasilkan kereta yang sekeras-keras alam. Memanglah kereta tak kemik tapi pemandu, penumpang serta orang yang melanggar itu lebih terdedah kepada risiko cedera parah atau maut. 

*Kredit video: Saliza Sal

Body roll Ativa ni bagaimana pula? Jika nak dibandingkan dengan Myvi generasi ke 3, Myvi lebih lebar sebanyak 25 mm tetapi Ativa mencatatkan 120 mm lebih tinggi daripada Myvi. Di atas kertas, memanglah Perodua Ativa ini lebih mudah untuk terbalik berbanding Myvi. Namun dengan penggunaan platform DNGA oleh Perodua, body roll pada Ativa telah dikurangkan. 

ciri keselamatan,Perodua Ativa,ASA 3.0

Ada juga yang bertanya, memandangkan ciri keselamatan Ativa sudah dipertingkatkan dengan kehadiran A.S.A. 3.0, mengapakah A.S.A. tersebut tidak menghalang pelanggaran tersebut daripada berlaku? Berdasarkan video, pelanggaran berlaku dari arah kiri pintu belakang dan bukanlah dari arah hadapan. Jika halangan dikesan di hadapan, pasti sistem keselamatan Ativa akan diaktifkan.

perodua ativa,SUV

Diharapkan artikel ini dapat menambah kefahaman anda tentang mengapa kereta sengaja dibina dengan ciri-ciri seperti mudah remuk pada kereta terutama bahagian hadapan dan belakang kereta. Janganlah terlalu cepat menghukum kereta keluaran tempatan. Walaupun Ativa ini terlibat dalam kemalangan sehingga terbalik, namun tiada seorang pun yang dilaporkan cedera parah daripada kemalangan ini. Ini membuktikan bahawa ciri keselamatan yang ada pada Ativa telah menjalankan tugasnya dengan baik. 

Kemik atau tidak, itu belakang kira. Yang penting semua selamat. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now