Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid Dikesan Di Malaysia – Perodua Ativa Hibrid Bakal Menyusul?

Auto News

Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid Dikesan Di Malaysia – Perodua Ativa Hibrid Bakal Menyusul?

Kembar Perodua Ativa, Daihatsu Rocky dikesan sedang diuji di Bukit Bintang. Apa maksudnya?


Menerusi beberapa keping gambar yang tersebar di media sosial, sebuah Daihatsu Rocky berwarna putih dikesan sedang mengadakan ujian jalan raya di Malaysia. Kereta berkenaan dikesan menggunakan trade plate atau nombor pendaftaran dagang milik Perodua.

Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid,Perodua Ativa,Toyota Raize,Malaysia

Nombor pendaftaran seperti itu pernah dilihat ketika Perodua sedang menguji beberapa model Daihatsu seperti Move dan Tanto. Maksudnya, ada kemungkinan bahawa Perodua sedang menguji unit tersebut sebelum dibawa masuk ke dalam pasaran Malaysia sebagai model tempatan di masa hadapan.

perodua ativa,D55L,Daihatsu Rocky,Toyota Raize

Tetapi memandangkan Malaysia telah pun menerima kembar Daihatsu Rocky dan Toyota Raize iaitu Perodua Ativa yang baru sahaja dilancarkan pada bulan Mac tahun ini, Daihatsu Rocky yang dikesan sedang diuji ini bukanlah Rocky yang biasa berdasarkan pada gril hadapan yang sedikit berbeza berbanding model Rocky sebelum ini. Sebenarnya, model tersebut merupakan model hybrid (petrol-elektrik) yang diberi nama Rocky e:Smart Hybrid.

Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid,Perodua Ativa,Toyota Raize,Malaysia

Rocky e:Smart Hybrid dijangka akan dilancarkan secara rasmi di Jepun pada November tahun ini. Meskipun perincian penuh tentang kereta ini masih belum dikeluarkan, tetapi berdasarkan teaser yang dikeluarkan oleh Daihatsu sebelum ini telah mendedahkan beberapa spesifikasi seperti berikut:

  • Rocky bakal hadir dengan sistem e:Smart Hybrid (sistem range extender di mana enjin petrol digunakan hanya untuk mengecaj bateri hibrid, manakala kuasa untuk memacu tayar datang sepenuhnya dari motor elektrik.
  • Menggunakan enjin 3 silinder 1.2L WA-VEX, diasaskan daripada enjin WA-VE yang digunakan oleh Rocky di pasaran Indonesia.
  • Dilengkapi sistem pedal pintar S-PDL di mana pemandu boleh mengawal pecutan dan memperlahankan atau memberhentikan kereta dengan hanya satu pedal. (seperti sistem e-Pedal Nissan Leaf generasi kedua)
  • Hadir dengan mod pemanduan biasa serta ECO.
  • Gril honeycomb di bahagian hadapan serta lencana hibrid di belakang

Perodua Ativa,hibrid,Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid,Toyota Raize

Memandangkan Perodua dikesan sedang menguji model kembar Ativa versi hibrid ini di Malaysia, kemungkinan Perodua sedang mempertimbangkan untuk menerapkan sistem e:Smart Hybrid yang ada pada Rocky ke dalam Ativa di masa hadapan.

Ini selaras dengan pengumuman kerajaan untuk memacu negara ke arah Negara Rendah Karbon. Menurut dokumen Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang dikeluarkan Unit Perancang Ekonomi (EPU), lebih banyak insentif akan diberikan kepada pengeluar tempatan yang menghasilkan kenderaan mesra alam serta insentif kepada pembeli kenderaan mesra alam.

e:Smart Hybrid,Daihatsu Rocky,Toyota Raize,Perodua Ativa

Selain penggunaan kenderaan mesra alam akan digalakkan, dokumen itu turut menggalakkan sektor swasta untuk melabur dalam memajukan pembangunan kenderaan generasi masa hadapan dan meningkatkan teknologi serta infrastruktur sokongan seperti kenderaan cekap tenaga, kenderaan elektrik dan berkuasa hidrogen serta stesen pengecas.

e:Smart Hybrid,Daihatsu Rocky,Toyota Raize,Perodua Ativa

Jika benar cerita ini, nampaknya Perodua juga tidak mahu ketinggalan dalam melangkah ke arah penghasilan kereta mesra alam di masa hadapan. Sekiranya model hibrid Ativa diperkenalkan dalam pasaran Malaysia, adakah ia sesuatu tawaran yang berbaloi? Atau anda lebih minat enjin turbo?

daihatsu rocky e:Smart Hybrid,Toyota Raize,Perodua Ativa

Setakat ini, tiada apa-apa pengesahan daripada Perodua berhubung perkara ini. Tetapi apa yang pasti, Daihatsu Rocky e:Smart Hybrid ini akan dilancarkan di Jepun pada November 2021. Nantikan spesifikasi penuh kereta ini kelak kerana ia mungkin bakal dibawa masuk ke Malaysia!

*Sumber gambar: Alex TungRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now